https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-herec-fry-ozivil-debatu-o-zakazu-medvedich-cepic-kralovske-gardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský herec Fry oživil debatu o zákazu medvědích čepic královské gardy

11.1.2024 10:41 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Chriscarnell@hotmail.co.uk / Depositphotos
Aktivisté dlouhodobě usilující o zákaz nošení medvědích kožešin na tradičních čepcích britské královské gardy ve středu získali veřejně známého stoupence. Jeden z nejznámějších britských herců Stephen Fry vyzval elitní vojenskou jednotku, aby místo "krutě" získaných kožešin používala umělé. Podle britského ministerstva obrany však dosud neexistuje alternativa, která by splňovala požadavky na klíčovou součást prezentace královské gardy.
 

Čepice z medvědí kožešiny jsou patrně nejznámějším symbolem jednotky strážící královský Buckinghamský palác v Londýně, před nímž pravidelně sledují střídání stráží tisíce turistů. Ochránci práv zvířat přitom již několik desetiletí usilují o to, aby garda přestala používat kožešiny, kvůli nimž podle nich dochází k masakrům kanadských černých medvědů.

"Tradice nikdy nemůže být omluvou pro krutost," řekl Fry, který namluvil video zobrazující lov na černého medvěda. Záběry natočila organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA), která se spolu s dalšími spolky snaží dlouhodobě přesvědčit britskou armádu, aby medvědí kožešiny nahradila umělými. Filmař a moderátor Fry prohlásil, že další používání přírodních kožešin by bylo "hanebné" a "nebritské".

Ministerstvo obrany tvrdí, že kožešiny pocházejí z legálních a licencovaných lovů. "Pokud je nám známo, tak žádná alternativa dosud nevyhověla standardům nutným pro efektivní náhradu ceremoniálních medvědích čepic," reagoval podle agentury Reuters na Fryovu výzvu mluvčí ministerstva.

Činitelé ministerstva již před časem vysvětlovali, že umělé čepice podle nich nevypadají dobře a jsou například zcela nevhodné do deště, v němž nasáknou a ztěžknou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

11.1.2024 12:11
Zdravý rozum opouští tuto planetu. Baribal je v severní Americe přemnožený a jeho lov je nutností. Opravdu budeme vyhazovat cenné přírodní materiály jen proto, že pocházejí ze zvířat? Jak se organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA)vypořádá s faktem, že nepoužívání přírodních materiálů zvyšuje poptávku po materiálech umělých. Až zase budeme plakat nad zvyšujícím se počtem mikrolpastů v ekosystému tak alespoň budeme vědět komu za to poděkovat. Tedy všem těm co brojí proti snadno a čistě rozložitelným přírodním materiálům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2024 08:07 Reaguje na Jarek Schindler
Tohle je jen jeden názor, rozhodně ne většinový. Samozřejmě má taky právo na život, ovšem čtenář nesmí podléhat panice, že "zdravý rozum opouští planetu", bo nikdo nic neopouští.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.1.2024 12:57
Tam, kde by se veřejnost měla hlasitě angažovat, tj např architektonické pasti až s miliardou mrtvolek za rok (sklo, šachty, nádrže), je ticho po pěšině. Ale využitelná obnovitelná surovina se má zahodit? Jak to říkal Štrosmajer o tom nadnášení?-) Humanisté na baterky...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2024 15:13 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2024 08:09 Reaguje na Karel Zvářal
No, právě, ono to nesouvisí, ale k ekologistům se dá každý magor, tam musíme dávat pozor, jak u politiků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2024 17:04
Takže přemnožení baribalové se budou v Americe střílet a jejich kožešiny kompostovat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2024 08:04
Kolik preboga spotřebuje ročně ta garda čepic? Ty se dědí po generace, ne? Vydrží při správné péči (což samozřejmě mají) snad století, ne? A gardistů nepřibývý, tak o co jde? Nějaké masakry medvědů jsou přece úplná pitomost.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.1.2024 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
mám z Vás dnes radost, ale opatrně, jedna vlaštovka jaro nedělá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist