https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-pivovar-poprve-uvaril-pivo-z-recyklovane-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český pivovar poprvé uvařil pivo z recyklované vody

4.6.2019 00:30 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Sládci pivovaru v Čížové na Písecku uvařili v Česku poprvé pivo z recyklované vody. Pocházela z pražské čističky odpadních vod. Zatím ho pod značkou ERKO vzniklo 15 hektolitrů, vodu čistili odborníci z Veolie. Řekli to zástupci pivovaru a Veolie. Pivovar má roční kapacitu 3000 hektolitrů.
 

"Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, a nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte," uvedl sládek pivovaru Martin Hrubeš.

Voda byla po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a úpravou na aktivním uhlí. Podle obchodního ředitele Veolie Ondřeje Beneše řada velkých pivovarnických skupin podobné technologie používá na úpravu vody, nejde ale o vodu přímo z čistírny odpadních vod.

Pivo z recyklované vody plánuje pivovar vyrábět i nadále. Mimo jiné proto, aby vodárenská společnost mohla i nadále demonstrovat, že umí vyrobit i superčistou vodu, která je složením podobná destilované vodě. Půjde však většinou o slavnostní příležitosti, jinak by musel být zájem veřejnosti o ERKO velký.

"Určitě je levnější i vhodnější používat podzemní vodu přímo v pivovaru. Akce měla ale prokázat, že jsme schopni upravit biologicky a chemicky vyčištěnou vodu odpadní na takovou kvalitu, která je z pohledu chemického i mikrobiologického čistší, než je běžná voda podzemní," dodali zástupci Veolie. Pivovary se snaží spotřebu vody na své produkty snižovat dlouhodobě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.6.2019 15:44
Jinými slovy: Vzali vodu z čističky a pak na ni nasadili tu nejdrsnější vodárenskou technologii (a taky nejdražší), jaká se nasazuje v krizových situacích (jako je např. přemnožení sinic ve vodárenské nádrži).
Tyhle technologie odstraní zcela jistě i případná rezidua nežádoucích látek, problém je v tom, že rovněž odstraní i část biogenních stopových prvků, které jsou běžně v pramenité nebo studniční vodě. Přitom voda (a výrobky z ní, tedy i to pivo) představuje u některých z nich významný zdroj (až desítky procent a u některých i kolem poloviny doporučené denní dávky přijme člověk touto cestou). Ze stejného důvodu jsme také nikdy nedoporučovali filtry na vodovod (v 90. letech to byla hrozná móda).
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

6.6.2019 15:07 Reaguje na Jan Šimůnek
Pochopitelně souhlas. Dle mého názoru vyšší tvrdost vody obvykle i zlepšuje chuť piva.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist