https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-energetika-ma-vsadit-na-jadro-a-prestat-podporovat-oze-radi-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká energetika má vsadit na jádro a přestat podporovat OZE, radí odborníci

28.5.2012 10:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
V roce 2030 by polovina veškeré elektřiny vyrobené v Česku měla pocházet z jaderných elektráren. Doporučení posílit jadernou energetiku a zarazit obnovitelné zdroje energie je špatnou zprávou pro českou ekonomiku, reaguje organizace Calla
V roce 2030 by polovina veškeré elektřiny vyrobené v Česku měla pocházet z jaderných elektráren. Doporučení posílit jadernou energetiku a zarazit obnovitelné zdroje energie je špatnou zprávou pro českou ekonomiku, reaguje organizace Calla
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V roce 2030 by polovina veškeré elektřiny vyrobené v Česku měla pocházet z jaderných elektráren. A éra štědré podpory obnovitelných zdrojů by měla skončit, jakmile dosáhneme podílu 15 procent. Ve své zprávě, kterou v pondělí obdrží ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, to navrhuje osmičlenná skupina odborníků a ekonomů v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Informuje o tom server iHned.cz. Podle ekologické organizace Calla by si ČR sázkou na jádro nechalo ujet vlak.
 

Jak dále píše iHned.cz, tento návrh odborníků bude mít zásadní vliv na novou státní energetickou koncepci, na niž česká energetika a průmysl čekají už tři roky. Státní energetická koncepce je dokument, který ovlivní podobu české energetiky v budoucích desítkách let. Definitivní podobu by měl materiál mít do konce srpna. „Teď se pokusíme jednotlivé pohledy na energetiku sjednotit,“ říká ministr průmyslu Martin Kuba pro iHned. Více informací naleznete ve zprávě: Polovinu elektřiny v Česku mají dodávat jaderné elektrárny, doporučují experti

Doporučení posílit jadernou energetiku a zarazit obnovitelné zdroje energie je špatnou zprávou pro českou ekonomiku, reaguje organizace Calla. Aktuální data podle ní ukazují, že se obnovitelná energie blíží konkurenceschopnosti. Například podle analytiků agentury Bloomberg klesla cena fotovoltaiky za poslední tři roky o 75 procent. Sluneční elektřina je v Německu, Itálii nebo Španělsku levnější než maloobchodní cena elektřiny. Sluneční elektrárna na střeše tedy může výrazně snížit účty za energii.

I větrná energie se stává ekonomicky zajímavější než elektřina z nových jaderných zdrojů. Francouzský účetní dvůr propočetl, že elektřina z reaktorů spuštěných po roce 2020 může stát 70-90 euro/MWh, kdežto vítr bude podle Evropské asociace pro větrnou energii do konce desetiletí stát 58 euro/MWh, argumentuje Calla.

„Česká energetika se točí v bludném kruhu dalšího a dalšího atomu nebo další a další těžby uhlí," říká Martin Sedlák, koordinátor Aliance pro energetickou soběstačnost. Podle něho by domácí ekonomiku mohly na nohy postavit nové technologie obnovitelných zdrojů v kombinaci se zvyšováním energetické efektivity, omezilo by to i znečištění a zbavilo ČR závislosti na ruském plynu. "Nemá žádný smysl zastavit podporu obnovitelných zdrojů na 15 %," tvrdí Sedlák.

Edvard Sequens ze sdružení Calla poukazuje na to, že z osmičlenné poradní skupiny z pěti odborníků na energetiku jsou tři specialisté na jádro (Drábová, Wagner, Škoda), jeden na uhlí (Noskievič) a jeden na plynárenství (Štěpán). Zcela v ní podle něho chybí experti na obnovitelné zdroje energie a na energetickou efektivitu. "Asociace ekologických organizací Zelený kruh, Aliance pro energetickou soběstačnost a asociace obnovitelných zdrojů takové specialisty ministrovi průmyslu nabídly, ale byly odmítnuty," říká Sequens.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist