https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicke-zahrady-v-kew-hledaji-kvuli-klimaticke-hrozbe-odolnejsi-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanické zahrady v Kew hledají kvůli klimatické hrozbě odolnější stromy

2.8.2024 00:55 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za bujnou zelení, kvetoucími růžemi a ptačím zpěvem ve slavných zahradách v Kew se skrývá temná realita klimatických změn, které hrozí, že v příštích desetiletích zahubí tisíce místních stromů. Některé druhy v botanické zahradě, která byla poprvé otevřena v roce 1759 a dnes je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, jsou přitom už ve stavu nevratného úpadku, napsala agentura Reuters.
 
Odborníci ze zahrad Kew, které leží na jihozápadě Londýna, použili klimatické modelování. To ukázalo, že více než polovině z 11 000 stromů v zahradách může do roku 2090 hrozit odumření. Kvůli oteplování klimatu je půda sušší a snižuje se množství vody, ke které mají stromy přístup.

Problém zhoršuje teplo, které vyzařuje z husté londýnské metropole směrem do zahrad. Jde o takzvaný efekt městského tepelného ostrova, kvůli němuž jsou noční teploty mnohem vyšší než ve venkovských oblastech.

Zhruba 8,5 milionu exemplářů rostlin a hub v Kew pochází nejen z Británie, ale z celého světa - od třešňových květů z Japonska po lekníny z Amazonie. A řešení, jak čelit klimatickým změnám, může ležet i tisíce kilometrů daleko.

Dostatečně odolné, aby odolaly klimatickým změnám v Británii, by mohly být rostliny z hyrkánských lesů v Íránu a v Ázerbájdžánu, z eurasijské stepi, z jihozápadu Spojených států nebo z některých částí kontinentální Evropy, uvedli odborníci ve zprávě zveřejněné minulý týden. Podobné výměny druhů by se mohly stát vzorem pro urbanisty, aby zmírnili dopady změn klimatu, uvádí se v dokumentu.

V Kew se proti 80. letům minulého století oteplilo asi o tři stupně Celsia. To ohrožuje tolik oblíbené britské domorodce, jako je dub letní (Quercus robur), uvedl vedoucí sbírek stromů v zahradách a bývalý stromolezec Kevin Martin.

Sucho v roce 2022, kdy teploty v okolí britské metropole dosáhly rekordních 40 stupňů Celsia, v Kew zahubilo na 400 stromů, což podle Martina podnítilo potřebu přemýšlet o zavedení odolnějších druhů. Martin proto v září odcestuje do Gruzie, aby nasbíral semena k výsadbě v Kew.

"Bude to životně důležité nejen pro naši generaci, ale i pro generaci příští," řekl Martin agentuře Reuters, když stál vedle 124 let starého smutečního buku (Fagus sylvatica 'Pendula'), jehož stav se zhoršuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist