https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-plynu-pro-evropsky-trh-dal-klesa-polevily-obavy-z-nedostatku-suroviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena plynu pro evropský trh dál klesá, polevily obavy z nedostatku suroviny

17.5.2022 17:31 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dál snižuje, megawatthodina (MWh) se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes dopoledne pohybovala kolem 92 eur (2273 Kč). Trh se už tolik neobává, že surovina z Ruska přestane proudit, protože Evropská komise (EK) vyjasnila, jak mohou velcí evropští odběratelé za ruský plyn platit, aniž by porušili západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Uvedla to agentura Reuters.
 

Krátce před polednem se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červnu pohybovala v TTF kolem 92,30 eura (2280 Kč), a proti předchozímu dni tak vykazovala pokles přibližně o půl procenta. Předtím klesla až k 87 eurům za MWh. Ceny v TTF jsou pro evropský trh směrodatné.

Evropská komise vysvětlila, jak mohou firmy z Evropské unie platit za ruský plyn a přitom neporušovat unijní sankce. Učinila to v aktualizovaných pokynech, do kterých měl Reuters v pondělí možnost nahlédnout.

"To by mělo zmírnit obavy z případného omezení dodávek, neboť (ruský dodavatel plynu) Gazprom ve svých doporučeních uvádí, že těm, kteří zaplatí v eurech či dolarech, nevznikne dluh, pokud budou zmíněné platby včas převedeny (na ruble)," poznamenali analytici společnosti Refinitiv. Obchodníci uvádějí, že když velcí odběratelé ruského plynu teď mají důvěru ve způsob úhrady plateb, riziko přerušení zásobování z Ruska polevilo.

Rusko začalo vyžadovat platby za svůj plyn v rublech. Evropští odběratelé měli zpočátku obavy, že by tím porušili západní sankce, teď se jim ale dostalo ujištění, že když pošlou eura či dolary na účet podle požadavků ruské strany a tím bude platba z pohledu odběratelů dokončena, sankce tím porušeny nejsou. O konverzi přijatých deviz na ruble už se postará ruská strana, která přes finanční ústav Gazprombank provede za odběratele také úhradu za odebraný plyn.

Francouzská energetická společnost Engie dnes uvedla, že s Gazpromem jedná o změně způsobu plateb za ruský plyn. Reuters v pondělí s odkazem na své zdroje napsal, že italská společnost Eni si tento týden otevře bankovní účty, aby mohla za ruský plyn platit podle požadavků Kremlu. Podle Reuters se k tomu odhodlala poté, co EK vyjasnila svůj postoj k platbám a sankcím.

Přestože velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh v posledních dnech klesají, jsou pořád o více než 300 procent vyšší než před rokem, kdy megawatthodina stála méně než 19 eur. Nejhorší situace byla krátce po vypuknutí války na Ukrajině, kdy na trhu panovala největší nejistota. Megawatthodina tak v březnu přechodně stála i 345 eur. Analytici přitom upozorňují, že přetrvávající rusko-ukrajinský konflikt patrně způsobí, že ceny plynu prozatím zůstanou vyšší.

"V dlouhodobém výhledu si myslíme, že ceny plynu pro evropský trh zůstanou výrazně nad historickým průměrem..., vzhledem k tomu, že Evropa usiluje o snížení závislosti na ruském plynu - což podpoří růst poptávky po zkapalněném zemním plynu (LNG) - a vzhledem k tomu, že projekty na výstavbu terminálů LNG v Rusku se odkládají nebo ruší," uvedli analytici investiční společnosti Jefferies.

Cena plynu pro britský trh se ale dnes zvyšovala, zejména kvůli nižším dodávkám z místních terminálů na LNG. Cena plynu k dodání následující den vykazovala před polednem růst o pět pencí na 100 pencí za britskou termální jednotku, cena plynu k dodání v červnu pak byla vyšší o 15,35 pence a činila 191,35 pence za termální jednotku. To je po přepočtu zhruba 77 eur za megawatthodinu.

Ve Spojených státech je plyn stále výrazně levnější, i když i tam se jeho cena od začátku roku už více než zdvojnásobila. Milion britských termálních jednotek tam v klíčovém obchodním uzlu Henry Hub v Louisianě v pondělí stál kolem osmi dolarů, což je po přepočtu asi 26 eur za megawatthodinu. K cenovému růstu přispívá vysoká poptávka po LNG, který se teď z USA vyváží zejména do Evropy a do Asie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 17:44
Rusi kopli do vyváženého systému, ten se rozhodil a dnes si hledá novou rovnováhu. A tu si najde už bez Ruska, protože jim nikdo nevěří a věřit nebude. A naskočit zpátky v příštích letech (desetiletích??) si nedovedu představit, to by museli jít na zlomek světové ceny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.5.2022 20:37 Reaguje na Pavel Hanzl
"Odmítnutí ruských zdrojů energie znamená, že Evropa se systematicky stane regionem s nejvyššími náklady na energii na světě," řekl Putin.
/dnes/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 21:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co řekl Putin je skutečně komické, jak vždycky. V Asii a zvláště v průmyslových zemích jsou energie celkově výrazně dražší (i v Číně), proto taky Američané nechtěli sem vozit LPG.
Když se podíváte na Evropské zemně, ty nejbohatší a nejprogresivnější mají většinou nejdražší energie.
Skutečné bohatství a prograsivita není dána cenou energií, nebojte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.5.2022 06:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Trpíte vlčí mlhou. Země s nejvyšším podílem OZE mají nejvyšší ceny energií.
I kdybyste se vzteky roztrhl , nic s tím nesvedete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 07:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože to jsou země bohaté s vysokou životní úrovní a i práce energetiků je velmi drahá. Ale nebojte, s cenou fosilu, která už nepůjde na předválečnou úroveň, ten rozdíl bude velmi výrazný.
Vysoutěžené ceny v aukkcích za 50 eur se nijak nezdvihly, Sluce nezdražilo ani o halíř.
Nové instalace budou o něco dražší, ale proti pynu za 4x, elektřiny za 4x atd. atd.......
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.5.2022 08:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše výmluva ohledně cen el. energie bohatých zemí je komická :-).

Jinak výsledky poslední aukce:

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/prvni-letosni-aukce-stresni-fve-se-nemecku-zdaleka-nezaplnila
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Do inovativních aukcí mohou developeři hlásit různé technologie obnovitelných zdrojů, či jejich kombinaci, doplněné o akumulační prvek. V tomto kole se inovativní aukce rovněž otevřela takzvaným speciálním solárním systémům, tedy elektrárnám umístěným na vodních plochách, agrovoltaice či zdrojům nad parkovacími plochami".

Všimněte si, že tohle jsou elektrárny nezabírající půdu a tím s nulovoým nárokem na prostor, navíc s akumulací, tj. daleko dražší než normální polní FVE.
A ty normální mají výkup ze 80 eur, proti současnému 230 je to pořád zapusinu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, věnujte se kuličkám a neztrapňujte se...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 20:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč si aspoň nepřečtěte ten článek, kterým šermujete?
Možná to ale jen nechápete, víte, co je to kachní křivka?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 22:00 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))) a vy už jste se doučil, co je kachní křivka? Pokaždé jste na toto téma s Emilem Novákem propadnul jak školáček.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2022 16:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak schválně:
kachní křivka je křivka denní spotřeby elektřiny nějaké soustavy (města, malého státu) ve které je velké zastoupení fve.
Tak se ukažte vy.
Pan Novák to popisoval komplikovaně a dost nesmyslně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.5.2022 19:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, já se držím definice, kterou si snadno můžete najít třeba na wikipedii (dával jsem na ní několikrát odkaz), zatímco vy si vymýšlíte definice vlastní, pokaždé jiné a pokaždé špatně, přesně jako v tomto případě. Kdyby to byla křivka spotřeby, která je víceméně každý rok pořád stejná, nedocházelo by k tomu, že je ta křivka např. v Kalifornii rok od roku strmější. A strmější je proto, že to není křivka spotřeby ale křivka rozdílu mezi spotřebou a výrobou obnovitelných, zejména fotovoltaických zdrojů. Už jste to konečně pochopil?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2022 21:02 Reaguje na Emil Novák
To není možný!!
Kachní křivka je DENNÍ spotřeba. Píšu to.
Rozdíl mezi výrobou a spotřebou by měl být nula, možná se ale něco zmaří. Ale s tím to nemá NIC společného.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.5.2022 22:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, opravdu není možný, aby byl někdo tak zabedněný jako vy. Ani opsat to co jsem napsal neumíte, tak se pak těžko můžete divit, že nejste schopen pochopit co je kachní křivka. Nepsal jsem "rozdíl mezi výrobou a spotřebou", ale rozdíl mezi spotřebou a výrobou obnovitelných, zejména fotovoltaických zdrojů!
Právě proto, že rozdíl mezi výrobou a spotřebou musí být vždycky nula, kachní křivka ukazuje rozdíl, který musí vykrývat flexibilní zdroje, aby se celá soustava nezhroutila. A protože instalovaný výkon OZE v Kalifornii, kde ta kachní křivka vznikla, rok od roku roste, rok od roku je křivka strmější a tím klade větší a větší nároky na flexibilitu soustavy, kdy zejména plynové elektrárny musí v podvečer startovat čím dál rychleji, jak rychleji klesá výroba z fotovoltaiky. To je celý princip kachní křivky.
Kdyby šlo jen o spotřebu a výroba v tom nehrála žádnou roli, jak jste tvrdil vy, byla by kachní křivka každý rok prakticky stejná, protože je každý rok prakticky stejná i spotřeba. Ona ale není každý rok stejná, viz např. zde: http://insideenergy.org/2014/10/02/ie-questions-why-is-california-trying-to-behead-the-duck/
Ptát se jestli už to chápete je zjevně úplně zbytečné, nechápete to stejně, ale nebojte, vytloukat vám fakty z hlavy vaše dojmy se odradit nenechám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 07:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
V paritě kupní síly mělo před válkou Německo poloviční cenu elektřiny, než Česko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
A co my tady s tím?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 21:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Nic. Jen pan Vinkler lže, že bohaté země mají drahou energii. Nemají, pro své občany je mají zapusinu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.5.2022 22:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Proto vlády těchto států tak jako jiné ostatní řeší kompenzace pro své občany...
Ale dle Hanzla to mají za pusinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kompentují jen vyložené chudáky, které má každý stát.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase pouze vaše dojmologie a lži:

https://oenergetice.cz/nemecko/nemecke-vladni-strany-se-shodly-na-dalsich-kompenzacich-vysokych-cen-energii

https://oenergetice.cz/nemecko/nemecko-schvalilo-statni-pomoc-podniky-postizene-rustem-cen-energie
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 20:27 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ti Němčouři se z toho sociálna podělají do gatí...to není možný...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 21:55 Reaguje na Pavel Hanzl
No, vztekejte se jak chcete.
Prostě jste byl opět přistižen při lži.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Což má pravdu. Že jim to až tak nevadí, bo mají i větší příjmy, na tom nic nemění.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.5.2022 07:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete, Hanzle. Před válkou, tj. v druhé polovině loňského roku, mělo Německo podle dat Eurostatu i v paritě kupní síly se započtením všech daní a poplatků dražší elektřinu než ČR. Horší než v Německu to bylo jen v Rumunsku a Španělsku.
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:57 Reaguje na Emil Novák
Nelze najít...
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.5.2022 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to zkuste znovu, ten odkaz normálně funguje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 20:28 Reaguje na Emil Novák
něrobí...
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.5.2022 20:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak zkuste tento: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nrg_pc_204&lang=en
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale samozřejmě, že si ji najde i s Ruskem. Jen se prostě bude počítat s tím, že dokud tam ten pošuk bude ... což doufejme nebude dlouho ... tak jsou dodávky poněkud rizikové, ale to není zase takový problém.

Problém není ruský plyn, problém je závislost na ruském plynu. A platí to samozřejmě nejen o plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 21:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Pošuk tam může být do alelujá a po něm může přijít někdo stejný, nebo ještě horší.
Energetika je o spolehlivosti a to Rusko totálně diskvalifikuje. Ten trh se vyvažuje na spolehlivém jednání a Rusko se tam může časem možná nějak přisomrovat s hruštičkami z vlastní zahrádky. Ale jen silně zalevno, protože každý musí mít v záloze spolehlivou náhradu a to se platí.
Já si ale myslím, že to dopadne úplně jinak, tak obrovské bohatství ladem ležet nebude. Někdo to stejně uloupeží, doufám, že to nebude Čína.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 11:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Je fajn, že jak se ukazuje, tak lopata jako vy nerozhoduje ani o tom, co bude mít na střeše baráku.

Bo vy máte v té makovici úplně vymleto.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.5.2022 09:20
Tak ještě se může stát leccos, terminály na LNG ani navýšení kapacity výroby LNG plynu neruských dodavatelů nebude realizováno přes noc. Pár let to bude trvat než Evropa obstará skutečně dostatek diverzifikovanýc zdrojů plynu. A po tuto doby bude cena energie z plynu na vodě. Jak Putin bude posílat dost plynu, cena bude klesat, jak bude hrozit nebo dokonce odpojovat, cena plynu bude zase stoupat. Problém zase tradičně ve smyslu svého působení, " čím hůře pro lidi, tím lépe" dělají němečtí zelení, nechtějí s Katarem uzavřít dlouhodobou smlouvu na dodávku plynu, což je zase základní podmínka Kataru pro navýšení těžby a pro dodávky toho plynu Evropě.
Jinak ve smyslu dodání energie se může velmi vyplatit co největší podpora Ukrajiny ve válce dodáváním zbraní. Prakticky veškeré území, o které se bojuje, Donbas, severní pobřeží Černého moře, pobřeží kolem Krymu má obsahovat plynonosné a roponosné struktury. Pokud tedy Ukrajinci Rusy ze svého území vyženou, mohli by potom do Evropy dodávat plyn místo Putina. Roury už na Ukrajině jsou, takže by to vyžadovaly mimo přímých investic do těžby jen málo dodatečných investic na další roury. A kupovali bychom přímo, ne přeprodejem přes Německo, jako nyní nakupujeme Putinův plyn přes německé prostředníky. A tak vedle Putinovy ruské krvavé války tím taky částečně financujeme poplatky za přeprodej plynu z Nordstreamu německou Energiewende.
Část plynu bychom z Ukrajiny mohli dostávat i dost rychle, protože plyn se už na Ukrajině těží kolem Lvova či Vinici.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.5.2022 09:39 Reaguje na Radim Polášek
Vedle jak ta jedle. Vy si myslíte, že ty ložiska v minulosti nikdo
nezkoumal a tahal do Evropy plyn a ropu až ze Sibiře? To, že se
podaří navrtat nějaké malé ložisko neznamená, že pokryje potřeby
alespoň Ukrajiny samotné. Vize hezká, ale asi tak reálná jako OZE
fungující denně a ve dne i v noci. Stůjte na nohou, ale nikoliv
těch hlíněných na kterých bude energetika EU brzo stát a obávat se
vody, která ty nohy podemele. Jó a ta válka bez dohod a ústupků
obou stran bude věčná, protože ustoupit nemíní nikdo a vyhrát taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Ta ložiska možná někdo zkoumal, asi jo, ale holt díky tamním podmínkám vycházela při tehdejších cenách těžba moc draze. Pokud se ceny zvednou, stalo se, potom se ta těžba může začít vyplácet.

To samé platí o těch terminálech, nových plynovodech a podobně.

A k té válce ... ono chtít za současné situace nějaké velké ústupky po Ukrajině moc nejde. Oni bojují za svoji zemi a celkem chápu, že fakt nehodlají těm moskevským idiotům její značnou část věnovat. To se na tu válku mohli rovnou vysrat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.5.2022 14:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Nebýt války a být NORD STREAM 2, tak se dovoz plynu
v tankerech nevyplácel. Takže prvý padl NORD STREAM
a pak ta válka a ona se vyplácí i těžba z břidlic
a dovoz na lodích přes půl světa. Jak málo stačí !
Takže je třeba válčit a nebo žít v míru, aby se
vyplácela podle vás ta těžba na Ukrajině? V míru
se totiž vrátí asi i ruská konkurence a kdo bude
kupovat drahý plyn z Ukrajiny(pokud tam vůbec je)?
Nebo se ideologicky odstřihneme od levného plynu
a sebemrskačsky budeme dál kupovat násobně dražší?
Má to logiku se dobrovolně připravit o jednu z
konkurenčních výhod? Ona EU ty výhody jaksi nemá.
Je tu drahá práce, drahé energie a drahé suroviny
z dovozu a vyspělost výroby už taky kulhá na obě
hlíněné nohy. Nějak se nám to hospodářsky bortí
bez surovin, čipů a levné energie. Levná migrační
pracovní síla nepomohla ani v Německu, či Švédsku a spíše vyvolává otázku, zda nestojí více, než je
její přínos pro společnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 16:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak NS2 čistě kvantitativně není potřeba, kapacita ostatních rour ze Sojuzu stačí, NS2 byl jen takový pokus o výjeb s některými tranzitními nekamarády.

Jinak to co píšete je zcela běžné, ve Státech se úplně normálně uzavírá a obnovuje provoz v jednotlivých těžebních lokalitách, podle toho, co dělá cena. Samozřejmě, ne ze dne na den a vždy tam je nějaká rezerva, ale pokud je cena dlouho nízko, tak šlus.
To je ale v normální ekonomice u všeho. A není to nic proti ničemu, ony ty suroviny z té země neutečou, nově se stávající naleziště nenaplní, takže v té zemi prostě počkají a jednou se mohou hodit.

Zda je zásadní problém v tom, že se Rusové zachovali jak naprostí idioti a dobytek k tomu, takže nějakou dobu bude veselo. Ono se to časem srovná, i když zadarmo to nebude a na nové zálohy za plyn se fuck netěším. Ale co nadělám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist