https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cvvm-spokojenost-lidi-se-zivotnim-prostredim-v-okoli-bydliste-i-cele-cr-klesla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spokojenost lidí se životním prostředím v okolí bydliště i celé ČR klesla, ukázal průzkum

27.10.2023 16:21 (ČTK)
Nejproblematičtěji občané vnímají hustotu silničního provozu kolem svých domovů, naopak nejspokojenější jsou s dostupností volné přírody.
Nejproblematičtěji občané vnímají hustotu silničního provozu kolem svých domovů, naopak nejspokojenější jsou s dostupností volné přírody.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Spokojenost Čechů se životním prostředím se proti roku 2022 mírně snížila, nicméně nadále ho lépe hodnotí v okolí domova než v celé zemi. O okolí svého bydliště se kladně vyjádřilo 79 procent Čechů, o pět procentních bodů méně než v roce 2022. Počet lidí, kteří jsou spokojeni s celorepublikových stavem životního prostředí, klesl o tři body na 72 procent. Nejproblematičtěji občané vnímají hustotu silničního provozu kolem svých domovů, naopak nejspokojenější jsou s dostupností volné přírody. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.
 

Z hlediska regionů jsou s životním prostředím v celé ČR podle CVVM spokojenější obyvatelé Vysočiny, Prahy a Plzeňského kraje a obyvatelé nejmenších obcí. Naopak více nespokojenosti dávají najevo lidé, kteří žijí ve městech s 5000 až 19 999 obyvateli a ve Středočeském kraji. Tito dotázaní hůře hodnotí i životní prostředí v okolí svého bydliště, zatímco nejvíce spokojených je mezi lidmi na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a v nejmenších obcích.

CVVM se dotazovalo i na vybrané oblasti životního prostředí v místě bydliště, přičemž u většiny z nich převládala spokojenost nad nespokojeností. Výjimkou byla hustota silničního provozu, se kterou je nespokojeno 56 procent dotázaných a 43 procent je spokojeno. Nejvíce lidí, 81 procent, je spokojeno s dostupností volné přírody. Přes 70 procent kladně hodnotí kvalitu pitné vody a čistotu okolní přírody. S čistotou ovzduší je spokojeno 69 procent lidí, což je podle CVVM opakované historické maximum. O úrovni hluku a světelného znečištění a o čistotě povrchových vody se pozitivně vyjádřily tři pětiny lidí a více než polovina také o zásobách podzemních a nadzemních vod.

"S výjimkou kvality pitné vody se všemi zkoumanými oblastmi životního prostření v místě bydliště jsou více spokojeni lidé, kteří žijí na vesnici, oproti dotázaným z města. S kvalitou pitné vody jsou naopak významně nejspokojenější lidé z předměstí velkých měst a po nich lidé z vesnic. Největší rozdíly ve prospěch vesnic oproti městům zaznamenáváme v případě světelného znečištění, čistoty ovzduší a čistoty okolní přírody," doplnili autoři průzkumu.

Proti předchozímu průzkumu se výrazně, o 12 bodů, zvýšil počet lidí spokojených s úrovní světelného znečištění v okolí domova. Zásoby podzemních a nadzemních vod pozitivně hodnotí o sedm bodů více lidí a o šest bodů přibylo spokojených s úrovní hluku i hustoty silničního provozu. Naopak o sedm bodů se snížil podíl těch, kteří jsou spokojeni s kvalitou pitné vody, a o pět bodů méně lidí je spokojeno s dostupností volné přírody.

CVVM provedlo průzkum v době od 28. července do 25. září mezi tisícovkou lidí starších 15 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.10.2023 17:13
Lidi nevědí co by chtěli, ale ruku k dílu na zkrášlení svého okolí - nepřiloží , že !
Hustota provozu - zřeknou se aut a dají přednost MHD ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.10.2023 17:26 Reaguje na smějící se bestie
ve větších městech a aglomeracích auto smysl nedává... budoucnost je ve sdílené dopravě...ne v navršování dalších " plecháčů" kdyť jich je 6.5 milionů, to je šílené
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2023 08:35
Pravidelně cestuji po Evropě . A mohu klidně prohlásit, že stav ŽP je rok od roku horší .
Jako jeden detailní případ mohu uvést např. , zemi která byla vydávána za příklad odpovědného chování k ŽP.
Před deseti lety bys podél silnic nenašel odhozené odpadky. Dnes je to celkem normální. V podstatě to samé lze prohlásit před dvaceti lety o Německu, dnes je to humáč. Stejně tak se "balkanizujeme" i v ČR.

Hlavně, že utlučeme sodovkáč skrze OZE a dostaneme se do ráje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist