https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-delfinu-u-italie-uhynuly-kvuli-viru-podobnemu-spalnickam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítky delfínů u Itálie uhynuly kvůli viru podobnému spalničkám

16.8.2019 00:30 (ČTK)
Desítky delfínů, které uhynulé od začátku roku vyplavilo moře na italské pobřeží, zabil virus podobný tomu, jenž u lidí způsobuje spalničky. / Ilustrační foto
Desítky delfínů, které uhynulé od začátku roku vyplavilo moře na italské pobřeží, zabil virus podobný tomu, jenž u lidí způsobuje spalničky. / Ilustrační foto
Foto | Fernando / Flickr
Desítky delfínů, které uhynulé od začátku roku vyplavilo moře na italské pobřeží, zabil virus podobný tomu, jenž u lidí způsobuje spalničky. Kytovci měli podle vědců oslabenou imunitu kvůli pesticidům, napsal včera s odkazem na vědecké zkoumání události britský deník The Times.
 

Od letošního ledna bylo na plážích Toskánska vyplaveno přes 40 uhynulých kytovců, což je téměř dvakrát více než za celý loňský rok. Vědci z univerzity v Sieně ve spolupráci s místními úřady otestovali desítky vyplavených delfínů a zjistili, že úhyn způsobil morbillivirus, který kytovcům způsobuje dýchací obtíže a poškození mozku a dalších orgánů. U lidí je původcem spalniček, u jiných zvířecích druhů způsobuje psinku nebo dobytčí mor.

Kromě morbilliviru vědci podle bioložky Cecilie Manciusové zjistili u delfínů mimořádně vysokou kontaminaci pesticidy - nejvyšší, jakou kdy ve Středozemním moři zaznamenali. "Jsme přesvědčeni, že imunitní systém delfínů oslabují pesticidy, které se vyplaví do moře, a chemické látky obsažené v lodních nátěrech proti řasám," uvedla bioložka z toskánského úřadu pro ochranu životního prostředí.

Mořští savci jsou pesticidy a dalšími chemickými látkami obzvláště ohroženi, protože stojí na vrcholu potravního řetězce. Chemikálie se hromadí v každém jeho článku, od planktonu po korýše a končí v tělech delfínů, uvedla Mancusiová. Delfínům přitěžuje i fakt, že žijí až 40 let a mají velké zásobárny tuku, kam se chemikálie ukládají. Samičky navíc produkují velmi tučné mléko, takže látky předají svým potomkům.

Morbillivirus už se několikrát ve Středozemním moři vyskytl - v roce 1990 na následky nemoci uhynulo asi 1000 delfínů pruhovaných. Zasáhl ale i populace ploutvonožců a velryb. Choroba mezi mořskými savci propukla i v roce 2013, napsal deník The Telegraph.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist