https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-svaz-ochrancu-prirody-nabizi-odkoupeni-mokradu-u-lyse-nad-labem.chce-ho-zachovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český svaz ochránců přírody nabízí, že mokřad u Lysé nad Labem odkoupí a zachová

12.6.2020 12:26 | LYSÁ NAD LABEM (Ekolist.cz)
Mokřad Žabák u Lysé nad Labem.
Mokřad Žabák u Lysé nad Labem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spor o „mokřad Žabák“ u Lysé nad Labem již několik týdnů hýbe veřejností. Bude na okraji Lysé nad Labem vystavěn areál Světa záchranářů, nebo zde bude zachována příroda? Český svaz ochránců přírody se rozhodl do diskuse vstoupit konkrétním činem – nabízí městu, že pozemky odkoupí.
 

Jako Žabák je označován pás pozemků na severovýchodním okraji Lysé nad Labem, ve východním sousedství železniční trati z Lysé do Milovic. Na dně mělkého údolíčka se nachází cenný mokřad, ale i břehové porosty, křoviny či nivní louky. Fragment pestré Polabské krajiny, obývané velkým množstvím živočichů.

Západní část lokality má v budoucnu protnout silniční obchvat Lysé, nejzápadnější cíp je územním plánem města určen pro parkoviště a rozlehlá část východně od budoucího obchvatu byla určena (nikoli územním plánem, kde jsou tyto pozemky stále ještě jako nezastavitelné) pro výstavbu areálu Světa záchranářů.

Podle Českého svazu ochránců přírody by podobná místa neměla být zastavována. Důvodů pro to vidí několik. Slouží jako prostor pro vsakování či akumulaci vody, stékající sem z okolních pozemků. Slouží jako biokoridor v intenzivně zemědělsky využívané krajině. Pomáhá tak v řešení obou nejzásadnějších ekologických problémů současné doby – úbytku vody v krajině a úbytku druhové rozmanitosti, nejvýraznějších právě v zemědělské krajině.

Ochránci přírody respektují nutnost vybudování městského obchvatu, ale tím spíše by podle nich měla být zachována zbývající část lokality. „Vzácné i zatím běžné druhy živočichů, kteří na „Žabáku“ žijí, se dokáží vyrovnat se zničením části lokality, s její kompletní zástavbou se však nevyrovnají,“ uvedl ČSOP ve svém vyjádření.

Český svaz ochránců přírody dnes proto zaslal zastupitelstvu města Lysá nad Labem dopis, v němž na něj apeluje, aby „Žabák“ nezastavoval. Pro případ, že by v zastupitelstvu převažoval názor, že nezastavitelné pozemky jsou městu k ničemu, nabízí, že pozemky určené pro výstavbu Světa záchranářů od města odkoupí. V rámci kampaně Místo pro přírodu již za pomoci darů veřejnosti vykoupil přes 150 hektarů přírodně cenných ploch, kterým zajišťuje vhodnou péči a trvalou ochranu. Mohl by mezi nimi být i „Žabák“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.6.2020 22:18
Přeji ať se ČSOP zadaří!
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.6.2020 09:33
Tento projekt zcela jednoznačně podporuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist