https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cile-zelene-dohody-v-zemedelstvi-je-treba-rozlozit-v-case-mini-ministr-vyborny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cíle Zelené dohody v zemědělství je třeba rozložit v čase, míní ministr Výborný

23.2.2024 01:26 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cíle unijní Zelené dohody (Green Deal) je třeba rozložit v čase tak, aby měli zemědělci víc prostoru se připravit, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po schůzce s eurokomisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem. V Praze spolu jednali také o podpoře chovu sladkovodních ryb a vyvážení snahy chránit kormorány a vlky se zájmy chovatelů, kterým tito ptáci a tyto šelmy způsobují škody, dodal.
 

Výborný uvedl, že tématem jednání se Sinkevičiusem byly neplánovaně zejména požadavky zemědělců, kteří v Česku a dalších zemích střední Evropy protestují proti agrární politice Evropské unie. "Jejich hlasy jsou důležité pro pochopení aktuálních problémů v našem sektoru. Pokud jde o Zelenou dohodu, nechceme zpochybňovat její cíle, měli bychom se ale zaměřit na způsob jejich naplňování. Tím myslím dostatečný časový prostor pro přizpůsobení se změnám, flexibilní přístup pro jednotlivé členské státy, jenž bude reflektovat jejich úsilí, které již v minulosti na řešení jednotlivých výzev vynaložily,“ uvedl ministr.

S plněním cílů Zelené dohody podle Výborného souvisí také adekvátní kompenzace pro farmáře, kteří přecházejí na udržitelné zemědělské postupy. Ministr zmínil podporu zaměstnanosti na venkově úlevami na sociálním pojištění pro pracovníky v zemědělství.

Výborný a Sinkevičius se věnovali také monitoringu kvality půdy a lesů. "Co se týče monitoringu lesů, jsem rád, že jsme se shodli na tom, aby systém co nejvíce vycházel z existujících systémů pro tento monitoring na národní úrovni. V případě monitoringu půdy považuji za klíčové dokázat maximálně využít již existující data a informace. Neméně důležité je i využití dostupných veřejných finančních zdrojů, které nejsou neomezené,“ řekl ministr.

Bez regulace vlků podle Výborného řada chovatelů zvířat ukončí hospodaření a cenná území, která díky pastvě poskytují prostředí pro vzácné druhy rostlin a hmyzu, budou obhospodařovat běžným způsobem. "Domnívám se, že členské státy by měly mít možnost flexibilně rozhodovat o ochraně jednotlivých druhů s cílem zabezpečit biologickou rozmanitost," uvedl ministr podle tiskové zprávy. Před novináři řekl, že stejné je to s kormorány, kteří jsou chránění, ale způsobují škody chovatelům ryb. "Řešení, jak se ukazuje, nemůže být jenom na úrovni národní, ale na úrovni celoevropské," řekl Výborný ke kormoránům.

S eurokomisařem Sinkevičiusem jednal Výborný také o podpoře chovu sladkovodních ryb. "Chceme podpořit české rybníkářství," řekl novinářům. Průměrná roční produkce ryb v rybnících v ČR se pohybuje kolem 20.000 tun s dominancí chovu kapra obecného a ryby z Česka míří podle ministra i na export do dalších evropských zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.2.2024 06:13
Aneb když to nejde najednou, tak toho dosáhneme salámovou metodou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.2.2024 07:33 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
pk

pepa knotek

23.2.2024 12:49 Reaguje na Richard Vacek
říká se tomu "Syndrom vařené žáby" - lidé nejsou ochotni si uvědomovat nebezpečí a hrozby, které se neobjeví náhle, ale přicházejí pomalu (skryté za bohulibými žvásty) a postupně narůstají
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:09 Reaguje na pepa knotek
Přesně ten syndrom je to globální oteplování.
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:49 Reaguje na Richard Vacek
Jak to, že to nejde najednou. Agent bureš podepsal green deal v Bruselu pěkně v předklon a najednou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.2.2024 11:02
je otázka, jestli zemědělci někdy na něco byli kdy připraveni...snad jen na dotace, na to jsou připraveni vždycky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.2.2024 12:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Státy, které znám, dotovaly a dotují nějakým způsobem výrobu nebo ceny potravin, a nerovně. Jestli to chcete zrušit, pak všude. Pokud jen doma, pak se asi musí zrušit volný unijní trh. Nezastávám se dotací, je to ale realita, o kterou jste stáli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:12 Reaguje na Jarka O.
Jmenuje se to společná zemědělská politika EU a my k tomu taky máme co říci. Jenže za agrofertní vlády v tom byl silný čurbes a jak to tahle vláda spravuje, asi nikdo neví.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.2.2024 12:14
"..řekl, že stejné je to s kormorány, kteří jsou chránění, ale způsobují škody chovatelům ryb. "Řešení, jak se ukazuje, nemůže být jenom na úrovni národní, ale na úrovni celoevropské," řekl Výborný ke kormoránům. .." Neškodilo by více mluvit ke kormoránům :-) Jsou opravdu chránění? Nemá být řešení lokální a jednoduché jako to je v ostatních zemích EU? U vlka EU již dala prostor pro jeho regulaci, kde stačí změnit č. 395/92 Sb.
Odpovědět

Radek Čuda

23.2.2024 12:21
Teda jak podpora průmyslového rybníkářství má prospět přírodě fakt netuším, bo ty chovné bahňáky jsou fakt něco.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:12 Reaguje na Radek Čuda
Asi je v nich nejvíce života.
Odpovědět

Radek Čuda

23.2.2024 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Hele Hanzl ... tenhle nebyl špatnej:-)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.2.2024 15:07
Nevím, zda je to z jeho hlavy a nebo pod nátlakem začíná mluvit o problémech
o kterých se tu diskutuje několik let. Problém je, že téměř vše je podmíněno
celounijními zákony a pokud se ty nezmění, tak se nezmění nic ani u nás.
Pak to prosadí jak? Navrhne odchod z EU? Asi těžko, ale bude mít výmluvu, že
to chtěl, ale EU nikoliv. Chápu, že někomu bez rybnikářství kormoráni nevadí
stejně, jako nám nevadí zákaz lovu třeba tuňáků. Co lidi nepálí, tak jim to
ani nevadí, ale v tom je nemohoucnost EU, že o národních věcech rozhoduje celá EU. Proč by měli povolit regulaci kormoránů, když jim neškodí a jsou
u nich vzácností? Proč by měli povolit regulaci vlků, když chovají zvířata pouze v chlévech bez pastvy? Proč by měli bojovat proti levným dovozům,
když mají dost peněz na dotování vlastní produkce, která se tak levných
dovozů nemusí obávat? EU je bohužel čím dál více nefunkční moloch, kde
nelze skloubit rozdílné podmínky v jednotlivých zemích. Jsou zde rozdíly
podnební, půdní, mzdové, daňové, dotační atd. a to má být jednotný trh?
To snad někdo ještě myslí vážně? Vždyť si i sousedé podpásově konkurují
mezi sebou nerovnými podmínkami pro podnikání a přetahují se nekalými
způsoby o investory. Je to pouze hra na jednotný trh, ale ve skutečnosti
je to bratrovražedná válka na kterou doplácejí ti, kteří mají v čele servilní politiky ochotné ustupovat cizím a vlastní ponechat osudu.
Odpovědět
sv

sv

24.2.2024 17:58 Reaguje na Břetislav Machaček
A proč by měl navrhovat odchod z EU, když na oBchodu S EU vydělává tato země stovky miliard korun ročně, machačku. A když odejdeme, tak zaměstnanec škodovky či hyundaye už nebude mít průměrně šedesát tisíc měsíčně, o ztrátě trhu pro stovky dalších firem nemluvě. Ono by stačilo, aby tvůj guru bureš nebyl předpodělané máslo, a nepodepsal každý papír, který mu strčili v bruselu pod nos.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist