https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clovek-v-tisni-spustil-jeden-z-nejkomplexnejsich-webu-o-zmene-klimatu-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Člověk v tísni spustil jeden z nejkomplexnějších webů o změně klimatu v Česku

22.3.2022 11:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na stránkách klima.clovekvtisni.cz spustil Člověk v tísni webové stránky, kde popularizační formou přibližuje důvody, projevy i možná řešení změny klimatu ve světě i v Česku. Informuje o tom organizace Člověk v tísni.
 
Člověk v tísni dlouhodobě posiluje aktivity týkající se změny klimatu: v programech na pomoc klimatickým uprchlíkům, zadržování vláhy, klimaticky inteligentního zemědělství, posilování odolnosti lidí proti katastrofám, v oblasti vzdělávání a osvěty, ale i v pomoci environmentálním aktivistům, kteří jsou v autoritářských režimech často v ohrožení života. Nově spuštěný web umožní organizaci toto téma lépe komunikovat směrem k veřejnosti.

“Téměř nepřetržitě teď řešíme dopady strašlivé agresivní války a uprchlickou krizi, kterou způsobila ruská invaze na Ukrajinu, Země se ale točit nepřestala, klima se dál mění a tyto změny pociťujeme všichni. Jako globální Západ teď navíc stojíme před rozhodnutím omezit příjem fosilních paliv z Ruska a čím ho nahradíme, to je otázka nejen geopolitická, ale i ekologická a klimatická,” vysvětluje Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni. “Měli jsme daleko víc investovat do obnovitelných zdrojů energie už dříve, teď je to zjevné. Klimatická změna je plíživá globální krize, která se dotýká každého z nás, i když zatím její projevy tady nejsou tak viditelné jako válka,” dodává Pánek.

Člověk v tísni doporučuje na webu důvěryhodné zdroje a představuje také vlastní “klimatické aktivity”. Realizace webové stránky trvala dva roky. Spolupracovali na ní interní experti organizace i externí odborní spolupracovníci. Dohromady se na vzniku podílelo přes 30 lidí. Svými ilustracemi web doplnila “královna českého street artu”, ilustrátorka Toy Box.

“Web jsme rozdělili do šesti částí. Prostřednictvím zkušeností z celého světa, popularizačních videí a interaktivních grafů od relevantních odborníků, vizualizací, ilustračních příběhů a na základě důvěryhodných zdrojů nabízíme vhled do toho co změna klimatu je, jak se projevuje ve světě i v České republice, a jaká řešení je podle odborníků třeba přijmout na mezinárodní a místní úrovni a na úrovni jednotlivce. Čtenářům nabízíme rozcestník na naše vzdělávací materiály a další důvěryhodné zdroje informací,” přibližuje projekt jeho vedoucí Jaromír Mára. “Obsah jsme strukturovali tak, aby zaujal laiky, kteří ocení stručný základ, ale i ty, kteří se chtějí do souvislostí ponořit hlouběji,” dodává Mára.

Svou prací s ohroženými komunitami napříč světem organizace reaguje na problémy, které s touto změnou souvisí. „Ať už se jedná o dopady sucha, nebezpečí spojená s bleskovými povodněmi nebo znečištěné ovzduší, vždy se snažíme aplikovat řešení, která mají za cíl zvýšit odolnost zranitelných komunit vůči environmentálním rizikům. Svou prací tak přispíváme k zajištění bezpečí a prosperity některých z nejvíce ohrožených lokalit na planetě,“ vysvětluje Jakub Zelený, poradce pro změnu klimatu Člověka v tísni.

Na stránce klima.clovekvtisni.cz/nase-aktivity organizace představuje přehledně svou činnost z oblastí adaptace na změnu klimatu, podpory udržitelného a odolného zemědělství, nakládání s krajinou, energetické chudoby, lidských práv, humanitární pomoci a vzdělávání.

Právě vzdělávání považuje Člověk v tísni za jeden ze stěžejních prostředků, který by mohl být klíčem k udržitelnému a spravedlivému životu. „Chtěli jsme, aby i české publikum mělo k dispozici komplexní a srozumitelné informace z ověřených zdrojů na jednom místě. Věříme, že web přiblíží klimatickou změnu a související témata přehledným a čtivým způsobem nejen mladým lidem,“ říká Veronika Ambrozyová, metodička globálního rozvojového vzdělávání Člověka v tísni. „Na stránkách odkazujeme i na další naše klimatické projekty, například na portál ucimoklimatu.cz, který má pomoci pedagogům a dalším vzdělavatelům učit o změně klimatu v různých předmětech na všech typech škol,“ doplňuje Ambrozyová.

O světovém dni vody

Světový den vody připomíná, že více jak miliarda lidí na světě trpí nedostatkem vody. Také Česko se ohřívá. Naše krajina se mění. Odborníci varují, že klima v některých regionech Česka se bude více a více podobat tomu středomořskému. Jen v roce 2021 napáchaly přírodní katastrofy v Evropě a USA škody za více než 170 miliard dolarů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist