https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chrudim-dal-rozsiruje-vyrobu-elektriny-ze-slunce-pro-sve-budovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chrudim dál rozšiřuje výrobu elektřiny ze slunce pro své budovy

18.3.2023 00:35 | CHRUDIM (ČTK)
Fotovoltaický panel
Fotovoltaický panel
Chrudim by příští rok mohla pokrýt asi 15 procent spotřeby elektřiny úřadu a všech svých organizací z vlastních fotovoltaických elektráren. Některé přibudou na střechy budov ještě letos, další v roce 2024. Podmínkou však je fungování komunitní energetiky, řekl ČTK energetický manažer města Zdeněk Pavlík.
 

Městu se po instalaci všech plánovaných fotovoltaických zdrojů zvýší celkový instalovaný výkon na více než 560 kilowattů (kW). Chrudim by chtěla v budoucnosti využívat takzvanou komunitní energetiku, kdy by s využitím rozvodné sítě ČEZ Distribuce dodávala elektřinu ze svých výroben do dalších městských objektů. Jsou mezi nimi budovy úřadu, základních a mateřských škol, technických služeb, Chrudimské besedy nebo plaveckého bazénu a zimního stadionu.

Bateriové systémy na ukládání elektřiny v Chrudimi nevyužívají, jsou nákladné. "Když budeme mít přes den přebytek výroby, přesměrujeme ji na zimní stadion a plovárnu. Musí ale fungovat komunitní energetika. Chtěli bychom všechno spotřebovat sami, třeba i v budovách v městské památkové zóně, kam nemůžeme panely umístit," řekl Pavlík.

Fotovoltaické panely jsou již na tribuně letního atletického stadionu a zásobují také sousední zimní stadion a krytý bazén s koupalištěm. Další jsou na budově městského úřadu v Pardubické ulici, na objektu Technických služeb nebo na střeše radnice na Resselově náměstí.

Čtyři menší instalace s výkonem od 15 do 20 kW by měly začít fungovat ještě na podzim, pátá s instalovaným výkonem více než 200 kW na střeše zimního stadionu o něco později. V roce 2024 chce radnice nechat namontovat další panely na budovy čtyř základních škol, jejich výkony budou činit od 26 do 76 kW.

"Při započtení dotací jsou první instalace už zaplacené. Návratnost dalších při současných cenách odhaduji na pět až šest let," uvedl Pavlík. V budoucnu by se počty panelů na jednotlivých objektech mohly ještě zvýšit, technicky jsou na to systémy připravené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist