https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-ekologicke-spolky-vnimaji-pozitivne-vysledky-konference-cop28-v-dubaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České ekologické spolky vnímají pozitivně výsledky konference COP28 v Dubaji

14.12.2023 01:19 (ČTK)
Klimatická konference COP28 ve Spojených arabských emirátech.
Klimatická konference COP28 ve Spojených arabských emirátech.
Foto | UNCTAD / Flickr
Zástupci ekologických spolků vnímají pozitivně dohodu o omezování globální spotřeby fosilních paliv, na které se shodli účastníci konference COP28 v Dubaji. Obzvlášť ocenili, že se světoví lídři věnovali také tématu financování obnovy prostředí a zřízení Fondu pro úhradu ztrát a škod způsobených změnou klimatu v nejvíce zranitelných zemích. Česká republika by tak měla přijít s plánem, jak do fondu chce přispívat. Reálným dopadem dohody by mohlo být například další rušení projektů nových uhelných elektráren v Indii nebo Číně. Vyplývá to z vyjádření zástupců ekologických skupin, které má ČTK k dispozici.
 

"Je to poprvé, kdy se země na klimatické konferenci shodly na řešení hlavní příčiny klimatické krize, což je signálem, že konverzace o ukončení éry fosilních paliv začala," uvedla vedoucí klimatické kampaně Greenpeace a účastnice konference Miriam Macurová. Zároveň ale dodala, že text dohody nechává otevřené dveře řešením, jako jsou technologie na zachycování oxidu uhličitého nebo přechodové paliva.

To, že dohoda umožní omezené spalování fosilní paliv i po roce 2050 za podmínky zachytávání a ukládání oxidu uhličitého je problém také podle Jiřího Koželouha, vedoucího programu Klima, energetika a odpady v Hnutí duha.

"Politicky je také důležité, že už nebude možné odvolávat se na to, že od fosilních paliv odcházejí jen vyspělé země a zbytek světa to neřeší. To je velmi rozšířená fáma například mezi českými politiky, nyní ji mohou definitivně zahodit. Konec fosilních paliv bez zachytávání oxidu uhličitého si pro rok 2050 definovala také Česká republika" dodal Koželouh.

Ředitelka českých klimatických programů Člověk v tísni a spolupředsedkyně Strany zelených Magdalena Davis upozornila, že na konferenci vznikly impulzy, jak posílit závazek rozvinutých průmyslových zemí přispívat 100 miliard dolarů ročně rozvojovým státům, které trpí extrémními dopady klimatické změny, aniž by ji samy způsobily.

"Skutečné náklady na zvládnutí klimatické změny se pohybují kolem 2,7 bilionu dolarů (61 bilionů korun) ročně. A pokud se státy nedohodnou na řešení příčiny klimatické změny, tedy na pevně stanoveném termínu ukončení spalování všech fosilních paliv, náklady se budou s postupujícími škodami i humanitárními krizemi dále zvyšovat," řekla Davis.

Koželouh a ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci Pavel Přibyl uvedli, že podíl ČR na prostředích na financování ztrát a škod způsobených klimatickou krizí je odhadován na osm miliard korun ročně. Česko na ně zatím přispívá ročně 200 až 300 milionů korun. "Příspěvek, včetně toho do nového fondu, je potřeba začít výrazně navyšovat. Jednak to bude signál, že bereme potřeby nejzranitelnějších zemích opravdu vážně, ale také to posílí pozici ČR na mezinárodním poli," sdělil Přibyl.

Na konferenci COP28 se na odklonu od fosilních paliv dohodlo 200 zástupců zemí světa. V dohodě se uvádí, že účastnické země budou přispívat k přechodu od fosilních paliv v energetických systémech tak, aby do roku 2050 dosáhli uhlíkové neutrality v souladu s vědeckými poznatky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.12.2023 06:06
No uvidíme, co na to většinová část společnosti !
Odpovědět
pk

pepa knotek

14.12.2023 09:07 Reaguje na smějící se bestie
Většinová část společnosti udělá to co se jí ukáže v televizi
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.12.2023 07:17
To, že se dohodlo, že do roku 2050 se ztrojnásobí kapacita nukleární energetiky nám ekologičtí pokrytci zapomněli sdělit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 08:45 Reaguje na Vladimír Hošek
Nevím, kteří pokrytci, ale jádro je z nouze ctnost. Pokud by veškerý rozvoj energetiky šel přes jádro, začne časem zamoření radioaktivitou představovat další zátěžový faktor.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.12.2023 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci, zase
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 09:02 Reaguje na smějící se bestie
Vždy jsem obdivobval vaši argumentační bohatost.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.12.2023 23:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To na bestii sedí!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.12.2023 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
On odpad uložený set metrů pod zemí produkuje významnou radioaktivitu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 09:55 Reaguje na pavel peregrin
No, ten proces celý je jednak drahý a pak nebezpečný sám o sobě. Havárii nikdy nevyloučíte. Co by se dělo, kdyby Rusi podminovali Záporožskou jaderku?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.12.2023 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak nebezpečný? Zatím je to z pohledu klimatu to nejlepší a navíc, existuje zde velice reálný předpoklad, že se najde průlomová technologie zpracování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 18:27 Reaguje na pavel peregrin
Nevím, jestli nejlepší, ale každopádně se bez jádra v budoucnosti se neobejdeme. Otázkou je, jak bude ta budocnost dlouhá.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.12.2023 23:31 Reaguje na pavel peregrin
Průlomová technologie zpracování radioaktivního odpadu z JE se hledá desítky let, už za socíku se na ni tehdejší příznivci jádra odvolávali.
Také jádro považuji jen za menší zlo než fosil.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.12.2023 21:10 Reaguje na Majka Kletečková
Kdežto vodíkové technologie, to bude procházka růžovým sadem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 09:00 Reaguje na Jiří Svoboda
Svítiplyn používaný za komára byl z 60 - 70% vodík.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.12.2023 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechno je drahé a nebezpečné. Veškerý technický pokrok byl doprovázen haváriemi. No ale to byl i lov na mamuta. A nejnebezpečnější je se narodit. Pak musíte zemřít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 09:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistě. Vše je ale otázkou míry. A jádro je nebezpečné extrémně.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.12.2023 11:33 Reaguje na Pavel Hanzl
V rusku si už všimli,že proti ním vedeš hybridní válku.Proto na tebe přijdou ruští ageenti.Budou tě mučit a týrat.Budou tě tahat a škubat za chlupy,které ti lezou a vyčnívají z nosních dírek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2023 15:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Že je "havárie" možná tušili i vaši rodiče a
přesto zkusili, že se jim narodí moudré dítě.
Díky bohu nejste zaměstnanec JE a tak nám nic
nehrozí!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.12.2023 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Na Ekolistu je x článků ke konferenci v Dubaji asi nejvíce z dílny manipulátorů z ČTK. Ale to nejdůležitější a nejužitečnější nám zapomněli sdělit, ale zásobují nás informacemi, které jsou k ničemu. Jádro je východisko, žádná z nouze ctnost, když se dohodnu, že fosil je špatně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 08:42
Myslím, že tyhle konference určitý význam mají, ale nepřeceňoval bych jej.
Jenom jsem nikde nenarazil na velmi důležité téma, které se tam nepochybně taky řešilo a to je přelidňování planety. Tohle vidím jako dost limitující faktor a stále rostoucí populace má ještě rostoucí požadavky, čímž se problém umocňuje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist