https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-za-environmentalni-publicistiku-ekopublika-ziskal-petr-koubsky-z-deniku-n.mimoradne-uznani-ziskala-kniha-tovarna-na-lzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu za environmentální publicistiku Ekopublika získal Petr Koubský z Deníku N. Mimořádné uznání získala kniha Továrna na lži

20.10.2023 14:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Petr Koubský.
Petr Koubský.
Zdroj | Ekopublika
Ceny Ekopublika za nejlepší proenvironmentální novinářský počin jsou rozdány. Hlavní cenu od pořádající organizace Lipka převzal redaktor Deníku N Petr Koubský za článek „Jednotlivec versus klimatická krize: jak žít, co dělat a co ne“. Mimořádné uznání zakladatele Ekopubliky získal Vojtěch Pecka za knihu Továrna na lži o výrobě klimatických dezinformací. Ocenění se letos udílelo naposledy.
 
„Článek Petra Koubského věcně a přehledně popisuje příčiny a důsledky klimatické krize, přibližuje důvody jejího odmítání mnohými lidmi a názorně vysvětluje princip uhlíkové stopy ve veškerém lidském počínání,“ popisuje administrátorka ceny Ekopublika Zuzana Jakobová.

Za nejcennější považuje porota závěrečnou část článku, ve které autor uvádí „osmnáct bodů pro lepší život“ ve smyslu lepšího souladu a šetrnosti vůči životnímu prostředí. Článek vyšel v tištěných novinách Deníku N, dostupný je i v elektronické verzi pod titulkem Budete překvapeni. Nabízíme přízemní rady, jak žít, abyste prospěli planetě Zemi i sobě.

Při příležitosti posledního ročníku ceny se její zakladatel a ekopedagog Aleš Máchal rozhodl udělit i Mimořádné uznání zakladatele Ekopubliky Vojtěchu Peckovi. Jeho kniha Továrna na lži odhaluje pozadí šíření dezinformací o změně klimatu v Česku i ve světě včetně neúprosné lobby stoupenců fosilního průmyslu, která cíleně vnáší do veřejného prostoru chaos.

Ekopublika letos naposledy

Organizátoři ceny Ekopublika oznámili, že letošní ročník byl poslední. „Po řadě konzultací se všemi dotčenými osobnostmi včetně členek a členů odborné poroty jsme přesvědčeni, že končíme v pravý čas, možná opravdu v nejlepším, s vědomím, že hlavní cíl našeho usilování byl naplněn, byť jistě ne beze zbytku,“ vysvětluje zakladatel ceny Aleš Máchal.

Za sedm let prošlo rukama a hlavami administrátorů více než 1 000 článků. Snahou spoluvyhlašovatelů Ekopubliky bylo cílevědomě podporovat kvalitní proenvironmentální žurnalistiku v mainstreamových médiích, a napomoci tím zvýšení věhlasu i odhodlání autorek a autorů se takovýmto textům nadále věnovat.

O Ekopublice

Snahou Lipky a dalších tří spoluvyhlašovatelů Ekopubliky, jimiž jsou Nadace Veronica, Kulturní noviny (do roku 2021) a Katedra environmentálních studií FSS MU, byla především podpora a zviditelnění špičkové environmentální publicistiky. Ekopublika byla od svého vzniku důsledně nesponzorovaná a zcela nezávislá na politicích a úřadech. O ceně rozhoduje porota složená z 30 odborníků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist