https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-trebova-chce-opravit-zavrenou-plovarnu-radnice-uvazuje-o-biotopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká Třebová chce opravit zavřenou plovárnu. Radnice uvažuje o biotopu

5.9.2016 12:22 | Č. TŘEBOVÁ (ČTK)
Podle loňských statistik bylo v Česku 18 biotopových koupališť
Podle loňských statistik bylo v Česku 18 biotopových koupališť
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Česká Třebová na Orlickoústecku chce zprovoznit koupaliště, které je zavřené od počátku 90. let minulého století. Zatímco dřív v něm lidé platili vstupné, nyní by mělo být zdarma a volně přístupné. ČTK to řekl starosta Jaroslav Zedník.
 

Místo běžného koupaliště, ve kterém se voda čistí pomocí chemie, radnice uvažuje o biotopové plovárně. Kvalitu vody v ní udržují vodní rostliny. Podle loňských statistik bylo v Česku 18 biotopových koupališť.

Stejný záměr jako v České Třebové mají i v Hlinsku, kde čekají na výsledky analýzy spodních vod. V městě na Chrudimsku je koupaliště zavřené od roku 1980.

"Studie nám řekne, v jakém rozsahu jsou naše plány reálné a jde-li použít i dřívější vany, které tam jsou," řekl Zedník. Záměr poté musí schválit zastupitelstvo. "Po studii bude následovat projekt a žádost o dotace, v příštím roce bychom mohli budovat," řekl starosta.

Dnes zchátralá plovárna v Křivolíku byla v provozu od roku 1938. Bazén měl skokanský můstek a skluzavku. Později jej oddělila zeď, jedna část byla vyhrazena plavcům, druhá neplavcům. Když shořely dřevěné šatny, nahradila je zděná stavba s restaurací a terasou. Kvůli havarijnímu stavu je koupaliště zavřené přibližně od roku 1989.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist