https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cernovicka-piskovna-v-brne-by-se-mohla-v-budoucnu-zmenit-na-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černovická pískovna v Brně by se mohla v budoucnu změnit na park

25.6.2022 00:17 | BRNO (ČTK)
Černovická pískovna, kde se stále těží, by se v budoucnu mohla proměnit v park. Náklady budou v desítkách milionů korun, uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Na podobu parku se uskutečnila urbanisticko-architektonická soutěž.
 

Brněnští radní se v květnu seznámili s výsledky soutěže. "Přišlo nám pět návrhů. První cenu získal tým Radka Prokeše, součástí týmu je i uznávaná architektka Eva Wagnerová. Vítězný návrh zabíhá do okolní struktury města a propojuje se tak s širším okolím. Odkazuje na posttěžební krajinu a nabízí alternativní postupy dotěžování," uvedl Hladík. Dodal, že navržené terénní modelace umožňují výhledy do širokého okolí i neobvyklé pohledy na město.

Podle náměstka bude v novém územním plánu celá lokalita jako zeleň. Uvedl, že během tří až čtyř let by se měly uskutečnit práce v úseku směrem k městské části Slatina a Tuřany, který je znám jako ptačí rezervace. V další fázi by měla vzniknout studie budoucího řešení severní části území, kde se dnes částečně těží a částečně je tam pole. "Nevšední lokalitu Černovické pískovny bychom rádi přeměnili na park, který se postupně stane zajímavým cílem procházek i výletů. Vzhledem k tomu, že zde aktivně probíhá těžba a v určité míře bude probíhat i nadále, promění se prostor kontinuálně," řekl Hladík. Podle něj se bude při změnách brát velký ohled na ochranu přírody. V místě totiž žije několik desítek druhů živočichů, část z nich vzácných.

Černovická pískovna, která je východně od bytové zástavby, funguje od 50. let a stále se v ní těží písek. Zároveň již řadu let slouží jako místo pro ukládání stavebních odpadů a zeminy. S její rekultivací se počítá již od roku 1986 a část už rekultivovaná byla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

25.6.2022 11:52
A velmi důležitá bude údržba, včetně dalšího provozu. To co tam je vzácného potřebuje hlavně holý písek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist