https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chilska-vlada-odmitl-vznik-noveho-dolu-na-med-u-rezervace-vzacnych-tucnaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chilská vláda odmítla vznik nového dolu na měď u rezervace vzácných tučňáků

19.1.2023 10:39 | SANTIAGO DE CHILE (ČTK)
Výbor chilské vlády odmítl povolit vznik nového rozsáhlého dolu na železo a měď, který se měl nacházet u rezervace hostící vzácné tučňáky Humboldtovy. Informovala o tom agentura Reuters. Proti vzniku dolu byli ekologové, kteří se obávali nenapravitelných škod na životním prostředí. Společnost Andes Iron, která chtěla nový důl vybudovat, uvedla, že se proti rozhodnutí vlády odvolá.
 

Projekt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (56 miliard korun) měl vzniknout na severu Chile, nedaleko národní rezervace tučňáků Humboldtových, kde žije početná kolonie těchto nelétavých ptáků. Vedle samotného povrchového dolu měla podle projektu v oblasti vzniknout zařízení na zpracování rudy a přístav pro přepravu.

Podle ministryně životního prostředí Maisy Rojasové vládní komise vzala v potaz všechny okolnosti, které bylo nutné prozkoumat. "Přístav byl (v projektu) umístěn v místě, které má naprosto jedinečnou ekologickou hodnotu," uvedla ministryně a dodala, že pro rozhodnutí orgánu existovaly silné důvody.

Rozhodnutí vlády odmítla společnost Andes Iron, která projekt nového dolu připravila. Podle ní splňoval všechny vládní požadavky. Proti rozhodnutí se odvolá k soudu.

Vznik nového dolu a dalších zařízeních kritizovaly ekologické organizace, které zaslaly otevřený dopis chilskému prezidentovi Gabrielu Boricovi. Podle nich je zamýšlený důl Dominga "neslučitelný se životním prostředím a s udržitelnými pracovními místy, která v oblasti již existují". Samotný Boric vznik dolu rovněž odmítal.

Projekt podporovali někteří místní obyvatelé, kteří v něm viděli příležitost, jak zlepšit hospodářské podmínky v oblasti, jež patří k nejchudším v Chile. Pravicový senátor Matías Walker vyzval levicovou vládu, aby oblasti za "obrovskou ztrátu" poskytla kompenzace.

Dolem Dominga se chilské úřady zabývají od roku 2017. Tehdy vláda vedená prezidentkou Michelle Bacheletovou vznik dolu rovněž odmítla, firma ale uspěla s odvoláním u soudu. Ten nařídil kabinetu se projektem znovu zabývat a rozhodnutí podpořit silnějšími argumenty.

Podle agentury Reuters se důl Dominga stal symbolem obtíží, kterým v Chile při vydávání povolení čelí větší důlní projekty. Podnikatelé a konzervativní politici se domnívají, že za to může příliš velká role, kterou v řízení hrají politici. Ministr hospodářství Nicolás Grau dnes řekl, že se neobává negativních dopadů rozhodnutí na zahraniční investice v zemi, která patří k předním světovým producentům mědi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

19.1.2023 17:33
A to jako že co? Copak nevědí, že tady potřebujeme měď, spoustu mědi, na elektromobily, větrníky a vůbec jeden takový deal? :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist