https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-podle-nevladnich-organizaci-prispiva-na-klima-mene-nez-by-mela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR podle nevládních organizací přispívá na klima méně, než by měla

28.11.2023 11:44 | PRAHA (ČTK)
Přibyl poukázal na to, že podle různých zdrojů patří v míře vypouštěných emisí na jednoho obyvatele ČR na druhé až čtvrté místo mezi zeměmi EU a globálně předčí i Čínu nebo Indii.
Přibyl poukázal na to, že podle různých zdrojů patří v míře vypouštěných emisí na jednoho obyvatele ČR na druhé až čtvrté místo mezi zeměmi EU a globálně předčí i Čínu nebo Indii.
Česko podle nevládních organizací dlouhodobě dostatečně nepřispívá na politiku týkající se změn klimatu v souladu s mezinárodními dohodami. Příspěvky neodpovídají také podílu, jakým se Česko na znečišťování podílí. Dlouhodobě je to 200 až 300 milionů korun ročně. Jde o peníze, které směřují hlavně do rozvojových zemí. Na tiskové konferenci ekologického hnutí Greenpeace ke klimatické konferenci OSN COP 28 to řekl ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FoRS) Pavel Přibyl. Mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková ČTK řekla, že dlouhodobým cílem ČR je dosáhnout do roku 2030 příspěvků na úrovni celosvětového průměru.
 

FoRS je platforma, která sdružuje neziskové organizace zabývající se rozvojovou spoluprací nebo humanitární pomocí. Česko si podle Přibyla už dříve stanovilo cíle týkající se příspěvků do klimatických fondů v dokumentu Politika ochrany klimatu, který platí do letošního roku a připravuje se jeho aktualizace. Upozornil na to, že obsahuje záměr poskytovat v roce 2025 ročně 1,2 miliardy Kč a v roce 2030 zhruba 1,8 miliardy Kč. "To, co přispíváme, je několikanásobně nižší," doplnil. Politika ochrany klimatu definuje hlavní cíle a opatření na národní úrovni, aby Česko splnilo povinnost snižování emisí skleníkových plynů, která vyplývá z mezinárodních dohod.

Přibyl poukázal na to, že podle různých zdrojů patří v míře vypouštěných emisí na jednoho obyvatele ČR na druhé až čtvrté místo mezi zeměmi EU a globálně předčí i Čínu nebo Indii. Podotkl také, že příspěvky Česka odpovídají pouze jednotkám procent z částky, která by byla adekvátní množství vypouštěných emisí. Poukázal na to, že projekt Fakta o klimatu ve svých analýzách uvedl, že pro dosažení férového podílu podle HDP by Česko už v roce 2018 muselo přispět 7,8 miliardy korun ročně, tedy asi 0,6 procenta státního rozpočtu. "Mezi členskými státy EU patří český příspěvek k nejnižším, v přepočtu na obyvatele vychází pouze na cca 18 Kč za rok," uvádí Fakta o klimatu.

Přibyl zmínil, že do Zeleného klimatického fondu zřízeného úmluvou OSN, přispěla ČR pěti miliony USD, tedy asi 110 miliony Kč. Poslední tři roky ale nepřispěla vůbec. "Na příští čtyři roky vláda schválila příspěvek ve výši jednoho milionu dolarů ročně. To je asi dvě koruny na obyvatele," poznamenal. Před Českem také bude stát otázka takzvaného fondu na kompenzaci ztrát a škod, který má pomoci zvláště zranitelným a chudým zemím, což bude také jedno z témat klimatického summitu. "To, že by ten fond v nějaké podobě měl být schválen, se považuje za jeden z téměř povinných výstupů summitu," doplnil Přibyl.

Ješátková uvedla, že ministerstvo životního prostředí dlouhodobě přispívá na aktivity spojené s dopady změn klimatu v rozvojových zemích. Jde o Globální fond životního prostředí (GEF) a Zelený klimatický fond (GVF), kam přispěla ČR právě 110 miliony Kč do roku 2018. Potvrdila, že od roku 2024 do roku 2027 má Česko přispívat milion USD ročně, tedy podle současného kurzu přes 22 milionů Kč. "Další investice na klimatické aktivity v rozvojových zemích jsou součástí oficiální zahraniční rozvojové spolupráce, která je od transformace v roce 2009 v gesci ministerstva zahraničí," uvedla mluvčí.

FoRS oslovil vládu s iniciativu držme slovo, ve které neziskové organizace žádají, aby Česko své závazky v boji proti změnám klimatu dodrželo. Žádají zvýšení příspěvků do klimatických fondů na další čtyři roky na alespoň na dva miliony USD ročně, tedy asi 44,7 milionu Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

28.11.2023 12:05
Myslím, že dělá velmi mnoho. Pokud bude životní úrovně jako za KUK, tak výrazně naroste i biodiverzita a klesne i spotřeba paliv a i spotřeba energie se výrazně sníží. Většina lidí přejde na obnovitelná paliva (sběr klestí).
Odpovědět
pk

pepa knotek

28.11.2023 16:38
Za to, že v uhelkách vyrábíme elektřinu pro své sousedy, musíme kupovat emisní povolenky, poslouchat žvásty o škodlivosti tu emisí tu jádra a výsledek je ten, že máme nejdražší elektřinu v Evropě a ještě máme přispívat do nějakého klimatického fondu. Jak dlouho ještě ?
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.11.2023 19:46 Reaguje na pepa knotek
Povolenky ve výsledku platí spotřebitel v ceně elektřiny, takže pokud se ta elektřina vyveze, zaplatí ji ten kdo ji spotřeboval. Naopak stát z prodeje povolenek získává ročně desítky miliard.
Nejdražší elektřinu v Evropě nemáme. Podle dat Eurostatu za první pololetí jsme těsně nad průměrem EU.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.11.2023 07:04 Reaguje na Emil Novák
burza je jen průtokový ohřívač nárůstu ceny... efekt je ten, jak popsal pepa knotek.
aby se Němci mohli cítit eko, tak házíme uhlí do kamen a všichni platíme jak mourovatý.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.11.2023 07:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Burza není "průtokový ohřívač nárůstu ceny" ale místo kde se střetává nabídka s poptávkou, které společně určují cenu. Když se nebude nabídka s poptávkou střetávat na burze, bude se střetávat jinde, cenu to ale nijak nesníží. To by ty ceny musel někdo direktivně určovat.
Na tom že povolenku platí spotřebitel v ceně elektřiny a ne "my" se nic nemění.
Odpovědět
pk

pepa knotek

29.11.2023 11:46 Reaguje na Emil Novák
lipská burza žádnou burzou není, to by se tam muselo obchodovat nějaké významné množství a ne elektřina ze závěrných zdrojů, je to jen manipulativní nástroj k navýšení ceny
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.11.2023 11:57 Reaguje na pepa knotek
"Vévodí celosvětovým žebříčkům v objemu zobchodovaných kontraktů na elektrickou energii. V roce 2021 skupina zvýšila svůj globální objem obchodování s elektřinou o 5 % na 7405,7 TWh, čímž se už pátý rok drží na prvním místě."
https://www.finmag.cz/inspirace/432418-tajemstvi-burzy-v-lipsku-aneb-co-cechum-zdrazuje-elektrinu
Jaké množství elektřiny považujete za významné, když 7405,7 TWh vám připadá málo?
Odpovědět
ig

29.11.2023 12:12
ČR by měla víc přispívat nevládním organizacím zaměřeným na klima. Chápu to dobře?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist