https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctvrtina-cechu-planuje-konzumovat-vice-rostlinnych-produktu-a-mene-masa
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtvrtina Čechů plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa

22.4.2022 17:22 | PRAHA (ČTK)
Z výsledků vyplývá, že 89 procent lidí jí všechny druhy stravy bez omezení. "Máme asi deset procent populace, která se stravuje alternativně. Jí méně nebo úplně vylučují maso," uvedla Popenková. Řadí se mezi ně vegetariáni, vegani nebo flexitariáni.
Z výsledků vyplývá, že 89 procent lidí jí všechny druhy stravy bez omezení. "Máme asi deset procent populace, která se stravuje alternativně. Jí méně nebo úplně vylučují maso," uvedla Popenková. Řadí se mezi ně vegetariáni, vegani nebo flexitariáni.
Foto | Alesia Kozik / Pexels
Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.
 

Průzkum vznikl u příležitosti dnešního celosvětového Dne Země a během letošního března se ho zúčastnilo 1000 respondentů. Zabýval se postoji lidí k dopadům změn klimatu, jejich ochotou změnit kvůli tomu své stravovací návyky a jejich postoji ke stravování. "České veřejnosti záleží na naší planetě a 52 procent lidí říká, že je znepokojují dopady změn klimatu v naší zemi," uvedla Martina Popenková ze společnosti Ipsos.

Podle tří čtvrtin dotázaných by za dopady změn klimatu měly nést odpovědnost firmy a vláda. Záleží, v jakém odvětví se firmy pohybují, například od energetických firem očekávají lidé větší míru angažovanosti než od poskytovatelů finančních služeb nebo internetových obchodů. Zhruba 61 procent lidí podle průzkumu vnímá, že by se měli zapojit i jednotlivci.

Z výsledků vyplývá, že 89 procent lidí jí všechny druhy stravy bez omezení. "Máme asi deset procent populace, která se stravuje alternativně. Jí méně nebo úplně vylučují maso," uvedla Popenková. Řadí se mezi ně vegetariáni, vegani nebo flexitariáni.

To, že rozsáhlá živočišná výroba má negativní dopad na životní prostředí, uvedlo 38 procent respondentů, rostlinné alternativy masa považuje za zdravější než masové výrobky 27 procent lidí. Pro 65 procent dotázaných jsou veganské a vegetariánské produkty výrobky dražší než klasické produkty a polovině dotázaných nechutnají. Čtvrtina populace má problém si cokoliv vybavit pod pojmem rostlinná strava nebo alternativy masa.

Čtvrtina lidí také uvedla, že plánuje konzumovat více rostlinných produktů. Motivací k tomu ale není jen ochrana klimatu. "U masa a mořských plodů je to kombinace etických, ekologických a ekonomických důvodů," uvedla Popenková.

Ochota lidí změnit své stravovací pro snížení dopadu klimatických změn je však poměrně malá, pouze 17 procent respondentů totiž uvedlo, že kvůli ochraně životního prostředí bude jíst méně masa a 11 procent uvedlo, že bude jíst méně mléčných výrobků. Zhruba pětina lidí chce více nakupovat od lokálních prodejců nebo se vyhýbat výrobkům, které mají hodně obalů.

Asociace společenské odpovědnosti má vice než 460 členů, mezi kterými jsou firmy i neziskové a vzdělávací organizace se zájmem o udržitelnost a společenskou odpovědnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

22.4.2022 17:34
Nejzdravější je bílé maso-špek
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.4.2022 19:16 Reaguje na karel krasensky
S vitamínem S - slivovicí !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.4.2022 19:16
Je jim přáno, když si myslí, že jim to pomůže.
Já jsem vyrostl na mase a nebudu to měnit !
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

23.4.2022 09:39
Plánuji zvýšit spotřebu kompostovaných či sušených rostlin nejlépe pasírovaných přes čuníka nebo kravičku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2022 11:20 Reaguje na Petr Pekařík
1*
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.4.2022 12:41
No, hlavní je ten předposlední odstavec. Když si tak zrekapituluji vývoj cen v mém obvyklém řeznictví, tak je to snížení konzumace masa zcela přirozené, bo to je zejména u hovězího a drůbeže fakt fičák. A taky je to na tom kvelbu vidět, za pultem 1-2 prodavačky (dřív někdy i 3 nestíhaly) a ač lidi chodí, tak citelné méně.

Ale s nějakým klimatem to teda nesouvisí ani smykem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.4.2022 16:41
Kdo si myslí, že ušetří konzumací opravdu zdravé rostlinné produkce(BIO) místo masa, tak ať tomu věří a nemá cenu mu to vyvracet. Kdo šetří na
jídle, aby peníze rozházel za pochybnou zábavu, je rovnou kastrát býka.
Místo dovolené u moře mi stačí čundr a koupání na štěrkovně, ale kus
hovězího nemíním nahradit sojovou nahrážkou masa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist