https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bohumin-zacal-poskytovat-bezurocne-pujcky-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bohumín začal poskytovat bezúročné půjčky na výměnu kotlů

19.4.2016 16:20 | BOHUMÍIN (ČTK)
Bohumín na Karvinsku začal lidem poskytovat bezúročné půjčky, které by jim měly usnadnit výměnu neekologického kotle za nový, šetrnější k životnímu prostředí. Právě na výměnu kotlů mohou lidé nyní získat dotace, ne všichni zájemci jsou ale schopni výměnu financovat z vlastních zdrojů a až následně čekat na proplacení nákladů spojených s výměnou. Město proto žadatelům o dotaci nabízí půjčku až 60 000 korun, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Kolková.
 

"Z našich průzkumů vyplynulo, že lidé nemají dostatek prostředků na pořízení nového kotle, protože kotlíkovou dotaci dostanou vyplacenu až po jeho nákupu a instalaci. Naše šedesátitisícová půjčka jim toto období pomůže překlenout. Dlužnou částku musejí po získání dotace městu do 30 dnů vrátit," uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Městští zastupitelé už schválili poskytnutí půjček za více než půl milionu korun.

Mluvčí připomněla, že kraj do konce března přijal 4633 žádostí o dotace za zhruba 606 milionů korun. O výměnu starých kotlů za nové nízkoemisní požádalo kraj 124 obyvatel Bohumína. Kolková uvedla, že v kraji patří po obyvatelích Ostravy a Třince k dalším nejaktivnější žadatelům.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici z evropských peněz devět miliard korun. Pro region bylo v první fázi připraveno zhruba 490 milionů korun, celkem by mohl získat až 1,5 miliardy. Kvůli velkému zájmu, musel kraj už příjem žádostí zastavit. S ministerstvem životního prostředí se však stále snaží dohodnout na zvýšení nynější alokace tak, aby zájemci nemuseli čekat na vyhlášení další výzvy.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) ČTK řekl, že se stále jedná. Zatím je podle něj k dispozici jen dílčí stanovisko Evropské komise, která je ochotna zvýšit v této fázi částku na podporu obnovitelných zdrojů, tedy například na tepelná čerpadla či kotle na biomasu, nikoli na uhlí. Hejtman věří, že situaci se podaří vyřešit do konce dubna. Kraj už dříve zvažoval, že by dočasně uvolnil peníze pro zájemce, na něž se zatím v aktuální výzvě nedostalo, z vlastního rozpočtu a pak by tyto peníze získal zpět. Pro tento krok ale požadoval garanci vlády.

Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je v kraji většina. Pětiprocentní příspěvek přislíbil i kraj a další podporu slíbily desítky měst a obcí v regionu. Některé navíc lidem začaly nabízet právě i půjčky tak, aby pro ně výměna kotle byla dostupnější.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist