https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daily-yomuri-osn-vyhlasila-rok-ryze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Daily Yomuri: OSN vyhlásila rok rýže

7.1.2004 14:32 | PRAHA/TOKIO (EcoMonitor)
Rok 2004 byl vyhlášen Mezinárodním rokem rýže. Organizace spojených národů (OSN) organizuje kampaň pod heslem "Rýže je život". Rýže je plodina poměrně nenáročná k pěstování, je velmi vhodná pro výživu a díky tomu se stala velmi důležitou potravinou pro množství chudých zemí.
 

Kampaň OSN je dobrou příležitostí pro Japonsko, aby představilo svoji "rýžovou kulturu", jež je součástí tradic po stovky let. Jacques Diouf, generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), který rok rýže na podzim vyhlašoval, označil tuto plodinu za "hlavní složku potravy pro více než polovinu světové populace" a varoval před tím, aby její pěstování bylo výrazně omezeno.

Diouf prohlásil, že trvale udržitelný způsob pěstování rýže a obilovin je klíčem k pokrytí světových potřeb výživy, zvláště kvůli neustálému narůstání počtu obyvatel. Jenže produkce této plodiny se nerozšiřuje tak jak by bylo potřeba, kvůli nedostatku volné půdy, vodních zdrojů a kvůli zabírání plochy zástavbou.

Zatímco se vysvětlují příčiny podmínek, které negativně ovlivňují světovou produkci rýže, Diouf říká, že je potřeba podpořit rozšíření pěstování této plodiny. Od konce šedesátých let se množství vypěstované rýže neustále zvyšovalo asi o 100 milionů tun každých deset let díky tak zvané zelené revoluci. Tu způsobilo jednak neustálé narůstání produkce asijských států a za druhé vývoj více výnosných druhů rýže. Roční úroda začala ale klesat, když v roce 2002 dosáhla úrovně 576 milionů tun. Podle FAO se množství rýže musí zvýšit o 40 % kolem roku 2030, kdy světová populace podle odhadu vzroste na 8,3 miliardy ze stávajících 6 miliard.

Aby podpořila tuto myšlenku, zahájila OSN tento měsíc kampaň ve svých jednotlivých pobočkách v zemích celého světa. Vyhlašování roku věnovanému jediné plodině není u OSN obvyklé. Pravděpodobně tak činí v souvislosti s vnímaním rýže v asijských zemích jako určitého druhu magické síly. Rýžová pole ukazují požehnání vody, kterou zadržují hluboké lesy, jež samy musí být ochraňovány člověkem.

Podle článku Yoshimi Nagamine, Yomiuri Shimbun The Daily Yomuri07. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist