https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dansko-vybije-miliony-norku-kvuli-mutaci-koronaviru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko vybije miliony norků kvůli rizikové mutaci koronaviru

5.11.2020 11:48 | ŘÍM (ČTK)
Zdravotní úřady našly kmeny odolnějšího viru u lidí i norků.
Zdravotní úřady našly kmeny odolnějšího viru u lidí i norků.
Dánsko vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín, uvedla podle agentury Reuters dánská premiérka Mette Frederiksenová.
 

Zdravotní úřady našly kmeny odolnějšího viru u lidí i norků. "Máme velkou odpovědnost vůči naší vlastní populaci, ale když jsme nyní našli tu mutaci, máme ještě větší odpovědnost také vůči zbytku světa," prohlásila politička.

Podle Reuters úřady odhalily pět případů nového kmene viru na norčích farmách a 12 případů u lidí.

"Zmutovaný virus v norkovi může ohrozit efektivitu budoucí vakcíny," varovala Frederiksenová a upozornila na riziko rozšíření zmutovaného viru z Dánska do dalších zemí.

Mutaci koronaviru odhalil při laboratorních testech dánský státní ústav pro očkovací látky a zjištění mají k dispozici i Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Krizový expert WHO Mike Ryan už minulý pátek vyzval k důkladnému vědeckému prozkoumání složitého problému přenosu viru z lidí na norky a zpátky na lidi.

Dánsko, které patří mezi největší kožešinové chovatele norků na světě, už minulý týden oznámilo, že kvůli výskytu koronaviru utratí zhruba jeden milion norků. To ale ještě nebyl znám konkrétní případ, kdy by se na farmách koronavirem od zvířat nakazili lidé. Země se snaží likvidovat nakažené kusy už od července.

Nyní bude v zájmu urychlení procesu vybíjení nasazena i policie, armáda a gardisté, uvedla Frederiksenová.

Úřady uvedly, že v některých oblastech severního Dánska, kde je velké množství norčích farem, budou uplatňována přísnější omezení a zintenzivní se trasování.

"Nejhorším scénářem je nová pandemie, která celá vzejde z Dánska," poznamenal ředitel institutu očkovacích látek Kare Molbak. Vir se sníženou citlivostí na protilátky je podle něj třeba brát nanejvýš vážně.

Nakažení norci byli podle Reuters vybíjeni i v Nizozemsku a Španělsku. Nizozemsko také zaznamenalo několik případů přenosu koronaviru ze zvířat na lidi. Nizozemská vláda na konci srpna rozhodla kožešinový chov norků úplně zakázat. V ČR jsou od loňska kožešinové farmy zakázány.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VV

Vladimír Vondrák

5.11.2020 16:53
Nedávno jsem dva norky viděl u silnice přes les u Všenor...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2020 18:35
Mohu se zeptat, proč je v Dánsku povolen klecový chov zvířat? Dánsko je jedním z největších producentů kožešin a přitom u nás byl klecový chov zakázán?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.11.2020 09:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proč? Protože norci zkonzumují zbytky ze zpracoven ryb a jatek.
Produkují žádanou kožešinu a likvidace chovů u nás? No abychom
jim nekonkurovali levnější pracovní silou. Dokud bude po kožešinách poptávka, tak se vždy nějaký stát najde, kde to nezakážou a je to
o hodně efektivnější než produkovat vepřové či hovězí.
U nás masové zbytky nakonec skončí už pouze v kafilériích
a přitom mohly být efektivně zužitkovány. Je to nehorázné
plýtvání s již vyprodukovaným masem a často pouze nesmyslně
zlikvidovaném.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist