https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cistirna-odpadnich-vod-v-ostrave-nebude-v-provozu-mesice-splasky-tecou-do-odry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čistírna odpadních vod v Ostravě nebude v provozu měsíce, splašky tečou do Odry

25.9.2024 01:20 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Zprovoznění Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze po povodních potrvá měsíce. Většina odpadních vod z Ostravy v současnosti teče do řeky Odry a nedá se s tím nic dělat. ČTK to řekl mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb, aby se situací zabývaly.
 
Krišica uvedl, že stav čistírny odpovídá rozsahu povodní, které ji zasáhly zejména v neděli 15. září, poté co se provalila hráz na soutoku řek Odry a Opavy. "Minimální hladina v areálu dosáhla výše 2,5 metru, ale na některých místech v objektu vystoupala hladina až do výše šesti metrů, která zapříčinila totální kolaps většiny elektrických zařízení, elektronických prvků, strojů a samotné technologie čištění odpadních vod," uvedl Krišica.

Firma nyní vyčerpává vodu ze suterénu a zjišťuje rozsah a míru poškození. "Naprostá většina technologických prvků, jako jsou například elektrické motory, automaty, plynojem, dmychadla, kotelna, byly pod vodou, jsou vážně poškozeny a není možné je jednoduše zprovoznit jen opětovnou dodávkou proudu nebo vyčištěním," uvedl Krišica.

Už nyní podle něj podnik ví, že řada prvků a zařízení bude muset být vyměněna nebo repasována. "I přes maximální snahu našich zaměstnanců a dodavatelů se zprovoznění prvního stupně mechanického čištění odpadních vod, který odstraňuje hrubé nečistoty a nerozpuštěné látky, očekává přibližně do tří měsíců. Kompletní zprovoznění dalšího stupně čištění, takzvaného biologického, pak očekáváme přibližně do pěti šesti měsíců," uvedl Krišica.

Většina odpadních vod z Ostravy tak podle něj teče do řeky Odry. "Nemáme nyní možnosti, jak to změnit. Samozřejmě jsme zastavili dovoz průmyslových odpadních vod prostřednictvím cisteren. O této situaci byly informovány všechny dotčené orgány státní správy a cestou krajského krizového štábu také ústřední krizový štáb. Menší čistírny v okrajových částech Ostravy byly postiženy povodní jen částečně a nyní jsou již zcela zprovozněny," uvedl Krišica.

Vodnatost Odry je podle něj v současnosti poměrně vysoká, a splašky jsou tak více naředěny. Dlouhodobě by ale tato situace mohla negativně ovlivnit rovnováhu ekosystému v řece.

"Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval Vládu ČR a Ústřední krizový štáb, aby se tyto orgány začaly zabývat škodami v souvislosti s nefunkčností ústřední čističky odpadních vod v Ostravě a řešily související možné dopady na životní prostředí," uvedl hejtman Josef Bělica (ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist