https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-dokoncil-prvni-pruzkum-mista-u-temelina-kde-planuje-maly-modularni-reaktor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ dokončil první průzkum místa u Temelína, kde plánuje malý modulární reaktor

2.12.2022 17:50 | TEMELÍN (ČTK)
ČEZ zakončil první fázi geologických průzkumů místa u Jaderné elektrárny Temelín, kterou vyčlenil pro malý modulární reaktor. Odborníci zjišťovali, jak hluboko bude možné dělat výkopové práce. Na ploše velké kilometr krát 500 metrů je jeden typ horniny, pararula. V lokalitě je možné malý reaktor postavit, řekli dnes novinářům zástupci ČEZ a firmy Inset. U Temelína bude malý modulární reaktor, jde o pilotní projekt v ČR. Malý reaktor by mohl být hotový v letech 2032 až 2035. Kolik bude stavba reaktoru stát, nikdo neuvedl.
 

"Tyto technologie budou přelomové. Hodí se jako doplnění velkých tlakovodních reaktorů, obzvlášť do lokalit, kde byly uhelné elektrárny, které budou končit, (do lokalit), kde jsou plynové elektrárny," řekl již dříve generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Malé modulární reaktory jsou podle něj skoro tak velké jako jaderné bloky v Dukovanech. Staví se ale snáz a rychleji než velké jaderné reaktory.

"Já v tom vidím obrovskou příležitost, protože Česká republika potřebuje jadernou energetiku, není bez ní schopná snižovat emise. Právě tyhle malé modulární reaktory budou do budoucna mnohem lacinější a flexibilnější," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který stavbu spoluinicioval. Předpokládá, že vzniknou i nová pracovní místa.

Odborníci u Temelína určují druh a celistvost hornin. První výsledky ověřují pomocí 30 metrů hlubokých vrtů, udělali je na čtyřech místech. "Vlastní zařízení bude ve velmi malém prostoru toho území. Posuzujeme ten rajón celkově," řekl ředitel divize geologie a geofyziky Inset Oldřich Levý. V lokalitě je jeden typ hornin, pararula. Firma také zkoumá, zda tam nejsou puklinové zóny. "Je možné ten reaktor tady postavit. Jde o to, jaké budou technické podmínky stavby," doplnil Levý.

Průzkum začal v září. Má dvě části, geofyzikální a hydrogeologickou. Výsledky budou v únoru příštího roku. Jak uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač, jde o nanejvýš vhodné místo pro malý reaktor.

Skupina ČEZ podepsala už dřív dohody o spolupráci s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. ČEZ navázal zároveň spolupráci ohledně stavby malých modulárních reaktorů s firmou Westinghouse. Tato americká firma by podle ČEZ měla nabízet zmenšený model velkého jaderného bloku.

Kuba uvedl, že Temelín je jedinou lokalitou, která je zatím schválená pro stavbu malého modulárního reaktoru. Řekl, že podobné projekty se chystají v Kanadě nebo USA. Míní, že v budoucnu by modulární reaktory mohlo mít každé větší město, jež nyní provozuje teplárnu či elektrárnu. Města by mohla stavbu reaktorů také zčásti platit. Hejtman by si přál, aby se na jihu Čech vzdělávali operátoři těchto reaktorů z celé Evropy.

Mezinárodní agentura pro jadernou energii definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů elektrických.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist