https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britska-vlada-uvazuje-o-navraceni-bobru-do-volne-prirody-po-400-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britská vláda uvažuje o navrácení bobrů do volné přírody po 400 letech

27.8.2021 02:05 | LONDÝN (ČTK)
Britská vláda zvažuje plány na navrácení bobrů zpět do volné přírody, napsala agentura Reuters. Savci, kteří prosluli budováním přehrad, v Británii před 400 lety vyhynuli.
 

Pokud vláda návrh schválí, bobři by mohli být do země dovezeni legálně za předpokladu, že budou splněna přísná kritéria a bude posouzen jejich dopad na okolní přírodu a jiné druhy.

Diskuse začaly po úspěšném pětiletém pokusu na řece Otter v jihovýchodním hrabství Devon, kde se ukázalo, že rodina bobrů má pozitivní vliv na své okolí. Šlo o první případ legálního navrácení původního, ale vyhynulého druhu do volné přírody v Anglii.

Bobři by mohli sehrát významnou roli při obnově přírody, tvrdí úřady. Vytvářením přehrad ze stromů, bahna a kamenů vznikají mokřady, ve kterých žije velké množství původních druhů.

Tito vodní hlodavci byli v Británii vyhubeni před zhruba 400 lety. Lidé je lovili kvůli srsti, masu a kastoreu, sekretu využívanému v medicíně a parfémech.

Odchyt, zabíjení bobrů nebo jejich rušení by mohlo být podle vlády trestným činem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.8.2021 08:57
Díky neexistenci velkých šelem jsou v Británii na ústupu lesní porosty, protože je likviduje přemnožená jelení zvěř. Vládě to evidentně nestačí a chce si na ostrovy nasadit dalšího škodiče.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.8.2021 09:37
Nezbývá než popřát ať se jim tam daří a místní z nich mají radost.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.8.2021 12:07
Vysad bobra,zabij strom
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.8.2021 12:20
Vodohospodářští inženýři bobři budou Britům budovat mokřiny a měnit strukturu vegetace v místech svého působení a nejspíš za to nebudou pobírat ani velký plat.

V NP Šumava jsem viděla jejich díla a líbí se mi, jak tam krásně mění krajinu. Někdy se ve svém stavitelském nadšení „netrefili“, jako třeba u ČOV ve Strážném, kde jim muselo být jejich veledílo zbouráno, takže bobří usedlíci se kvůli tomu rozhodli přestěhovat proti nebo po proudu vodního toku. Na Třeboňsku bobři vítáni nejsou, protože ohrožují tamní rybniční soustavy, takže tam jsem na žádné bobry nebo na jejich pobytové stopy nenarazila.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist