https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-praze-uvede-prednasky-s-asijskou-tematikou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Praze uvede přednášky s asijskou tematikou

21.1.2023 00:03 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botanická zahrada v Praze letos pro veřejnost připravila přednášky inspirované Asií. Zúčastnit se mohou nadšení botanici i nezkušení laici. Přednášky se budou konat každý týden od 9. února do 6. dubna, uvedla botanická zahrada. Návštěvníci se dozví zajímavosti z asijských zemí, jako první je na programu flóra Kyrgyzstánu.
 
"Pro naše návštěvníky jsme připravili tradiční cyklus oblíbených, nejen botanických přednášek. Letošní rok v botanické zahradě bude asijský, budeme více akcentovat naše expozice a sbírky, které vycházejí z asijské přírody, a tak i přednášky budou z velké části zaměřené na Asii," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý.

Přednášky se uskuteční každý čtvrtek od 17:30, sdělili zástupci zahrady. Vstupenka na přednášku bude stát 150 korun, v ceně bude vstup do botanické zahrady včetně skleníku Fata Morgana. Zájemci budou moct přednášky sledovat i on-line.

Na první přednášce s názvem Stepní květena Kyrgyzstánu vystoupí kurátor zahrady Petr Hanzelka, který seznámí veřejnost s pestrostí kyrgyzstánské přírody, zejména s oblastmi polopouští a stepí.

"Mnohé druhy, které zde rostou, se s úspěchem dají pěstovat i v našich zahradách. V mnoha případech se jedná o velmi odolné rostliny, které jsou schopné vyrovnat se i s náročnějšími podmínkami u nás, zejména s případným nedostatkem srážek během jara či léta, ale i s mrazy a zimou," řekl Hanzelka. Účastníky akce plánuje informovat o možnostech pěstování vybraných rostlin, zároveň ale také o historii či památkách Kyrgyzstánu.

Další přednášky se zaměří například na Thajsko nebo Japonsko. Zájemci se mohou těšit mimo jiné na informace o tradiční ájurvédské medicíně či přezimování našich ptáků v Asii.

Podle botanické zahrady mohou návštěvníci spatřit asijskou flóru v celém areálu, zejména pak ve skleníku Fata Morgana. V zahradě je také skleník Emei Shan plný čínských květů nebo zenová Japonská zahrada. Odborníci z botanické zahrady několikrát do Asie vycestovali, mimo jiné třeba do Číny, Vietnamu, Turecka nebo Filipín.

Kromě přednášek plánuje zahrada i další akce s asijskou tematikou. Například 3. března začne výstava orchidejí původem z Vietnamu.

V současné době se lidé mohou zúčastnit večerních komentovaných procházek setmělými prostory skleníku Fata Morgana, a to až do 25. března. Od 20. ledna do 26. března bude zahrada organizovat fotografickou výstavu Jak krmit ptáky? v prostorách venkovní expozice Ornamentální zahrady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist