https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-snahou-zasnezit-olympiadu-zatezuje-zasoby-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína snahou zasněžit olympiádu zatěžuje zásoby vody

31.1.2022 01:30 (ČTK)
Odborníci se obávají, že snaha o přeměnu Čang-ťia-kchou zhorší už tak dost vážný nedostatek vody v regionu. Část problému tentokrát spočívá v tom, že vyprahlá oblast Pekingu a Čang-ťia-kchou není pro výrobu sněhu ideální. Za poslední čtyři desetiletí zde v zimě spadlo v průměru pouze 7,9 milimetru srážek.
Odborníci se obávají, že snaha o přeměnu Čang-ťia-kchou zhorší už tak dost vážný nedostatek vody v regionu. Část problému tentokrát spočívá v tom, že vyprahlá oblast Pekingu a Čang-ťia-kchou není pro výrobu sněhu ideální. Za poslední čtyři desetiletí zde v zimě spadlo v průměru pouze 7,9 milimetru srážek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Týdny předtím, než se nejlepší lyžaři a snowboardisté světa sjedou do Čang-ťia-kchou, hlavního dějiště zimních olympijských her v Pekingu, tucet strojů zuřivě vyrábělo sníh, aby pokryl hory, ve kterých budou závodit, napsal zpravodajský server agentury Bloomberg.
 

Sjezdovky byly brzy bílé, ale děla se nezastavila. Ohlušující zvuk pokračoval ještě několik hodin, během kterých děla zasypávala zbytek šedivé krajiny, aby vznikla dokonale zasněžená kulisa, kterou bude možné vysílat do celého světa.

Umělý sníh se stal nedílnou součástí zimních olympijských her, protože klimatické změny snižují počet zemí, kde je na pořádání této akce dostatek přírodního sněhu. Peking však bude prvním hostitelským městem, které bude zcela spoléhat na uměle vytvořený prašan.

Nadcházející olympijské hry budou vyvrcholením šestiletého úsilí o přeměnu Čang-ťia-kchou v čínskou verzi Alp. Toto místo by se mělo stát luxusní zimní turistickou destinaci a mnozí mají naději, že se tím místní zemědělská oblast vymaní z chudoby.

Odborníci se ovšem obávají, že snaha o přeměnu Čang-ťia-kchou zhorší už tak dost vážný nedostatek vody v regionu. Podle hongkongské ekologické skupiny China Water Risk je více než polovina oblasti Čang-ťia-kchou značně sužovaná nedostatkem vody a místní vodní zdroje v přepočtu na jednoho obyvatele jsou nižší než pětina čínského národního průměru.

"V oblasti, kde v zimě není téměř žádná voda, to bude mít jistě nějaké následky," řekla Carmen de Jongová, geografka ze Štrasburské univerzity. "Po dobu půl roku, během sezony sněhových sportů, bude voda kvůli zasněžování mimo přírodní ekosystém," dodala. Existuje také riziko, že umělý sníh může být škodlivý pro životní prostředí, až roztaje.

Podle Carmen de Jongové by Čína mohla potřebovat až dva miliony krychlových metrů vody, aby vytvořila dostatečné množství falešného sněhu na pokrytí sjezdovek a přístupových cest. To je množství, které by stačilo k naplnění 800 plaveckých bazénů olympijské velikosti.

Umělý sníh má oproti přírodnímu některé výhody a na sjezdovkách je žádanější - především proto, že je více upěchovaný a stabilnější. Poptávka po umělém sněhu ale v posledních letech vzrostla na nebývalou úroveň.

Během zimní olympiády v ruském městě Soči bylo vyrobeno zhruba 80 procent veškerého sněhu. Když o čtyři roky později hostila olympiádu Jižní Korea v Pchjongčchangu, vzrostl tento podíl na 90 procent.

Část problému tentokrát spočívá v tom, že vyprahlá oblast Pekingu a Čang-ťia-kchou není pro výrobu sněhu ideální. Za poslední čtyři desetiletí zde v zimě spadlo v průměru pouze 7,9 milimetru srážek. Ve švýcarském lyžařském středisku Davos napadne za běžný prosinec devětkrát tolik sněhu.

Teplejší klima už zkrátilo zimu v pekingské oblasti o více než deset dní ve srovnání se 70. lety 20. století. V Čang-ťia-kchou se navíc při výrobě sněhu kvůli suchému počasí ztrácí značné množství vody v důsledku odpařování a silného větru. Vodu je nutné pumpovat také do suché půdy, aby zmrzla, než na ni bude možné nasněžit umělý sníh.

To však Číně nebrání, aby od doby, kdy Peking v roce 2015 získal pořadatelství zimních olympijských her, směřovala do turistického průmyslu v Čang-ťia-kchou značné investice.

Dnes je tu sedm rušných lyžařských středisek a do města ročně zavítají tři miliony lyžařů. Rychlovlak, který byl uveden do provozu v roce 2019, jede z Pekingu do Čang-ťia-kchou pouhých 50 minut, což umožňuje rychlé víkendové výlety.

Jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek v Čang-ťia-kchou leží v prosperujícím sněhovém městečku lemovaném luxusními obchody s lyžařským vybavením a drahými hotely a restauracemi. Vláda tvrdí, že hry jsou zlomovým bodem, protože investice do infrastruktury a pracovní místa spojená se zimními sporty vyvedou z chudoby více než 430.000 místních obyvatel.

Zatímco někteří z místních obyvatel jsou rádi, že mohou během zimy, kdy není práce v zemědělství, být zaměstnaní v lyžařských střediscích, jiným se kvůli nim změnil život. Čtyřiapadesátiletý Žen se musel přestěhovat poté, co byla jeho vesnice zbourána, aby uvolnila místo luxusním hotelům.

Výstavba zničila lesy a znehodnotila půdu v oblasti, říká Žen, který uvedl pouze své rodové jméno. Měsíčně si vydělá 2750 jüanů (asi 9400 korun) odklízením sněhu a zmrazků z ulice; tato práce byla součástí dohody, kterou uzavřel s developerem, jenž mu zabral pozemek. "Je dobře, že alespoň máme kde pracovat," řekl Žen, který teď vydělává méně, než když farmařil. "Ale je to hrozně málo placené," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

31.1.2022 07:27
To je najednou starostí!
Jinde ve světě, se to snad dělalo a dělá jinak ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.1.2022 09:16 Reaguje na smějící se bestie
no ono to je takový Čínský Potemkinův dar světu...
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.1.2022 07:27
Otřesné.A k tomu všemu ještě v Číně bíjí černochy.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.1.2022 08:38 Reaguje na karel krasensky
V Číně černochy nebijou nýbrž jedí, podáváni jsou s kopečkem šlehačky a brusinkou
Odpovědět
va

vaber

31.1.2022 09:17 Reaguje na Jakub Graňák
v Číně žerou netopýry , mají špinavé maso na pultech a proto je kovid,
to říkají odborníci
Odpovědět
os

orb slavík

31.1.2022 16:08
Režisér Forman řekl: Svoboda v zemi se pozná tak, že v hlavním městě toho kterého státu zakřičíte - Tady není svoboda! Pokud na vás všichni kašlou a nevšímají si vás, tak v té zemi je svoboda. V Číně se postavíte, otevřete ústa a pokud jste cizinec cestujete okamžitě domů, pokud jste číńan, tak jdete do koncentráku.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.1.2022 18:01 Reaguje na orb slavík
umělé zasněžování nemusí být ďábel. ale může.

všichni ti sportšmeni, co jedou na olympiádu, se dopouštějí legitimizace toho, co se tam děje. a nejen oni, všichni ti, co to sponzorují a marketingově využívají, a potažmo všichni, kdo na to čumí a fandí. chudák Coubertin se v hrobě točí jak turbína, dávno to už není amatérské a přátelské setkání sportovců, ale byznys zneužívaný všelikými lidožroutskými a imperialistickými šmejdy.

asi s tím nic nenadělám, ale už samotný fakt, že to můžu pojmenovat, mě naplňuje radostí, že to tady ještě není tak špatné.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

31.1.2022 19:20 Reaguje na Lukas B.
Moje řeč
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.1.2022 16:08
Uměle zasněžená sjezdovka? To je takový rybník na stráni. Zadrží vodu, která by jinak rychle odtekla někam do moře.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.1.2022 16:28 Reaguje na Richard Vacek
1+
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.1.2022 17:34
Celý svět předvádí, jak umí "poručit" přírodě i za cenu zbytečně vydané
energie na tuto činnost. Za výběrem míst k olympiádám, mistrovstvím světa
atd. stojí lobbisté a politici, kteří dokáží, že to dokáží za jakoukoliv
cenu. I za cenu v budoucnu nevyužitých staveb. Ty se stavějí na pár dnů
a ze sportu pro radost a zdraví se stal kšeft s dopingem a huntováním
zdraví. Jde tu o převrácení ušlechtilých hodnot směrem k byznysu a staří Řekové by se asi divili, že se nyní Olympiádou nazývají takové hrůzy.
Takže kritizuji i jiné podobné akce a nikoliv pouze olympiádu v Číně.
Je pokrytecké kritizovat nyní zasněžování v Číně a lyžovat na uměle zasněžené sjezdovce kdekoliv na světě, neboť stále platí: Hoď kamenem,
kdo jsi bez viny.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.2.2022 18:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Smrdute lzete.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.2.2022 08:56 Reaguje na Darth Bane
A v čem konkrétně tady lže? Vám se líbí politika kolem sportu? Příklady ani nebudu psát.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2022 11:42
Jako, Čína je země k zblití, vo tom žádná, a než bydlet tam, to teda zalté a Hanzlem milované Rusko:-). Ale tohle se děje úplně běžně a všude. A je to možná ještě ta lepší možnost, protože když si vzpomenu na to, co se dělo při pořádání SP a MS v klasickém lyžování v Liberci, jak se doslova těžily Jizerkách hory sněhu a pak se náklaďáky vozily do Vesce ...

Pokud někdo neví, nebo si už nepamatuje ... https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/neumannova-bude-li-treba-dovezeme-snih-i-pro-ms/r~i:article:521600/
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.2.2022 17:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak tak, Liberec byl daleko vetsi ekologicka ostuda nez bude Čang-ťia-kchou. V Cine snih obvykle skoro nepada (na rozdil od Japonska napriklad) coz o nasich Jizerkach a Krkonosich vetsinou neplati. Ostudne bylo hlavne, ze se tehda nevyuzilo prilezitosti a uvolnenych penez na vybudovani neceho velkoryseho a smysluplneho napriklad v oblasti kolem Harrachova a Korenova na rozhrani Jizerek a Krkonos tedy tam, kam vzdy smeroval a bude smerovat mocny proud zimnich navstevniku z sirokeho okoli od Prahy, Drazdan, Berlina a Wroclawi
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist