https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-bude-v-temeline-predchazet-tomu-aby-se-chvela-turbina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ bude v Temelíně předcházet tomu, aby se chvěla turbína

27.4.2021 11:00 | TEMELÍN (ČTK)
Kvůli zvýšenému chvění turbíny museli energetici koncem roku 2019 neplánovaně odpojit první blok. Z dat nového systému bude možné předpovědět, kdy může chvění nastat.
Kvůli zvýšenému chvění turbíny museli energetici koncem roku 2019 neplánovaně odpojit první blok. Z dat nového systému bude možné předpovědět, kdy může chvění nastat.
ČEZ zavádí na diagnostických systémech turbín v jaderné elektrárně Temelín metody takzvané neuronové sítě. Cílem je předejít nežádoucímu chvění. Kvůli zvýšenému chvění turbíny museli energetici koncem roku 2019 neplánovaně odpojit první blok. Z dat bude možné předpovědět, kdy může chvění nastat. Jde o investici za jednotky milionů Kč, řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Technici instalovali na prvním bloku, který je plánovaně odstavený, první část ze zařízení, 30 takzvaných galvanických oddělovačů. Umožní sbírat data o chvění a dát pak operátorům konkrétní doporučení.

Odborníci vytipovali přes 60 parametrů, které ovlivňují provoz turbíny. Neuronové sítě je zredukovaly na 16 s největším dopadem na chvění. K takovým parametrům patří kromě jiných teploty a tlak páry proudící z nízkotlakých dílů do kondenzátorů. "Neuronové sítě v podstatě představují hodně výkonný mozek, který dokáže tyto kombinace dat v časové řadě posoudit," uvedla v tiskové zprávě ředitelka Inovační technologie ČEZ ICT Services Kateřina Vodičková. Dodala, že výsledkem bude předpověď, kdy může chvění narůst. Operátoři tak mohou reagovat s předstihem.

Kvůli zvýšenému chvění musel Temelín neplánovaně odpojit první blok v listopadu 2019. Jak uvedl ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek, u všech točivých strojů se dá naměřit určitá úroveň chvění. Výrobci proto podle něj stanovují limity, kdy je třeba zařízení preventivně odstavit, aby se nepoškodilo

"Z diagnostických systémů turbíny sbíráme desítky dat. Pomocí moderních metod dokážeme mnohem přesněji vyhodnotit jejich vzájemné souvislosti a vliv na chování turbíny," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Odstávka prvního temelínského bloku je v polovině. Energetici při ní vymění asi čtvrtinu paliva. Odstávka druhého bloku začne v červenci.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 5,3 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist