https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-za-spolecenskou-odpovednost-cdgs-ziskala-vyroba-vody-ze-vzduchu-i-bezpilotni-helikoptera-na-vyhledavani-zdroju-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu za společenskou odpovědnost SDGs získala výroba vody ze vzduchu i bezpilotní helikoptéra na vyhledávání zdrojů vody

14.10.2022 10:20 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Letošní ceny za společenskou odpovědnost SDGs si odnesly kromě sociálních také environmentální projekty jako technologie na výrobu vody ze vzduchu nebo bezpilotní helikoptéra na vyhledávání hlubinných zdrojů pitné vody. Asociace společenské odpovědnosti v letošním šestém ročníku ocenila udržitelné projekty, jejich snahu o zdravější planetu a naplňování Cílů udržitelného rozvoje od OSN (SDGs). Asociace oznámila výsledky včera večer v Národním muzeu v Praze.
 

Odborná porota vybírala z rekordních 326 přihlášených projektů. Ve skupině Inovace, technologie a energie zvítězilo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT s technologií S.A.W.E.R. Ta dokáže vyrábět ze suchého pouštního vzduchu pitnou vodu. Za Rozvojovou spolupráci, mír a partnerství se na první příčce umístila Modelárna LIAZ, jejíž bezpilotní helikoptéra nachází v Etiopii hlubinné vodní kapsy a zdroje pitné vody.

Kategorii Cirkulární ekonomika dominoval internetový projekt Knihobot, který pomáhá čtenářům vracet jejich přečtené i nechtěné knihy zpět do oběhu. Oblast Změna klimatu ovládl startup Mewery, který se snaží vyvinout produkci kultivovaného masa bez zabití zvířete.

Prvenství v sektoru Diverzita, rovnost a inkluze si odnesl úřad vlády s projektem prevence domácího a sexuálního násilí. V kategorii Vzdělání, zdraví a kvalitní život ocenila porota aplikaci Nepanikař, která mladým lidem umožňuje najít psychologickou pomoc a sdílet problémy.

Laureátem kategorie Mladý lídr od Forbes Česko se stali Vasil Kostin a Tomáš Trejdl s projektem Wrest. Vyvinuli speciální podložku pod myš, která předchází syndromu karpálních tunelů u těch, kdo tráví většinu pracovního dne u počítače, a doplnili ji souborem efektivních cvičení.

Novinkou a zároveň příležitostí pro veřejnost rozhodovat o jedné z kategorií bylo letos Ocenění Evropské komise. Hlasovalo se od 20. do 30. září v Evropském týdnu udržitelného rozvoje a hlasy sbíralo pět projektů. Ocenění získal Domov sv. Josefa, který je jediným lůžkovým zařízením v Česku pro nemocné s roztroušenou sklerózou.

Udělování cen SDGs předcházel mezinárodní Global Goals Summit, který do Národního muzea přivedl světové i české experty na udržitelnost. "Šestý ročník byl pro nás výjimečný, chtěli jsme díky němu inspirovat každého, komu leží na srdci osud planety. A výjimečný byl i rekordním počtem přihlášených projektů, bylo jich 326,“ uvedla zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Symbolem letošního ročníku se stala šestimetrová socha pravěkého "plasteosaura", kterou vytvořili čeští 3D tiskaři z 6000 kusů PET lahví. Socha zůstane ve stálé expozici Národního muzea.

Ceny SDGs jsou oceněním za naplňování globálních cílů OSN. Ceny v Česku od roku 2017 uděluje Asociace společenské odpovědnosti. Letos ve spolupráci s Evropskou komisí, ministerstvem zahraničních věcí, ministerstvem životního prostředí a pod záštitou českého předsednictví v Radě EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist