https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cssd-a-strany-koalice-odmitly-uvahy-o-ruseni-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSSD a strany Koalice odmítly úvahy o rušení MŽP

30.5.2002 14:42 | PRAHA (EkoList)
Jakékoli úvahy o rušení ministerstva životního prostředí (MŽP) důrazně odmítly jak ČSSD, tak i obě strany Koalice - US-DEU a KDU-ČSL. A to dokonce písemně - v dopisech adresovaných ekologickému Hnutí DUHA. EkoListu to dnes potvrdila mluvčí organizace Karolína Šůlová.
 

"Předsedové ČSSD Vladimír Špidla a KDU-ČSL Cyril Svoboda a předsedkyně US-DEU Hana Marvanová nám skutečně písemně potvrdili, že jejich strany nehodlají návrh na zrušení MŽP, s nímž přišla ODS, realizovat ani podporovat," řekla Šůlová.

"ČSSD nepodpoří takovou změnu kompetenčního zákona, která by vedla ke zrušení ministerstva životního prostředí," píše ve svém dopise Vladimír Špidla. "KDU-ČSL je zásadně proti zrušení MŽP, protože role tohoto ministerstva je mimo jiné v tom, že kontroluje jiná ministerstva, včetně ministerstva zemědělství," zdůvodňuje nesouhlas své strany s návrhem ODS předseda lidovců Cyril Svoboda. Unie svobody podle své předsedkyně Hany Marvanové je zase "nucena navrhovanou integraci odmítnout". Jednoznačně se nedokázala vyjádřit KSČM. Šéf jejího sekretariátu Zdeněk Skála odpověděl Hnutí DUHA e-mailem, že "poslanecký klub KSČM ani vedení KSČM nebude v současnosti zaujímat k této problematice explicitní a rozsáhlé stanovisko."

"Václav Klaus sociálním demokratům a Koalici nabídl skvělou možnost, jak se proti ODS snadno a razantně vymezit a získat předvolební body," komentoval návrh ODS Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA. Slova o zrušení MŽP se podle Koteckého "v očích průměrného voliče až příliš podobají termínu 'smog', než aby si to volební stratégové Klausovy strany mohli dovolit podceňovat".

ODS navrhla faktické zrušení MŽP jeho sloučením s ministerstvem zemědělství v rámci svého tzv. tématu dekády "ODS volí průvan v byrokracii". Místopředseda ODS Miroslav Beneš tento krok obhajoval například v Lidových novinách 24. dubna příkladem Rakouska. "Jedno rakouské ministerstvo zašťiťuje dohromady ochranu životního prostředí, vod, zemědělství i lesnictví," řekl tehdy Beneš deníku.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist