https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerne-odbery-elektriny-kvuli-pestovani-marihuany-ve-spanelsku-vyrazne-rostou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černé odběry elektřiny kvůli pěstování marihuany ve Španělsku výrazně rostou

18.12.2022 00:22 | MADRID (ČTK)
Pěstování konopí, a to hlavně v uzavřených prostorech, je energeticky velmi náročné. Endesa odhaduje, že jedno takové odběrové místo v průměru spotřebuje elektřinu, která by stačila 80 domácnostem.
Pěstování konopí, a to hlavně v uzavřených prostorech, je energeticky velmi náročné. Endesa odhaduje, že jedno takové odběrové místo v průměru spotřebuje elektřinu, která by stačila 80 domácnostem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ve Španělsku v posledních letech výrazně vzrostly černé odběry elektřiny kvůli pěstování marihuany. Tyto odběry podle odhadů energetické společnosti Endesa spotřebovaly loni zhruba 1,5 terawatthodiny elektřiny, což byla přibližně loňská roční spotřeba Karlovarského kraje. Nejvíce nelegálních připojení k elektrické síti za účelem pěstování konopí úřady odhalily v Andalusii a Katalánsku, napsal deník El Mundo.
 

Podle energetické společnosti Endesa bylo loni odhaleno ve Španělsku zhruba 71 000 černých odběrů, což je zhruba dvojnásobek ve srovnání s rokem 2015. Přibližně pětina těchto případů se týkala pěstování marihuany. Tento typ černých odběrů se za poslední čtyři roky zdvojnásobil, napsal El Mundo.

Pěstování konopí, a to hlavně v uzavřených prostorech, je energeticky velmi náročné. Endesa odhaduje, že jedno takové odběrové místo v průměru spotřebuje elektřinu, která by stačila 80 domácnostem. Šéf provozu elektrické sítě firmy José Manuel Revuelta tvrdí, že černé odběry na pěstování elektřiny v roce 2021 spotřebovaly zhruba 1,5 terawatthodiny, což byla v témže roce v České republice spotřeba elektřiny Karlovarského kraje či celého sektoru potravinářství.

Podle Revuelty černé odběry pro pěstování konopí nejen zatěžují peněženky poctivých spotřebitelů, ale oslabují také bezpečnost elektrické sítě. Častěji hrozí poruchy nebo požáry. Podle pozorování Endesy jsou čím dál častěji pěstiteli s nelegálním připojením na elektrickou síť kriminální skupiny. V minulosti to byli hlavně jednotlivci.

Nejčastěji energetické firmy odhalily černé odběry v Katalánsku a Andalusii. To jsou také regiony, kde policie zabavila největší počet rostlin konopí. V celém Španělsku v loňském roce úřady zabavily zhruba tři miliony rostlin, což bylo skoro dvakrát více než v roce 2020 a třikrát více než v roce 2018. Vzrostlo také zabavené množství již zpracované marihuany, a to na 86,5 tuny.

Podle expertů se Španělsko stává čím dál více zemí, kde je marihuana pěstována. Dříve bylo především branou do Evropy pro produkci ze severní Afriky. Většina španělské výroby přitom míří do zahraničí, kde jsou výrazně vyšší ceny, uvedla stanice RTVE.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist