https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/capici-katerinu-zastrelili-u-reky-indus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřČápici Kateřinu zastřelili u řeky Indus

5.3.2003 16:00 | PRAHA (EkoList)
Expedice projektu Nová Odysea do Pákistánu, která měl objasnit příčiny úmrtí čápice Kateřiny, byla úspěšná: podařilo se objevit její batůžek s vysílačkou a zjistit, jak přesně zahynula. Čápice Kateřina byla zastřelena místními chlapci.
 

Miroslav Bobek, který se spolu s fotografem Khalilem Baalbakim a ornitologem Lubošem Peškem vypravil objasnit, proč se odmlčel Kateřinin vysílač, dnes na tiskové konferenci líčil dobrodružnou a často velice nebezpečnou cestu za tajemstvím Kateřinina úmrtí. Celou expedici se podařilo zorganizovat za pomoci místní organizace WWF Pakistan, která je podle slov Miroslava Bobka na evropské úrovni a v Pákistánu vlastně supluje úlohu státu v ochraně přírody. "To, že zde působí WWF a má takový vliv na ochranu životního prostředí, tuto zemi v mých očích nesmírně povyšuje," řekl doslova Bobek a dodal, že osud Kateřiny se pro místní WWF stal impulsem k tomu, aby se o problematiku tažných ptáků a jejich ochrany začal intenzivněji zajímat.

Kateřinin batůžek se podařilo vypátrat pomocí signálu z její vysílačky, signál vycházel z jedné usedlosti poblíž řeky Indus. Po složitém vyjednávání se expedice dozvěděla o Kateřinině osudu: místní chlapec ji zahlédl s asi padesáti jinými čápy u řeky, chlapec se vypravil pro svého příbuzného, který pak Kateřinu zastřelil.

Podle Miroslava Bobka je pozitivní informace, že zde byli spatřeni i jiní čápi černí, svědčilo by to o tom, že se Kateřina před cestou přes hory připojila k menšímu hejnu. Z tohoto poznatku dále vyplývá, že její poněkud překvapivá cesta přes vysoké pohoří Karakoram je zřejmě běžně používaná trasa. Jak řekl Lubor Peške, členové expedice původně očekávali, že ptáci hory spíše obletí přes Afghánistán, ale ukázalo se, že mohou překonat i vysoká pohoří.

"Tato trasa však není pro ptáky nijak bezpečná, po celém území Pákistánu hrozí velké nebezpečí, že je někdo zastřelí," řekl Bobek a dodal, že zbraň má v Pákistánu snad každý. Proto je podle Bobka důležité, že v oblasti působí organizace WWF Pakistan, které se podařilo zmírnit lov ptáků a pomocí osvěty se snaží chránit před lovci především chráněné či vzácné ptáky, jako je právě čáp černý nebo jeřáb a omezit lov na běžné kachny.

Po té, co se podařilo expedici vypátrat okolnosti Kateřininy smrti, rozhodli se její členové vypravit za pomoci organizace Člověk v tísni do sousedního Afghánistánu, kde v horách zahynul i druhý z trojice čápů, Petr. K místu, odkud přišly poslední signály z Petrovy vysílačky, se expedice dostala pouze na vzdálenost dvaceti kilometrů, pak ale nebezpečí nášlapných min či konfliktu s místními válečníky cestu ukončilo. Je však velmi pravděpodobné, že i čáp Petr zahynul lidskou rukou.

Poslední z čápů, Roman, je pravděpodobně již na cestě zpět na Sibiř k řece Ob, kde na podzim minulého roku Nová Odysea začala. Příští rok chystají organizátoři opět označit tři čápy černé ze stejné oblasti a pokračovat tak v projektu.

Projekt Nová Odysea se snaží zmapovat migrační trasy tažných ptáků, Africká Odysea se věnovala čápům černým z Evropy, kteří zimují v Africe, Nová Odysea se zaměřila na ptáky ze Sibiře. Projekt zastřešuje Český rozhlas spolu s Akademií věd a Zooparkem Chomutov. Podrobné informace o projektu Nová Odysea naleznete na www.rozhlas.cz/odysea.

Na Karakoram Highway
Dům, odkud přicházel signál Kateřinina vysílače
Indus.
Místo, kde zahynula Kateřina
Místo, kde zahynula Kateřina
Nasruddín s Kateřininým vysílačem
Hindúkuš v oblasti, kde zahynul Petr
Hindúkuš v oblasti, kde zahynul Petr
K Petrovu vysílači je odtud 20 kilometrů…
Foto: Khalil Baalbaki

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist