https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-o-povoleni-spalovny-u-plzne-opet-rozhodne-krajsky-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: O povolení spalovny u Plzně opět rozhodne krajský soud

29.12.2020 11:35 | PLZEŇ (ČTK)
Územní řízení na spalovnu začalo v březnu 2012 a o osm měsíců později pak stavební řízení. Stavěla se od srpna 2013 do července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 běžel zkušební provoz. Loni v březnu získala kolaudační souhlas. Ilustrační foto
Územní řízení na spalovnu začalo v březnu 2012 a o osm měsíců později pak stavební řízení. Stavěla se od srpna 2013 do července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 běžel zkušební provoz. Loni v březnu získala kolaudační souhlas. Ilustrační foto
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Krajský soud v Plzni bude opět zkoumat zákonnost vydání stavebního povolení na spalovnu komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně, která patří Plzeňské teplárenské a funguje od srpna 2016. Nejvyšší správní soud (NSS) rozsudkem z 22. prosince vyhověl kasační stížnosti ekologického spolku Děti Země ze srpna 2018 a zrušil rozsudek krajského soudu, který potvrdil pravomocné stavební povolení pro spalovnu, řekl ČTK Miroslav Patrik, předseda Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu Brno, který od počátku stavbu za 2,2 miliardy Kč napadá.
 

NSS podle něj uznal dvě námitky Dětí Země z celkových pěti. Spor běží od od března 2018. "Uspěli jsme s porušením dvou procesních práv. Krajský soud nám odmítl zaslat stanovisko Plzeňské teplárenské k naší žalobě, ačkoliv jsme ho o to žádali, takže jsme se k němu nemohli vyjádřit," uvedl Patrik. Dále musí soud znovu zdůvodnit, jak bylo možné v prosinci 2017 vydat pravomocné stavební povolení, ačkoliv chybělo pravomocné územní rozhodnutí, které krajský soud zrušil v prosinci 2016 a nové tehdy ještě nebylo vydáno.

NSS zamítl námitku k absenci přezkumu závazného stanoviska ministerstva obrany a námitku k absenci přezkumu zákonnosti závazného stanoviska Městského úřadu Nýřany na ochranu krajinného rázu. Soud ještě odmítl námitky proti nezákonnosti procesu hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) v roce 2012 a proti vydání závazných stanovisek EIA v roce 2016. Podle NSS bylo vše podle zákona.

Děti Země dosud podaly žaloby proti čtyřem pravomocným územním rozhodnutím. Krajský soud uznal tři a poslední v dubnu 2019 zamítl. Podobně je na tom i spor o pravomocné stavební povolení, neboť krajský soud opět tři žaloby uznal a poslední v květnu 2018 zamítl.

Územní řízení na spalovnu začalo v březnu 2012 a o osm měsíců později pak stavební řízení. Stavěla se od srpna 2013 do července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 běžel zkušební provoz. Loni v březnu získala kolaudační souhlas, protože od února měla podle Patrika dodatečné stavební povolení. "Plzeňská teplárenská během povolovacího procesu dvakrát porušila zákon, takže dostala dvě pokuty v celkové výši 230 000 korun. Jedna byla za výstavbu spalovny bez pravomocného stavebního povolení a druhá za změnu několika objektů a jejich dostavbu rovněž bez povolení," dodal.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.12.2020 13:01
Prostě ekologické organizace jako obecní škůdci. Čili nic nového.
Odpovědět
va

vaber

29.12.2020 13:30
nejlepší by bylo vozit odpad Dětem Země někam na jejich dvorek ,ti určitě ví co s ním udělat
Odpovědět
MG

Milan G

29.12.2020 14:05
Když už nemůže škodit přes ekologii, tak se točí na procesních chybách, za to by ovšem neměla nést odpovědnost spalovna, ale příslušný soudce. A to je klaun Patrik, mnohaletý držitel Ropáka. Samozřejmě on si ho z vrozené skromnosti neuděluje, ale ode mně ho má každý rok.

Dětí Země - Klub za udržitelnou dopravu Brno, jeden dotaz: Vy nemáte v Brně co na práci? Co takhle jít třeba zametat chodníky, uklízet zelené plochy atd.

Tvrdím jedno, měl by být speciální zákon, kde by bylo explicitně řečeno, jednou a dost. Každý z těchto klaunů by měl možnost se ke stavbě vyjádřit pouze jednou se svými námitkami. Pak už nikdy, bez pardonu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.12.2020 16:24
Možná mozečky v rozvoji dětí země pořádně nevědí, co dělají.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

29.12.2020 17:43
Sebevědomě zamindrákovaný, všehoschopný, pokrytecký a navíc velmi znalý práva Patrik, ten co má na svědomí stovky životů si stále nedá pokoj. Mafie by si věděla rady, myslím že by v tomto případě by to bylo velmi užitečné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist