https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chatu-prasiva-v-beskydech-bude-vytapet-tepelne-cerpadlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chatu Prašivá v Beskydech bude vytápět tepelné čerpadlo

27.3.2020 00:11 (ČTK)
Turistickou chatu Prašivá v Beskydech začne vytápět tepelné čerpadlo za bezmála 500.000 korun. / Ilustrační foto
Turistickou chatu Prašivá v Beskydech začne vytápět tepelné čerpadlo za bezmála 500.000 korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turistickou chatu Prašivá v Beskydech začne vytápět tepelné čerpadlo za bezmála 500.000 korun. Nahradí starý a ekologicky nešetrný litinový kotel na tuhá paliva. Instalace nového zařízení se nyní dokončuje. Včera to řekl provozovatel chaty z roku 1921 Martin Stiller.
 

"Chata se historicky vytápí teplovodním ústředním vytápěním, jehož zdrojem je litinový kotel na tuhá paliva. To není moc šetrné k životnímu prostředí a už dlouho plánujeme, že s tím něco uděláme," řekl správce chaty.

S uhrazením nákladů, které dosahují půl milionu korun, může pomoci i veřejnost prostřednictvím aplikace Nadace ČEZ Pomáhej pohybem. Lidé mohou pomoci, pokud budou mít při jakémkoliv pohybu na mobilu zapnutou aplikaci, na ní "vysportované body" pak mohou prostřednictvím aplikace darovat Prašivé. "Bojujeme celkem o 88.000 tisíc korun," dodal Stiller

Chatu vlastní Klub českých turistů (KČT), odbor Beskydy. Práce na její obnově trvají šestým rokem. Kromě kompletně hotových interiérů byla už například zpřístupněna rozhledna nebo postaveny venkovní ekologické záchody na dešťovou vodu. Modernizováno bylo i dětské hřiště, přibyly stojany na kola. Chataři ve spolupráci s KČT plánují i další úpravy, například rozšíření technického zázemí chaty. Všechny práce by chtěli mít provozovatelé hotovy do roku 2021, kdy chata oslaví 100 let existence.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist