https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-by-mely-lezt-po-stromech-i-pracovat-s-nozem-presvedcuje-kampan-lesnich-skolek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti by měly lézt po stromech i pracovat s nožem, přesvědčuje kampaň lesních školek

4.5.2021 12:05 | PRAHA (ČTK)
Takzvané "přínosné riziko" zažívají děti v lesní školce po celý rok.
Takzvané "přínosné riziko" zažívají děti v lesní školce po celý rok.
Foto | Markus Spiske / Unsplash
Pod nenápadným dohledem dospělých mohou děti pracovat s ostrými nástroji, lézt na stromy nebo se pohybovat kolem ohně. Postupné a úměrné dávkování rizika je prospěšné. To je hlavní poselství kampaně Venku je bezpečně, kterou spustila Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ). Podle předsedkyně ALMŠ Terezy Valkounové děti těmito zkušenostmi získávají zručnost i sebedůvěru.
 

"Chceme ukázat, že když jsme venku, tak se tam můžeme cítit bezpečně. I když máme v rukou ostré nástroje jako jsou nože, když se děti rozhodnou, že polezou na stromy, nebo když se potřebujeme ohřát u ohně," uvedla Valkounová v pražské lesní školce Hvězdy v lese. Ta má zázemí na Bílé hoře, nedaleko obory Hvězda, většinu dne však děti tráví v přírodě.

"Současná pandemická situace vyhnala hodně rodin a dětí ven. A přijde nám, že tuto zkušenost, kterou známe z lesních školek - jak být připraven a jak si užít i ty řekněme, potenciálně rizikové situace, můžeme předat dál," uvedla ke kampani. "Takže budeme během tohoto měsíce na sociálních sítí a formou různých článků a rozhovorů předávat toto naše know-how, jak obrazem - jak to vypadá, když jsou děti venku a pracují s tím rizikem - tak i tím, co máme my jako dospělí připraveno. Mám na mysli například pravidla, která máme s dětmi domluvená," dodala.

Takzvané "přínosné riziko" zažívají podle ní děti v lesní školce po celý rok. "Schválně používáme takový, až provokativní, název, protože věříme, že právě seznámení se s rizikem je něco, co potřebují pro svůj život," míní.

V Česku je podle informací ALMŠ 140 lesních školek. Například v Německu jich podle dat organizace funguje dva a půl tisíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

4.5.2021 13:07
Pamatuji si dobu, kdy jsme na základce měli dílny. Normálně jsme pracovali se dřevem, používali jsme pilky, dláta a další nářadí a nikomu se nic nestali. Dneska nic takového nehrozí, dětičky se pustí akorát k počítači a proto nám tady vyrůstají generace neumětelů, kteří doma neumí ani zašroubovat žárovku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.5.2021 17:40
Pro mě za mě lesní školky, jazykové školky, umělecké školky a co dál? Hlavně aby připravily děti tak, že se nebudou muset doučovat to, co se
naučí děti ve školkách obyčejných. Problém je potom to, že sice umí lozit
po stromech a plynně anglicky, ale neumí česky myslet, nebo ho bude učitelka ZŠ učit teprve základní hygieně. Znám učitelky z mateřinek
i ZŠ a poslouchat jejich diskusi je poučné. Ta na ZŠ předpokládá, že to
dítě absolvující MŠ si před jídlem umyje ruce, že se přezouvá a že umí
vyslovovat správně a plynně. A nejsou to jen školky, ale i výchova
rodičů, kteří mají priority nastaveny různě. My taky chodili do školky
pod střechu a do tepla se spoustou hraček, her i předškolního učení.
Mnohé ze sociálně slabších rodin se naučily ve školce právě té hygieně,
základům chování, výslovnosti atd. Odpoledne jsme lezli po stromech, hřáli se u těch ohníčků, pomáhali doma při chovu zvířat a pěstování ovoce a zeleniny. Chápu, že si to někdo přeje jako náplň ve školce, ale neviděl bych to jako jediný směr školství. Jedna věc je povinná náplň předškolní výchovy a druhá věc nástavba.
To samé by mělo být ve školách všech stupňů, aby ten základ ovládali
všichni. Mi dnes vadí "ujetí" rodiče, kteří dětem nalajnují život už
od kolébky a směřují je k vyjímečnosti. Můžou u nich toho dosáhnou,
ale nevím, zda je to často přání dítěte a nebo pouze rodičů. Beru
nasměřovat, ale nenutit. Silné osobnosti to unesou, ale slabší to
trvale poznamená. Připadá mi to jako výcvik služebního psa a pokud
se nedaří, tak ale psa lze někomu na rozdíl od dítěte podarovat a
pořídit si nadanějšího k výcviku. Mého kamaráda otec kdysi cepoval,
nutil ho mýt se ledovou vodou, třikrát denně cvičit pod dozorem a
ještě ho sám trénoval. S námi se stýkal pouze ve škole a volný
čas trávil pouze tréninkem a pod dozorem. Kluk to s odporem snášel,
jako dospělý ihned rodiče opustil (emigroval) a ve "svobodném" světě
si začal užívat zakázaného ovoce( údajně propadl drogám).Nakonec se
někde ztratil a nikdo ani neví kdy a jak. Toto je jeden z negativních příkladů vyčlenění dítěte z většinového kolektivu a vnucení představ rodičů. Proto tvrdím vždy jediné a to, že důležitý je kolektiv v okolí
bydliště(ne nějaké výběrové školy pro VIP)a když už, tak alespoň mu
umožnit svobodně trávit volný čas. Nasměřovat někam ano, ale nenutit.
Vžijme se do dítěte a konejme tak, jako bychom chtěli žít jako dítě.
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.5.2021 18:49
Jenom to ne.Děti a práce s nožem? Na západě by byl velký postih za to že máte u sebe rybičku.
Odpovědět
kp

5.5.2021 13:10
kamarádka měla dítě v lesní školce - byli spokojení - dítě lítalo neřízeně po lese s igelitovým pytlíkem na provázku místo draka,... naprostá volnost. Bohužel si ta ty roky ty paní nevšimly, že dítě má problém. Vše se začalo řešit, až když ho rodiče dali jako předškoláka na rok do normální školky. Po měsíci "pobytu" ho poslali do pedagogicko-psychologické poradny - diagnóza autismus. Místo peněz za lesní školku mohli platit terapeuta, ale hlavně problém řešit mnohem dřív. Teď si neví rady.
Lesní školka je hlídání dětí paníma, které by jinak byly bez práce. Lidi by si měli uvědomit, že pak dítě stejně nastupuje do normální školy, lesní školy neexistují. Naštěstí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist