https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-davaji-antiekologicke-ropaky-predevsim-politikum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země dávají antiekologické Ropáky především politikům

28.4.2018 00:19 | BRNO (ČTK)
Zdroj | Děti Země
Přehled držitelů ocenění Ropák a Zelená perla za posledních deset let (s uvedením tehdejších funkcí); ceny od roku 1992 udělují Děti Země za antiekologické činy a výroky:
 

Anketa Ropák:

2008 - Pavel Bém (ODS), pražský primátor, mj. za prosazování stavby mrakodrapů na pankrácké pláni a výstavby rychlostní silnice R1 přes obytnou část Suchdol.

2009 - Vladimír Tošovský (nestraník), ministr průmyslu a obchodu, za návrh energetické koncepce, který zahrnoval prolomení limitů těžby uhlí.

2010 - Pavel Drobil (ODS), ministr životního prostředí, mj. za snahu oslabit pravomoci a význam ministerstva životního prostředí.

2011 - Jan Stráský, ředitel Správy NP a CHKO Šumava, mj. za diskreditaci poslání parku v očích veřejnosti, které se podle organizace Děti Země dopustil.

2012 - Tomáš Chalupa (ODS), ministr životního prostředí, mj. za návrh zákona o Národním parku Šumava, za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000 nebo podporu výstavby dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

2013 - prezident Miloš Zeman za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

2014 - Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu, za jeho energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku.

2015 - Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu, za to, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Prosadil také státní energetickou koncepci, která stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní prý malý důraz na obnovitelné zdroje.

2016 - Dan Ťok (za ANO), ministr dopravy, mj. za to, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000.

2017 - Jaroslav Foldyna (ČSSD), poslanec, za podání a prosazení změny zákona o ochraně přírody, která potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA.

Anketa Zelená perla:

2008 - Jaroslav Mencl, poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje: "My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá." (ČRo1/14. ledna 2008).

2009 - Pavel Kouda (ČSSD), náměstek hejtmanky Ústeckého kraje: "Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla." (Aktualně.cz/22. října 2009)

2010 - Pavel Drobil (ODS), ministr životního prostředí: "Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit 20procentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytýčila." (Hospodářské noviny/13. září 2010).

2011 - Jan Stráský, ředitel Správy NP a CHKO Šumava: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami." (www.denik.cz/červenec 2011).

2012 - Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause: "A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat." (jakl.blog.idnes.cz/27. prosince 2012).

2013 - Andrej Babiš (ANO), ministr financí, majitel společnosti Agrofert: "My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd..."; (www.parlamentnilisty.cz./11. května 2013).

2014 - Miloš Zeman, prezident ČR: "Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly." (www.denik.cz/17. května 2014).

2015 - Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR: "Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný." (odpověď na otázku Třebíčského deníku, zda by se ukončením jaderné elektrárny Dukovany zvýšila nezaměstnanost na Třebíčsku).

2016 - Roman Váňa (ČSSD), poslanec: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské." (o úmyslu Prahy zrušit na Malostranském náměstí parkoviště; Hospodářské noviny/16. února 2016).

2017 - Ján Štuller, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou." (na přednášce na Katedře jaderné chemie ČVUT/19. května 2017)


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

29.4.2018 12:18
"2017 - Ján Štuller, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou." (na přednášce na Katedře jaderné chemie ČVUT/19. května 2017)"

Mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, co je ta tomto vyjádření po VĚCNÉ stránce špatného?

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist