https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-sleduji-vitalitu-dubu-letnich-v-luznich-lesich-v-podunaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci sledují vitalitu dubů letních v lužních lesích v Podunají

27.11.2023 11:05 | PRAHA (ČTK)
Výzkumná infrastruktura sítě DendroNetwork.
Výzkumná infrastruktura sítě DendroNetwork.
Zdroj | AV ČR
Duby ve středoevropských lužních lesích v Podunají jsou od letoška pod drobnohledem vědců, kteří založili monitorovací síť pro sledování jejich vitality. V projektu NetFor sledují, jak je dub letní schopný se adaptovat na rychle se měnící klimatické podmínky, uvedl koordinátor projektu z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Marko Stojanović. Klimatická změna a s ní související projevy totiž stojí za odumíráním těchto stromů.
 
Duby letní jsou stromy typickými především pro jižní Evropu a pro nejteplejší regiony střední Evropy, ale odborníci předpokládají, že s ohledem na změnu klimatu se budou jejich stanoviště ve střední Evropě rozšiřovat. "V posledních desetiletích jsme svědky znepokojivého úbytku dubů v celém Podunajském regionu. Tento pokles nezpůsobuje jen ekonomické ztráty, ale znamená rovněž ztrátu biodiverzity a genetických zdrojů lesa. Příčinou poklesu je kombinace mnoha přímých a nepřímých faktorů, ale hlavním faktorem vedoucím k odumírání dubů v celé Evropě je stres způsobený suchem," uvedl Stanković.

Proto se vědci rozhodli, že budou duby dlouhodobě a intenzivně monitorovat na poměrně velkém území v Podunají pomocí automatických dendrometrů. Nainstalovali je v rakouských lužních lesích poblíž řeky Moravy, která tvoří hranici se Slovenskem, ve spolupráci s Rakouským federálním výzkumným centrem pro lesy.

Na vybrané stromy vědci umísťují automatické dendrometry, což jsou senzory umístěné přímo na kmeny a dokážou s výjimečnou přesností na mikrometry s vysokým časovým rozlišením (každých 30 minut) zaznamenat změny rozměru kmene stromu. Dendrometr tak poskytuje přehledné, časově a místně aktuální informace o stresu způsobeném suchem, vitalitě a produkci lesních ekosystémů.

Další použitou metodou, která naopak umožňuje vysledovat chování stromů a lesa v minulosti, je retrospektivní analýza letokruhů pomocí dendrochronologie. Vědci odebírají vzorky dřeva a analyzují letokruhy ve spojení s historickými klimatickými daty. "Tato analýza má určit, jak různé klimatické podmínky historicky ovlivňovaly vzorce růstu, a poskytne obrázek o odolnosti a zranitelnosti dubu v měnícím se klimatu," uvedl Stojanović.

Vědci z CzechGlobe na projektu spolupracují s kolegy z Rakouska, Slovenska a Srbska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist