https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-nevidi-duvod-k-rezignaci-resort-podle-nej-nepochybil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec nevidí důvod k rezignaci, resort podle něj nepochybil

1.12.2020 16:00 | PRAHA (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Úřad vlády ČR
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho dnes vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu. Nechová se však jako ministr životního prostředí, podle Gazdíka navíc selhává i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
 

"Důvod k rezignaci absolutně nevidím. Viděl bych ho jen v případě, že by došlo k nějakému mému selhání, případně zásadnímu selhání resortu. To tam opravdu nevidím," řekl Brabec. Za zvláštní považuje, že jej k rezignaci vyzval Gazdík. Podle Brabce měl Gazdík krátce po havárii jasno o tom, že za katastrofu může valašskomeziříčská chemička Deza ze skupiny Agrofert, následně se však na sociálních sítích omluvil, že měl špatné informace.

Brabec řekl, že je nejvíc nešťastný z toho, že vyšetřování trvá tak dlouho. Za sebe a resort životního prostředí uvedl, že nikdo nic nemanipuloval, vyšetřování podle něj probíhá naprosto transparentním a jednoznačným způsobem. Připomněl, že kriminalisté čekají na výsledky znaleckého zkoumání, lhůta na vypracování posudku uplyne 20. prosince. ČIŽP podle ministra udělala kontrolu v posledních několika týdnech v několika podnicích.

"Jako ministr životního prostředí mám odpovědnost jasnou, abych navrhoval další věci, které sníží riziko podobné havárie a budou reagovat na to, co se stalo," poznamenal. Z pátečního Brabcova jednání ve Valašském Meziříčí se starostou, policií, hasiči, rybáři, zástupci ČIŽP i Povodí Moravy vyplynulo, že by na Bečvě měl být trvalý monitoring kvality vody. V plánu je i vytvoření seznamu všech výpustí do toků a vyjasnění kompetencí složek zasahujících při událostech, jako byla ekologická havárie na Bečvě. Brabec chce také navrhnout zvýšení horní hranice sankcí ve vodním zákoně z pěti na 50 milionů korun.

"Jsem přesvědčen, že jsou naprosto liché obavy, že by se něco někam zakopávalo. Nesmí zůstat žádná pachuť, mezi lidmi jakási nejistota, jestli věc bude vyšetřena. Jednoznačně věřím policii, že vyšetřování dotáhne," dodal Brabec.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění šlo od ní. Mluvčí ČIZP Radka Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

Ekologická havárie v září postihla řeku Bečvu pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Mz

Miluna z Hor

1.12.2020 19:28
tuhle Agroferti prolhanou zrudu nekde venku potkat, tak skončím vezeni...
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

1.12.2020 19:28
tuhle Agroferti prolhanou zrudu nekde venku potkat, tak skončím vezeni...
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

1.12.2020 19:28
tuhle Agroferti prolhanou zrudu nekde venku potkat, tak skončím vezeni...
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

1.12.2020 19:28
tuhle Agroferti prolhanou zrudu nekde venku potkat, tak skončím vezeni...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.12.2020 12:46 Reaguje na Miluna z Hor
Už aby to bylo, to vězení taky. Jinak nebudete mučednicí za celou zeměkouli.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

2.12.2020 06:06
Lhůta uplyne 20. prosince a tento den nebo pár dní předtím se dozvíme, že bude prodloužena až do ledna 2021...
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

2.12.2020 06:08
Otrava a provozní událost. Za totáče Sověti označili své sestřelení civilního letadla jako zastavení jeho letu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.12.2020 13:13
Resort postupoval přesně podle směrnic Lovochemie, a nic nezanedbal. Takže z tohoto pohledu je vše v pořádku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist