https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-republika-podle-odbornika-zaspala-s-vyrobou-biometanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká republika podle odborníka zaspala s výrobou biometanu

27.10.2023 00:44 | PRAHA (ČTK)
Biometan se vyrábí čištěním bioplynu a dá se využívat stejným způsobem jako běžný zemní plyn.
Biometan se vyrábí čištěním bioplynu a dá se využívat stejným způsobem jako běžný zemní plyn.
Česká republika zaspala s výrobou biometanu z bioplynu, který by měl podle plánu EU tvořit v roce 2030 deset procent spotřeby plynu v Evropě. Na setkání u příležitosti Evropského týdnu biometanu v pražské Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV) to tento týden řekl předseda Českého sdružení pro biomasu Jan Habart. Pražská vodohospodářská společnost (PVS) nedávno v ÚČOV spustila zkušební projekt výroby biometanu, plánuje ji i pražský magistrát v bioplynové stanici nedaleko Prahy.
 

Biometan se vyrábí čištěním bioplynu a dá se využívat stejným způsobem jako běžný zemní plyn. Je tak ekologickou alternativou k nutnosti dovážet plyn například z Ruska. Na čele v počtu biometanových stanic je podle Habarta Francie a Německo, kde jsou jich stovky, zatímco v Česku je jich zatím jenom šest.

Dodal, že pro EU je rozvoj biometanu jednou z priorit, ale v ČR se stále nedaří nastavit legislativu a systém podpory. Vedoucí sekce bioplyn Českého sdružení pro biomasu Adam Moravec doplnil, že instalace technologie pro výrobu biometanu umožňuje běžným bioplynovým stanicím lépe reagovat na situaci na trhu, kdy se může v některých obdobích zaměřit na výrobu elektřiny a tepla a jindy právě na plyn.

Jednou z mála výroben biometanu v zemi disponuje i pražská ÚČOV, která ji zkušebně spustila letos v létě. Z bioplynu, který vzniká při čištění odpadních vod, v ní vzniká plyn využitelný v běžné distribuční soustavě. Jiří Rosický z PVS dnes řekl, že po dalších investicích do pokračující modernizace čistírny bude možné kapacitu výroby ještě navýšit, bude však nutné rozhodnout, zda je výhodnější z bioplynu vyrábět elektřinu a teplo pro provoz, nebo právě biometan.

Na biometan se chce zaměřit i pražský magistrát, který loni koupil za 159,2 milionu korun bioplynovou stanici v Chrástu u Poříčan na Nymbursku. Nyní může vyrábět plyn pouze z rostlinného odpadu, ale město ji plánuje upravit tak, že zvládne zpracovávat i odpad z gastronomických provozů v metropoli, a zároveň nainstalovat technologii na výrobu biometanu. V minulosti vedení magistrátu zvažovalo vybudování nové bioplynové stanice poblíž malešické spalovny, ale nakonec kvůli vysokým nákladům i odporu místních obyvatel zvolilo nákup už existujícího zařízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

27.10.2023 05:19
Pokud se něco na trhu udrží jen díky dotacím, je nesmysl to dotovat, protože se jedná o mrhání prostředků, ktré byly sebrány tomu, kdo funguje bez dotací.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.10.2023 05:37 Reaguje na Richard Vacek
Přesně!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 06:18 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
ig

27.10.2023 18:39 Reaguje na Richard Vacek
+1
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 06:21
ČR zaspala i v mnohém jiném zvláště po " sametu " a některé dobré věci z doby před ním, občas likvidovala jako komunistický přežitek - i když fungovaly od dob monarchie, 1.republiky, že !
Odpovědět
pk

pepa knotek

27.10.2023 07:24
Na výrobě v bioplynkách není mnohdy nic ekologického, stačí se podívat na pole v okolí zdevastovaná pěstováním kukuřice, aby bioplynku bylo čím nakrmit, protože živočišná výroba se likviduje.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 08:12 Reaguje na pepa knotek
1**
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.10.2023 10:22 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2023 08:17
Porovnáte-li složení zemního plynu s biometanem, pak zjistíte že musíte biometan vyčistit prostřednictvím extra drahých filtrů, aby se dal použít jako zemní plyn.
Ekonomicky nesmysl , poplatný pomatené zelené ideologii .
Těch deset % na celkové spotřebě jako záměr EU hodnotím jako řádnou vstupenku do kteréhokoliv blázince na území EU.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.10.2023 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Joo. Sleduji to na chalupě u rodičů. JZD a bioplynka v Herálci u Humpolce pěkně zacvičila s původními bramborovými poli. Generace lidí to kultivovaly a kukuřice to za jednu generaci zničila. Ale jsou zde dáváni za vzor jako dodavatelé plynu do Jihlavských autobusů. A jsou na to dotace.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.10.2023 08:20
Neustále mluví o devastaci zemědělské půdy. Zároveň propagují výrobu paliv (řepka, kukuřice, triticale...). Jo to je velmi škodlivé . Místo toho, aby se pěstovaly plodiny na potraviny, nebo zvyšování obsahu humusu, tak se půda stále více bičuje. Proč?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.10.2023 09:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Protože ekologismus. Ekologistům v čele s Gretou záleží na našem životním prostředí a našich životech stejně jako na Židovských. Jde jen o prachy, diktaturu a teror.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.10.2023 10:23 Reaguje na Michal Ukropec
1*
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.10.2023 19:49
Jojo, takhle to dopadá když vládu nad věcmi veřejnými převezmou koncerny a korporace...
Odpovědět
ig

28.10.2023 11:01 Reaguje na Jakub Graňák
Kdyby bylo na korporacích, tak se tenhle zbytečný metan vůbec nevyrábí. To, že to funguje špatně je dané inherentním rozporem mezi zájmy výrobců a zbožným přáním lidu zastoupeného Evropskou komisí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.10.2023 12:47 Reaguje na
Zkuste se zamyslet, kdo za těmi, kteří tyto zájmy prosazují, ve skutečnosti stojí... stačí se podívat kdo na tom nejvíc rýžuje - výrobci větrníků, solárů, agrobaroni...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 18:44 Reaguje na Jakub Graňák
Výrobci větrnou a solaru jsou v Číně, a agrobaroni jsou drobní podnikatele v porovnání s těmi, kdož ovládají fosilní byznys. Zkuste porovnat socku Babise s panem Eksoooonem a paní Mobilovou.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2023 11:37 Reaguje na Daniel Višňovský
Korporátu je nějaká státní příslušnost úplně volná...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

29.10.2023 16:48 Reaguje na Jakub Graňák

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist