https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskoslovenska-skupina-wildlife-guards-pomohla-v-rozkryt-prekupnickou-sit-s-vejci-ohrozenych-morskych-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Československá skupina Wildlife Guards pomohla rozkrýt překupnickou síť s vejci ohrožených mořských želv

28.4.2018 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Michal Gálik a Tomáš Ouhel se zabavenými želvími vejci a trhavinou. Michal Gálik Wildlife
Michal Gálik a Tomáš Ouhel se zabavenými želvími vejci a trhavinou. Michal Gálik Wildlife
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Gálik / Wildlife Guards
Koncem března zadržela jednotka indonéského námořnictva loď s šestičlennou posádkou a s 1209 vajec dvou druhů ohrožených mořských želv. Na lodi byly zabaveny 4 kg výbušniny pro lov ryb dynamitem a cca 10 lahví připravených pro výrobu trhaviny. Akce se zúčastnili také zástupci nově vzniklé československé skupiny Wildlife Guards, kteří se věnují odhalování zločinů na přírodním bohatství. Následující popis vychází z jejich svědectví.
 

Zásah proběhl u souostroví Derawan ve východním Kalimantanu. Předcházelo mu dlouhé plánovaní. „Část našeho týmu jsme vysadili na ostrovech, kde jsme předpokládali, že by mohlo dojít k nájezdu pytláků, kteří vykrádají želví snůšky,“ popisuje Tomáš Ouhel, člen Wildlife Guards, ale také koordinátor in situ projektů Zoo Liberec a předseda EAZA kampaně Silent forest.

Dva členové týmu museli s omezeným množstvím vody a jídla vydržet týden na opuštěném ostrově. Mapovali přitom aktivity rybářů tak, aby nikdo nepojal podezření. Na základě jejich práce a po náročných přípravách se podařilo vytipovat pytláckou loď. Ve spolupráci s indonéskou armádou se pak podařilo loď chytit.

Ukázalo se, že pytláci mají skvělé technické vybavení, technické pomůcky, fotopasti, noční vidění, satelitní telefon, stopovací zařízení. „Při zásahu došlo k zatčení překupníků. Je velice pravděpodobné, že prostřednictvím dalšího vyšetřování došlo k rozrytí mnohem širší sítě pašeráků,“ myslí si Ouhel. A počítá s tím, že on i jeho kolegové budou v oblasti dál pracovat na odhalování pytláků.

Zátah na pytlácké lodi.
Zátah na pytlácké lodi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Gálik / Wildlife Guards

Podle jeho zkušeností se vejce želv se v oblasti kradou na celkem na pěti ostrovech. Ostrovy Mataha a Bilang Bilanban jsou perfektně chráněné organizací Konservasi Biotal Laut Berau, kterou vede Berly Daniel a Hana Svobodová. Zadržená pytlácká skupina vybírala vejce na ostrovech Blambangan a Sambit, které ale takovou ochranu nemají.

„Ilegální obchod s želvími vejci mohl mít obrat minimálně pět milionů korun za rok,“ odhaduje Tomáš Ouhle. Jedná se o stovky tisíc vajec ohrožených želv ročně, které zmizí z volné přírody.

Jendo hnízdo mořských želv obsahuje 80 až 100 vajec, přičemž výkupní cena na černém trhu představuje 8 až 15 Kč. Konzument dostává finální zboží přibližně za 25 až 40 Kč. Nejčastěji si vejce kupují etničtí Číňané na Borneu, nebo se formou exportu dostávají do Singapuru, Číny, nebo Malajsie. V sezóně je odhadem upytlačeno přes 1000 vajec denně na souostroví Derawan. „To může téměř celou novou generaci želv zdevastovat,“ míní Ouhel.

„Smyslem naší dlouhodobé akce nebylo chytat malé pytláky, ale překupníky. A rozložit organizovanou skupinu,“ říká Tomáš Ouhel. Podobný zásah se skupině Wildlife Guards podařil v roce 2016, kdy také vznikla myšlenka Wildlife Guards a záměr působit v oblasti Wildlife Crime Investigation, neboli vyšetřování a rozkrývání organizovaného zločinu na přírodním bohatství. Ve skupině se angažuje Tomáš Ouhel, dokumentarista Michal Gálik), terénní pracovník Zoo Liberec Pavel Zoubek a produkční Martin Panulin.


reklama

Zásah Wildlife Guards

předchozí    další
Vajíčka ukrytá v lodi.
Vajíčka ukrytá v lodi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Gálik / Wildlife Guards
Vajíčka ukrytá v lodi.
Dynamit pro nelegální lov ryb.
Pytláci chycení při zásahu.
Pytlácká loď.
Pytlák hledající na pláži snůšku vajec. K vyhledání zasypaných vajíček slouží kovová tyčka.
Předání medailí vojákům, kteří se podíleli na zásahu proti pytlákům v roce 2016. Zleva Tomáš Ouhel, ředitel Zoo Liberec David Nejedlo, vpravo Irwandi Yusuf, guvernér provincie Aceha český velvyslanec v Indonésii  Ivan Hotěk
 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist