https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskou-biopotravinou-roku-je-bio-tvaroh-z-ekofarmy-javornik
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Českou biopotravinou roku je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník

2.9.2021 17:22 | PRAHA (ČTK)
Vítězné biopotraviny 20. ročníku soutěže Česká biopotraviny roku
Vítězné biopotraviny 20. ročníku soutěže Česká biopotraviny roku
Zdroj | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Českou biopotravinou roku je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, vyhrál také v kategorii biopotraviny živočišného původu. Do soutěže bylo letos přihlášeno 123 produktů. O vítězi soutěže rozhodovala 18členná porota v čele s Pavlem Maurerem. Výsledky dnes oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci.
 

V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí produkty odborná porota. Letošní měla 18 členů, volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a vybírala celkového vítěze. "Za těch dvacet let, co zasedá naše porota, se toho hodně stalo. Veřejnost pochopila, že BIO není jen zrní a rakytníková šťáva pro ulítlé vegetariány, ale také skvělý biolovečák, sýry, mošty, biosteaky, biovíno, že je to celosvětový trend respektující naše zdraví a udržitelný rozvoj celé planety," uvedl Maurer.

Výroba vítězného tvarohu trvá podle šéfa Ekofarmy Javorník Josefa Tománka kolem 24 hodin. Uvedl, že preferuje prodej přímo koncovým zákazníkům, jeho farma prodává například ve Zlínském kraji, Praze nebo v e-shopu. "Bio tvaroh vyhrál bezpochyby nejen díky své dokonalé chuti, která je opravdu jemná a lahodná, ale důležitým kritériem byl i způsob balení v recyklovatelném obalu, který se k bioprodukci prostě skvěle hodí,“ uvedla k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.

V dalších kategoriích v soutěži zvítězil Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárky Valašské klobouky, a to v kategorii produktů rostlinného původu, nejlepším výrobkem pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky bylo Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, v kategorii biovíno vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš. Nejmladší kategorii steakových mas ovládl Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov.

Spotřeba biopotravin českými domácnostmi předloni meziročně vzrostla o 19 procent, koupily si jich za 5,26 miliardy korun. Zpomalil tak nárůst ze dvou předchozích let, kdy vždy překonal 30 procent. Průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla o 76 Kč na 492 Kč. Loňské údaje stát zveřejní za rok. Stát chce do roku 2027 navýšit spotřebu na čtyři procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů. Nyní biopotraviny tvoří asi 1,6 procenta spotřeby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist