https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-je-pricinou-smrtici-kozni-nemoci-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co je příčinou smrtící kožní nemoci delfínů?

5.1.2021 07:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dospělá samice delfína Ehrenbergova, která zemřela v parku Swan-Canning Riverpark 25. října 2009. Na snímcích jsou vředy postihující čelist a řečniště (A), obličej a krk (B), břišní krk a hrudník (C), levý bok a prsní ploutev (D), hrudní a prsní ploutve (E), pravé břicho a hrudník (F).
Dospělá samice delfína Ehrenbergova, která zemřela v parku Swan-Canning Riverpark 25. října 2009. Na snímcích jsou vředy postihující čelist a řečniště (A), obličej a krk (B), břišní krk a hrudník (C), levý bok a prsní ploutev (D), hrudní a prsní ploutve (E), pravé břicho a hrudník (F).
Delfíni po celém světě už několik let umírají na záhadné onemocnění kůže. Nemoc postihuje hlavně delfíny žijící u pobřeží a projevuje se lézemi, které mohou pokrývat většinu jejich těla a velmi často vedou k úmrtí. Poprvé byla nemoc zaznamenána blízko New Orleans po hurikánu Katrina v roce 2005. Nyní se vědcům konečně podařilo příčinu tohoto onemocnění objasnit. Studie byla zveřejněná v žurnálu Scientific Reports.
 

Po příčině nemoci pátral patolog Pádraig Duignan se svými kolegy z kalifornského Centra mořských savců. Skupině se podařilo zjistit, že za úhynem delfínů stojí změny v mořském prostředí, kde tito kytovci žijí. A že tyto změny úzce souvisejí se změnou klimatu.

Nemoc sice byla poprvé zaznamenána v USA, ale klíčovým vodítkem při pátrání po jejích příčinách se pro vědce staly události v Austrálii. Tam totiž v roce 2007 a 2009 došlo k úhynu delfínů, jejichž kůže vykazovala stejnou nemoc jako tomu bylo u těch amerických. Jednalo se o úmrtí delfínů burrunských v jezerech v oblasti Gippsland a delfínů skákavých v říčním systému řek Swan a Canning. V obou případech je voda slaná, případně brakická a delfíni v ní běžně žijí.

„Tyto události se staly již před dlouhou dobou. I tak nám ale poskytly cenné informace, které nám umožnily zjistit příčinu úmrtí delfínů a potvrdit, že poškození kůže odpovídá té samé nemoci, kterou jsme viděli v USA,“ vysvětluje patolog Nahiid Stephens.

Zdá se, že se onemocnění objevuje v souvislosti s velkými bouřemi jako jsou hurikány a cyklony. Ty s sebou přinášejí obrovské množství sladké vody, která odtéká do řek a pobřežních vod. V nich ale výrazně snižuje slanost. Delfíni ji mohou do určité míry zvládat. Po hurikánech a cyklonech je ale úroveň slanosti velmi nízká na týdny až měsíce. A to je pro delfíny příliš dlouhá doba. Čím déle jsou jí vystaveni, tím větší vliv má na jejich kůži a na složení krve. Na kůži se projevuje dermatitidou, kterou navíc často doprovází napadení různými bakteriemi, řasami, rozsivkami či plísněmi.

„Poškozením kůže delfín ztrácí ionty a proteiny. Jakmile jich ztratí velké množství, sladká voda mu potom lehce může způsobit otoky a vředy. Poškození kůže, které delfíni mají, se dá přirovnat k lidským popáleninám třetího stupně – je to otřesné zranění, které může velmi rychle vést ke smrti. Způsobí totiž fatální narušení elektrolytů v krvi delfínů, které končí selháním orgánů,“ pokračuje Stephens.

A podle vědců není špatným zprávám konec. Očekávají, že kvůli globální změně klimatu bude k velkým bouřím jako jsou hurikány a cyklony docházet čím dál častěji. Delfíni tak budou i nadále v ohrožení. Vědci z výzkumné skupiny doufají, že tyto poznatky alespoň částečně přispějí k opatřením, která by mohla globální změnu klimatu zpomalit.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist