https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-da-pul-miliardy-liber-aby-v-zemi-udrzela-v-chodu-nejvetsi-ocelarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie dá půl miliardy liber, aby v zemi udržela v chodu největší ocelárnu

16.9.2023 00:44 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Británie dá půl miliardy liber (14,3 miliardy Kč), aby udržela v chodu ocelárnu v Port Talbotu v jižním Walesu. Díky vládní podpoře má tato největší britská ocelárna také vyrábět ocel ekologičtějším způsobem, informoval zpravodajský server BBC. Pomoc ale může v celé Británii znamenat ztrátu až 3000 pracovních míst, což kritizují odbory.
 

Indický konglomerát Tata, který ocelárnu vlastní, využije finanční prostředky k tomu, aby dvě vysoké pece na uhlí mohl přestavět na elektrické obloukové pece. Ty mohou pracovat na elektřinu s nulovými emisemi uhlíku.

"Tento návrh je přelomovým okamžikem pro zachování pokračující výroby oceli ve Velké Británii, podporu udržitelného hospodářského růstu, snížení emisí a vytvoření ekologických pracovních míst," uvedl britský ministr financí Jeremy Hunt.

Tata v Británii zaměstnává přibližně 8000 lidí. Firma sama do projektu investuje z vlastních prostředků přibližně 750 milionů liber. Upozornila ale, že projekt zároveň povede ke konzultacím o "hluboké potenciální restrukturalizaci", což jinými slovy znamená rušení pracovních míst.

Britské ministerstvo pro podnikání a obchod uvedlo, že dohoda zachová pouze asi 5000 pracovních míst z celkového počtu zaměstnanců společnosti Tata. Odbory proto nesou takovou vyhlídku s nelibostí.

"Náklady pro místní lidi a širší komunitu Port Talbot budou obrovské," citovala agentura Reuters generálního tajemníka odborového svazu GMB Garyho Smithe. "Opět se nám naskytla podívaná na to, jak vedoucí představitelé fantazírují o 'spravedlivém přechodu', zatímco hořkou realitou pro pracovníky je, že dostanou výpověď," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.9.2023 07:42
Kdyby byli v EU, udělat to nemůžou. Brusel by se z toho znečistil, kvůli nedovolené podpoře a konkurenční výhodě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2023 09:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Na válčišti se nikdo na znečištění neptá, třeba ochuzený uran....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 07:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V EU je to přece zcela normální. Babiš rozhazoval firmám stovky miliard na podporu, která se vůbec nekonala a měl někdo v EU s tím problém?
Odpovědět

Radek Čuda

18.9.2023 14:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono to s tím nezasahováním státu do podnikatelského prostředí v EU už taky není tak horký a kdo není podělaný, tak si dělá co ho napadne ... https://echo24.cz/a/Hsxy6/zpravy-ekonomika-nemcko-resi-drahe-energie--reseni-bude-stat-miliardy-eur

A takoví Poláci se s tím taky moc nemažou.
To jen my lezeme EK do řiti jak kdysi RVHP.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.9.2023 19:57
Řešením není podporovat vybrané firmy, ale nastavit prostředí tak, aby v něm mohly firmy fungovat lépe, nebo alespoň stejně dobře, jako jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 07:20
Nevím, o co odborářům jde. A Británii mají těžký nedostatek pracovníků ve většiněh oborů, nejsou schopni někde odbavit i letadla, nemají řidiče pro kamióny, prostě uvolnit 4000 lidí jim může dost pomoci.
Odpovědět

Radek Čuda

18.9.2023 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Odborářům jde o zachování pracovních míst v dané firmě, za stávajících mzdových podmínek a pokud možno, na obdobných pozicích ... od toho ty odbory tak nějak jsou. A že by oceláři z Jižního Walesu oceláři šli za pár šupů nakládat letadla na Heathrow ... můžete jim to navrhnout, jistě jistě to ocení:-))).

A tady jde o klasickou vypatlanost, kdy něco zreguluji tak, že je ekonomicky neúnosné to provozovat a pak to budu dotovat, aby to majitel nezabalil a nevyprdnul se na to. Tady aspoň ne úplně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 16:53 Reaguje na Radek Čuda
To celé není o ekonomice provozu, ale o ekologii. Angláni mají obrovské výkony ve větřácích a dochází jim uhlí (možná už došlo) a velmi racionálně si vyhodnotili, že zadotovat čistou ocelárnu je vyjde možná i levněji, než dovážet ocel ze špinavé Číny.
Odpovědět

Radek Čuda

19.9.2023 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to prakticky jen o ekonomice, bo bez té dotace by to Tata prostě zavřela celé. Komplet. A když si přečtete ten původní článek na bbc.com, na který je v článku odkaz, tak ani takto z toho úplné nadšení zrovna nepanuje.

Prostě než mít 8 000 lidí na dlažbě, a zrovna v tom regionu, to raději Sunak z peněz daňových poplatníků zacáluje půl giga liber, a dalších 100 mega dá na programy pro ty 3 000 propuštěných. O ničem jiném to není.

A za pár let to půjde beztak do kopru celé ...
Jenže do té doby budou volby:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2023 17:13 Reaguje na Radek Čuda
Británie má zoufalý nedostatek pracujících, v tom to není.
Odpovědět

Radek Čuda

20.9.2023 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Zoufalý nedostatek má, ale pouze v některých segmentech pracovního trhu a některých regionech. Konkrétně ve Walesu je nejvyšší míra nezaměstnanosti v celé UK ... https://www.business-live.co.uk/economic-development/unemployment-wales-highest-any-uk-27523695

Další věc je ta, že ta neobsazená a neobsaditelná volná místa jsou taková, kde se člověk nadře jak vůl a prd za to, takže to nikdo nechce dělat. Překvapivě. Což zrovna o těch ocelárnách moc neplatí, jde o tradiční odvětví/zaměstnavatele s poměrně solidními platovými podmínkami.

Ostatně, obojí lze pozorovat i u nás ... nejen.

Takže jste zase mimo ... že vás to baví, furt sem psát ty vaše výkřiky ze tmy.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist