https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-indonesie-a-kongo-podepsaly-dohodu-o-spolupraci-na-ochranu-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie, Indonésie a Kongo podepsaly dohodu o spolupráci na ochranu pralesů

14.11.2022 16:36 | Nusa Dua (Indonésie) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brazílie, Indonésie a Kongo se dnes oficiálně dohodly na společném projektu na ochranu deštných pralesů, informovala agentura Reuters. Na území těchto tří států leží více než polovina všech deštných pralesů na planetě. Státníci podpis dohody oznámili před začátkem summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali.
 
Na území těchto tří zemí je 52 procent zbývajících deštných lesů, které jsou klíčové v boji proti globálnímu oteplování, píše list The Guardian. Jejich zachování bylo jedním z klíčových témat nedávných prezidentských voleb v Brazílii. V nich vyhrál Luiz Inácio Lula da Silva, který uvedl, že bude usilovat o partnerství s těmito dvěma státy, aby společně přiměly bohaté země přispívat na ochranu pralesů.

Amazonii, Konžskou pánev a lesy na Borneu a Sumatře ohrožuje masivní komerční těžba dřeva i nelegální těžba. Tři země, na jejichž území tyto pralesy leží, podepsaly už loni ve skotském Glasgow na konferenci COP26 dohodu o zastavení odlesňování a zvrácení trendu do roku 2030, píše The Guardian.

Zároveň se summitem G20 na Bali probíhá v Egyptě klimatická konference OSN COP27.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.11.2022 17:53
Žádná smršť příspěvků se nekoná, u sodovčáku by to bylo jiné... Škoda, že k těmto zemím se nepřidaly další, které v posledních dekádách (či staletích) drancovaly lesy jako o život. I když ty miliony km2 zmizelých lesů těžko půjde nahradit, alepoň nějaký symbolický počin by si to zasloužilo. Třeba na další COPě...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.11.2022 19:38
No dobrý i když s 50letým zpožděním.
Odpovědět
VJ

Václav John

15.11.2022 12:34
Zní to hezky a nevypadá to špatně. Realita ale asi bohužel bude trochu jinde, všechny tři státy mají své vlastní problémy.
Brazílie - jak bylo vidět při minulých volbách, tak se znovu klidně může stát, že se po dalších volbách situace otočí a bude to zpátky tam, kde to bylo předtím (kácení téměř bez omezení). Ze zahraničí to vypadá jasně - ochrana pralesů vs. jejich drancování, ale pro většinu Brazilců je to vedlejší volební téma, jinak je to klasická levice vs. pravice a lidi se rozhodují podle toho, co i my - platy, sociální jistoty, zdravotnictví, možnost podnikání (...)

A to má Brazílie ještě docela slušné výhody - největší rozloha deštného pralesa, nízká hustota obyvatel + malý přirozený přírůstek (populace už neporoste dlouho)

Naproti tomu Indonésie je místy extrémně přelidněná (třeba Jáva je cca 2x větší než Česká republika, ale žije tam 145 milionů lidí) a pralesy se tam drancují ve velkém, a to bohužel i na ostrovech, které až tak přelidněné nejsou (Borneo). Kongo je naproti tomu řídce zalidněné, ale má hodně vysoký přírůstek - v roce 1960 tam žilo 15 milionů lidí, po 60 letech už je to přes 100 milionů, ekonomicky patří mezi nejchudší stát světa. Lidi, pro které je i základní škola luxus a žijí ze dne na den, prostě nejsou ti, které bude zajímat ochrana pralesů. Rád bych byl optimista, ale moc nadějně to nevidím.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.11.2022 20:37 Reaguje na Václav John
Jako takový větší optimista Vám musím oponovat :)

Indonésie udělala velký progres, míra deforestace poslední roky pravidelně klesá, takže se tam ty pralesy nedrancují ve velkém. Taková Nová Guinea (jak indonéská, tak papuánská část) je dnes stále téměř nedotčený ekosystém (786 000 km2 - by the way). Takový trochu zapomenutý ráj Asie. Na Borneu je střed ostrova stále pokryt nedotčeným pralesem (tzv. Heart of Borneo). Jáva je takovým extrémním příkladem, kdy se to nepodařilo zastavit včas. Na Sumatře se dokázalo zachovat aspoň něco málo...

V DRC se v posledních letech skutečně objevily určité destruktivní vlivy a obávám se, že tato země bude v budoucnu tou hlavní, kde se bude vést "boj za prales". Na druhou stranu si nemyslím, že je v zájmu vlády působit jako země, která není schopna chránit svůj prales... doufám tedy spíše v to, že se bude snažit přiblížit sousednímu Gabonu či Konžské republice. Oba státy lze považovat za ty, kde je ochrana přírody úspěšná.

A Brazílie. Minulé volby jsou spíše důsledkem korupční kauzy (= silná nasranost lidí a touha po spasiteli) a absence jiného trošku kvalitního kandidáta. Bolsonaro jednoduše využil situace. Nyní, jako první prezident v demokratické Brazílii, nedokázal obhájit. Věřím, že se podobný typ politika už k moci nedostane, škody udělal až moc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist