https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-nechce-komentovat-jak-invaze-ovlivni-tendr-na-dodavatele-paliva-pro-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ nechce komentovat, jak invaze ovlivní tendr na dodavatele paliva pro Temelín

24.2.2022 16:24 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Tendr na palivo pro Temelín stále trvá. Podle informací ČTK by měl skončit letos.
Tendr na palivo pro Temelín stále trvá. Podle informací ČTK by měl skončit letos.
Skupina ČEZ nechce komentovat, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivní tendr na dodavatele paliva pro jadernou elektrárnu Temelín. Většina paliva, které teď Temelín používá, je z ruské firmy Tvel. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Tendr na palivo pro Temelín stále trvá. Podle informací ČTK by měl skončit letos. "My ho až do ukončení nemůžeme a nebudeme žádným způsobem komentovat," uvedl Kříž. Americké palivo má elektrárna nyní zavezené v reaktoru prvního bloku. Od společnosti Westinghouse Electric Sweden je tam šest zkušebních palivových souborů ze 163. Do reaktoru je energetici zavezli před třemi roky. Většina paliva, jejž teď Temelín využívá, je od ruské korporace Tvel. Na jaře 2019 vyzkoušel ČEZ v Temelíně šest palivových souborů od společnosti Westinghouse Electric Sweden. V roce 2018 ČEZ na dotaz ČTK potvrdil, že na základě smlouvy s firmou Westinghouse Sweden Electric vyvíjí zkušební palivové soubory označované LTA (Lead test Assembly).

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Společnost ČEZ spustila elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 2,9 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.2.2022 18:56
Snad elektrárnu zavřeme, ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.2.2022 15:14
Myslím, že ten tendr můžou v klidu zrušit. Původně jel Temelín na palivo Westinghouse a pak přepřáhli hlavně z finančních důvodů na TVEL.
Tak se vrátí k Westinghouse, něma problema.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist