https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-poslanci-se-v-nazoru-na-nove-emisni-doporuceni-evropske-komise-neshodnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští poslanci se v názoru na nové emisní doporučení Evropské komise neshodnou

6.2.2024 19:47 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čeští europoslanci se neshodnou v hodnocení doporučení, aby si EU stanovila cíl snížit emise skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040, které dnes předložila Evropská komise. Cíl označil za ambiciózní a splnitelný europoslanec Stanislav Polčák (STAN) a obdobně se vyjádřili i další členové frakce Evropské lidové strany (EPP). Další europoslanci, například Alexander Vondra (ODS) či Ondřej Knotek (ANO) doporučení kritizovali.
 

Evropská komise dnes doporučila, aby si Evropská unie stanovila za cíl snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040 ve srovnání s rokem 1990. Podle již schválené legislativy má EU snížit emise do roku 2030 o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Legislativní návrh týkající se nových plánů na redukci emisí by však měla vypracovat až příští Evropská komise, která vznikne po evropských volbách letos v červnu. Návrh pak musí získat souhlas členských států i Evropského parlamentu.

Polčák označil při setkání s českými novináři návrh komise za "ambiciózní i dosažitelný". Podle něj odhady ukazují, že už nyní přijatá legislativa povede k poklesu emisí do roku 2030 o 57 procent ve srovnání s rokem 1990. Technologické změny, které se zavádí v ekonomice pro dosažení cíle stanoveného pro rok 2030, pomohou podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) splnit i cíl na rok 2040. "Na konci této dekády začne fungovat vodíková ekonomika, a to znamená, že emise viditelně klesnou," uvedl Niedermayer.

Odmítavě se při debatě vyjádřil k plánům na rok 2040 europoslanec Vondra. Podle něj má komise nerealistické klimatické ambice a snaží se "vnutit lidem jiný životní styl, omezovat možnost jejich svobodné volby". Podle něj opatření povedou k zdražení základních potravin, mléka či masa.

Za spíše nereálné má doporučení i europoslanec Ondřej Knotek (ANO). "V době, kdy Evropská unie přestala být konkurenceschopná kvůli vysokým cenám energií, tak zvažujete další ambiciózní klimatický plán," řekl při debatě na zasedání ve Štrasburku. Podle něj by návrh vedl k zdražování a další ztrátě konkurenceschopnosti. Knotek přivítal, že komise nepředložila legislativní text, a také to, že vznikne unijní průmyslová aliance pro rozvoj modulárních jaderných reaktorů. "Ode dneška víme, že EU se bude chtít stát lídrem v modulárních reaktorech," řekl europoslanec hnutí ANO.

Navržený cíl na snížení emisí do roku 2040 je podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) tak vysoký, protože dosud jejich pokles nebyl dost razantní. "Nebyly jsme dostatečně aktivní do této chvíle, abychom dodrželi závazek (z pařížské klimatické dohody), tak budeme muset být aktivnější v té další dekádě," řekl. Podle něj je dnešní doporučení důležitým signálem i dalším státům, které se přidaly k pařížské klimatické dohodě. "Evropa ukazuje, že svůj díl odpovědnosti chce brát i nadále vážně," uvedl pirátský europoslanec.

Za nehoráznost a šílenost označila doporučení europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Podle ní již stávající klimatické cíle mají těžký dopad na průmysl a zemědělství, jak podle ní ukazují odchod průmyslových podniků mimo Evropu či protesty zemědělců. Podle ní by se Evropská komise měla zabývat naléhavějšími problémy, jako jsou chudoba, nedostatek některých léčiv či vysoké ceny energií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 20:31
Musíme bruselské frikulíny nahradit realistickými osobnostmi , jinak si s námi Číňané budou vyměňovat hi-tech výrobky za korálky a kožešiny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 21:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono by bylo jednodušší ten Bruselský klub bláznů rozpustit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A co by nastalo potom?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte recht, Čína jede v zelených technologií snad na první pozici, dává 500 mld. dolarů na OZE, je první ve FVE i elmobilitě a u nás se pořád jen ropákuje a brzdí.
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt 500 mld. USD? A jste si tím ale úplně jistý, jo:-)?

https://www.esg-investice.cz/rekordni-investice-do-oze-cina-je-lidrem/

Proč vy proboha nedržíte hubu, když nic nevíte a jen píšete nesmysly??!
Odpovědět
HH

Honza Honza

7.2.2024 09:20
dám si závazek - do r. 2040, že objevím efekt. úložiště elektřiny z FW, dokončím vývoj termojaderné fúze, vymyslím levnou ekologicky vyráběnou recyklovatelnou bateri pro elektroauta, sloučím Einsteinovu teorii relativity s kvanovou teorií, na Marsu postavím stanici apod. Na to uspořádám vědeckou konferenci. Což místo blábolů něco pořádného dělat!
Odpovědět
JZ

Josef Zbořil

7.2.2024 13:44
Kriste pane, patrně to skon čí rozpadem tohoto spolku a rozehnáním bláznů, nejlépe do Afriky! No nic, politika spočívá v tom, že budeme zasévat nejistoty a šířit zmatek, přičemž EU je v tom mistr nad mistry. Ovšem, na každou svini se už vaří voda... A následně panu Hanzlovi řeji, aby si někam došel vypláchnout mozkovnu - bláboly, od něj zde šířené svědčí o nějaké poruše - přinejmenším faktoru kritického myšlení a analýzy. Timto tempem spějeme jako unie k rychlému krachu - a faktory, ovliňující tuto trajektorii tomu jednoznačně nasvědčují, ať se to Hanzlovi a bruselkým šílencům líbí, nebo ne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:54 Reaguje na Josef Zbořil
Miluji nešťatníky, kteří pořád šermují krachem a rozpadem a k tomu ještě nablábolí nejaké cha cha "trajektorie" a kritické analýzy a vůbec netuší, o čem vlastně melou tyhle nekonkrétní plky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:58 Reaguje na Josef Zbořil
Vy potřebujete k životu Rudé právo, kde vám napsali všechno, jak to je a basta. Jakýkoliv jiný názor je "nejistota a zasévání zmatku" a hlupačisko neví, čí je.
Odpovědět
JZ

Josef Zbořil

7.2.2024 21:01 Reaguje na Pavel Hanzl
synku, vidím, že vše marno - volka lítat nenaučíš... říkával můj taťka - podle vás jsem si chodil skoro 20 let v Bruselu jen pro gáži, abych si mohl koupit ruďasa. Tak žijte blaze v konceptu 15 minut, pokud víte, o čem mluvím!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist