https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bolsonoro-vzkazal-merkelove-at-si-zalesni-nemecko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bolsonoro vzkázal Merkelové, ať si zalesní Německo

16.8.2019 00:20 | BRASÍLIA (ČTK)
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který si od nástupu do úřadu letos v lednu vysloužil kritiku za upřednostňování ekonomických zájmů před ekologickými, ve středu vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, aby si nechala své peníze a použila je na zalesňování své země. / Ilustrační foto
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který si od nástupu do úřadu letos v lednu vysloužil kritiku za upřednostňování ekonomických zájmů před ekologickými, ve středu vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, aby si nechala své peníze a použila je na zalesňování své země. / Ilustrační foto
Foto | Edilson Rodrigues / Agência Senado / Flickr
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který si od nástupu do úřadu letos v lednu vysloužil kritiku za upřednostňování ekonomických zájmů před ekologickými, ve středu vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, aby si nechala své peníze a použila je na zalesňování své země. Německo totiž o víkendu oznámilo, že se chystá zastavit financování nových ekologických projektů v Amazonii, protože se Bolsonarova vláda nesnaží zastavit odlesňování amazonského pralesa.
 

"Rád bych poslal vzkaz milé paní Angele Merkelové, která zastavila 80 milionů realů pro Amazonii. Vezměte si svoje prachy a zalesněte si Německo, OK? Potřebujete je tam mnohem víc než my tady," řekl Bolsonaro ve středu novinářům podle brazilského tisku. Televize Deutsche Welle (DW) k tomu uvedla, že zalesněná plocha v Německu, která tvoří asi třetinu jeho území, se za poslední desetiletí mírně zvětšila.

Bolsonaro reagoval na vyjádření německé ministryně pro životní prostředí Svenji Schulzeové, která podle sobotních zpráv uvedla, že Německo se chystá snížit svůj příspěvek do projektů na obnovu Amazonie kvůli neekologické politice brazilské vlády. Bolsonaro už v neděli Německu vzkázal, ať si svoje peníze nechá, protože Brazílie je nepotřebuje. Německo dalo podle DW za posledních deset let na ekologické projekty v Brazílii asi 95 milionů eur (asi 2,4 miliardy Kč).

Podle německých médií by se zastavení německého příspěvku mělo týkat jen nových projektů financovaných ministerstvem životního prostředí a mělo by jít asi o 35 milionů eur (asi 900 milionů eur). Omezení by se nemělo dotknout Amazonského fondu, do něhož je Německo spolu s Norskem klíčovým přispěvatelem a který pomáhá obnově lesů v Amazonii a podporuje tamní domorodé obyvatelstvo. Už v roce 2017 Norsko oznámilo, že příspěvky sníží na polovinu a loni pohrozilo, že je úplně zastaví, uvedl server DW.

Merkelová vyjádřila obavy o ochranu Amazonie i práva tamních domorodých obyvatel například letos v červnu. Bolsonaro ji v reakci na to vzkázal, že Německo je "jedním z největších producentů skleníkových plynů" a že Brazílie by "mohla jít Německu příkladem i v ekologii".

Amazonský deštný prales je označovaný za "zelené plíce" planety, protože má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, které přispívají ke změnám klimatu. Amazonský prales, z něhož se 60 procent nachází na území Brazílie, ohrožuje především kácení a vypalování stromů s cílem získat zemědělskou půdu. Obavy o jeho zmenšování zesílily s nástupem Bolsonara do úřadu prezidenta. Tento krajně pravicový politik nedávno označil za nepravdivé alarmující údaje o odlesňování Amazonie a chystá se mimo jiné legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích v Amazonii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

16.8.2019 18:47
Jen ať provokuje Francouze i Němce. Kéžby obě země bouchli do stolu a zrušili tu smlouvu EU - Mercosur dokud se nezastaví odlesňování Amazonie.
Už aby byly v Brazílii nové volby a tenhle mentál šel od válu...
Odpovědět
ig

16.8.2019 22:39 Reaguje na Slovan
Toť otázka, jak volby dopadnou. Zatím by podle preferencí vyhrál znova. Ano, vedou proti němu kampaně, ale to jsou levičáci, takže to se nesmí brát moc vážně.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.8.2019 23:31 Reaguje na
Opravdu? To bych ten průzkum opravdu rád viděl, takže bych poprosil o odkaz. Jediné co vím je, že se od února zvýšil nesouhlas s jeho vládou o 21%. Nyní tu jeho vládu hodnotí špatně/velmi špatně 38% Brazilců oproti 17% v únoru. Více než těch, kteří ji považují za dobrou/velmi dobrou (33%) - tato hodnota se také neustále snižuje. Je to nejméně oblíbený prezident od té doby, co padla vojenská diktatura a dál pokračuje tím směrem, že to tak bude i na konci jeho vlády. A já mu to opravdu přeju.
Odpovědět
ig

17.8.2019 00:53 Reaguje na Slovan
Máte pravdu, měl jsem dva měsíce stará data. Teď je to tak jak pravíte, plus nějaké další průzkumy:

https://static.poder360.com.br/2019/08/Pesquisa-XP_-2019_08.pdf

Odpovědět
TP

Tomáš Pu

17.8.2019 12:16
Prostě to musí udělat, aby se do Evropy mohlo vozit víc plodin a masa v rámci smlouvy Mercosur. Nějak se mi přestává líbit myšlenka na globální obchod s věcmi které si dokážeme zajistit sami!
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.8.2019 12:20
Na hrubý pytel hrubá záplata.
Odpovědět
Anyr

Anyr

18.8.2019 13:09 Reaguje na Jan Šimůnek
Oko za oko pouze oslepí celý svět.

A navíc jsem si nevšiml, že by paní Merkelová udělala něco špatného. Za to reakce oné hvězdy Brazílie byla velmi dětinská.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist