https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabcovo-ministerstvo-planuje-omezeni-obcanskych-prav-tvrdi-nevladky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabcovo ministerstvo plánuje omezení občanských práv, tvrdí nevládky

27.3.2014 02:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Návrh obsahuje podmínku, podle které by občané museli ke každému odvolání či žalobě během jednoho či dvou měsíců předložit nejméně 200 úředně ověřených podpisů
Návrh obsahuje podmínku, podle které by občané museli ke každému odvolání či žalobě během jednoho či dvou měsíců předložit nejméně 200 úředně ověřených podpisů
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí skrytě chystá nejrozsáhlejší omezení občanských práv od listopadu 1989, tvrdí sdružení Zelený kruh. Ministerstvo totiž v rámci plánované novely o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) navrhuje prakticky nesplnitelné podmínky účasti na různých řízeních.
 

Občané mají právo vyjádřit se ke stavbě v jejich okolí, respektive se jako sdružení občanů stát součástí řízení o vlivu této stavby na životní prostředí. Právo jim dává evropská legislativa, pravidelně se ale objevují snahy tuto možnost omezit.

V aktuálním návrhu novely zákona se objevuje podmínka, podle které by občané museli ke každému odvolání či žalobě během jednoho či dvou měsíců předložit nejméně 200 úředně ověřených podpisů. Za ověření jedné sady podpisů přitom občané zaplatí nejméně 6000 Kč.

"Evropská komise vede s Českou republikou infringement, protože v rozporu se směrnicí stát u nás nerespektuje dostatečně práva veřejnosti. Podle materiálu předloženého vládě to vypadá, že ministerstva nechtějí smysluplně řešit toto porušení evropské směrnice a naopak přemýšlejí, jak tato práva dále omezit," říká Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí.

Podle sdružení ekologických organizací Zelený kruh nová byrokracie odradí především místní občany od připomínkování otevření dolu, stavby přehrady, skládky či třeba chemičky v jejich sousedství. V budoucnu by se podle aktivistů častěji rozhodovalo jen mezi investorem a úředníkem za zavřenými dveřmi, a rozšířil by se tak prostor pro korupci.

S pracovním záměrem ministerstva byla na začátku března seznámena vláda i Evropská komise. Vláda by schválením takového kroku podle ekologických organizací navíc porušila svoje vlastní programové prohlášení. V něm se zavazuje, že "zachová současnou legislativně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí".


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist