https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyklojizda-ma-upozornit-na-nevyhovujici-podminky-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká cyklojízda má upozornit na nevyhovující podmínky ve městě

22.9.2016 10:25 | LIBEREC (ČTK)
Cyklistům podle Matějky v Liberci chybí také například bezpečná trasa z centra k přehradě
Cyklistům podle Matějky v Liberci chybí také například bezpečná trasa z centra k přehradě
Podmínky pro cyklisty v Liberci jsou podle spolku Cyklisté Liberecka stále nevyhovující. Upozornit na to chtějí při čtvrteční cyklojízdě centrem města. Podle webu radnice je v Liberci deset kilometrů cyklostezek, v plánech města je v příštích letech vybudovat s pomocí evropských dotací dalších bezmála sedm kilometrů. Jde o devět úseků v blízkosti řeky Nisa, odhadem na ně bude potřeba skoro 45 milionů korun.
 

V Liberci je zatím jediná souvislá čtyřkilometrová cyklostezka, která vznikla před 16 lety a vede z centra k jízdárně v Růžodole. V posledních letech přibývaly vyznačené pruhy pro cyklisty, nejde však o spojité úseky. Cyklisté Liberecka upozorňují na to, že chybí síť cyklotras spojující centrum města s jednotlivými městskými částmi. Podle předsedy spolku Pavla Matějky by také pomohlo prodloužení stávající cyklostezky od jízdárny v Růžodole podél čistírny odpadních vod směrem na Machnín. "Nebo na druhé straně prodloužení vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty na ulici Dr. Milady Horákové z centra města až na Poštovní náměstí," dodal.

Náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec) ČTK řekl, že jde o úseky, které chtějí vybudovat. "Cyklostezka u čistírny je ve fázi schvalování dotace, u dalších dvou projektů se zpracovává projektová dokumentace a další by měly brzy následovat," uvedl Korytář.

Cyklistům podle Matějky v Liberci chybí také například bezpečná trasa z centra k přehradě. Špatné je i spojení k vlakovému a autobusovému nádraží. To by se ale mohlo do několika let změnit, neboť jeden z městem plánovaných úseků by měl zlepšit propojení mezi Soukenným náměstím a nádražím. "Vhodné by také bylo umožnit cyklistům průjezd některých málo frekventovaných jednosměrných ulic obousměrně," dodal Matějka. To by podle něj bylo možné na některých sídlištích nebo v uličkách mezi nemocnicí, knihovnou a plaveckým bazénem.

Cyklojízda v Liberci startuje od radnice ve čtvrtek v 17:00, pro účastníky je připravena zhruba šestikilometrová trasa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist