https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/devet-zemi-chce-od-evropske-komise-datum-zakazu-prodeje-aut-na-fosilni-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Devět zemí chce od Evropské komise datum zákazu prodeje aut na fosilní paliva

15.3.2021 01:48 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise v červnu navrhne přísnější standardy pro emise oxidu uhličitého pro nová auta jako součást balíku opatření, jejichž cílem je snížit emise do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 chce blok dosáhnout klimatické neutrality.
Evropská komise v červnu navrhne přísnější standardy pro emise oxidu uhličitého pro nová auta jako součást balíku opatření, jejichž cílem je snížit emise do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 chce blok dosáhnout klimatické neutrality.
Devět členských zemí Evropské unie vyzvalo Evropskou komisi, aby stanovila datum, po němž nebude možné v unii prodávat nové vozy poháněné fosilnímu palivy. Skupina v čele s Dánskem a Nizozemskem si přeje, aby se automobilový průmysl sladil s ambiciózní unijní klimatickou politikou, napsala agentura Reuters.
 

"Musíme urychlit zelený přechod v silniční přepravě a jako zákonodárci vyslat jasnou zprávu výrobcům i spotřebitelům," uvedl dánský ministr pro klima, energetiku a zdroje Dan Jörgensen. Vedle zmíněné dvojice států komisi oslovily Rakousko, Belgie, Řecko, Irsko, Litva, Lucembursko a Malta.

Současné standardy pro emise uhlíku potřebují "výrazně posílit" a Evropská unie musí též posílit infrastrukturu stanic pro nabíjení a doplňování paliva pro vozy s nulovými emisemi, uvedli zástupci devíti zemí. Brusel by podle nich měl jednotlivým zemím umožnit, aby si samostatně rozfázovaly omezování a zákaz prodeje nových aut na fosilní paliva.

Evropská komise v červnu navrhne přísnější standardy pro emise oxidu uhličitého pro nová auta jako součást balíku opatření, jejichž cílem je snížit emise do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 chce blok dosáhnout klimatické neutrality.

Nemálo automobilek už představilo plán přechodu k elektrickým vozům. Za poslední měsíc oznámila švédská automobilka Volvo, že přejde na elektrická auta do roku 2030. Americký výrobce vozů Ford Motor zase informoval, že do stejného roku bude v Evropě prodávat pouze elektromobily. Značka Volkswagen ze stejnojmenného koncernu plánuje, že do roku 2030 budou v Evropě plně elektrické vozy tvořit přes 70 procent aut, které tato značka prodá.

Britská vláda se zavázala, že od roku 2030 zakáže prodeje nových aut a dodávek na benzín a naftu.

Prodeje elektrických a hybridních vozů v Evropské unii se loni meziročně téměř ztrojnásobily na jeden milion vozů. Z úhrnu prodaných aut činily jednu desetinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

15.3.2021 08:29
Asi všichni znají obrázky z Kuby, kde nebyla nová auta, takže se všemi možnými i nemožnými způsoby udržovala v provozu auta neuvěřitelného stáří.
Odpovědět

Jirka Černý

15.3.2021 09:12
Hodně se upínají k datu 2030 a já bych bych šel ještě dál a posunul v tom datu trojku víc dopředu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2021 11:04
A v čem budou jezdit ti,kteří sice budou chtít nové auto, ale nebudou ochotni zaplatit horentní sumy za ty předražené elktromobily? Nebo se snad z Eurosojuzu stane podobný skanzen jako je dneska Kuba, kdy spousta lidí jezdí v "amerikách" z padesátých let, které jsou servisovány třeba i na ulici?
Odpovědět

Jirka Černý

15.3.2021 14:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Buďte v klidu, na provoz těch starších aut postupně a nenápadně uvalí takové sankce že jejich provoz bude milionářská kratochvíle (lidé tomu budou tleskat, vždyť jde o přírodu). Komouši na Kubě nedokážou obyvatelstvu něco zajistit a neřeší jak se s tím lidé vypořádají, v jak píšete Eurosojuzu to zařídí tak že kdo na jejich nápady nebude mít peníze, bude mít smůlu, za pár let bude jediná varianta dopravního prostředku elektromobil který bude v reálném čase odesílat kde, kdo a s kým, samozřejmě na dálku kdykoliv úředně znepojízdnitelný. Nad tím co je dnes realita v Číně se politici veřejně pohoršují ale uvnitř tiše závidí. Myslím že od letošního roku auta pravidelně odesílají údaje o spotřebě a tipuju že se s tím sveze i pár jedniček a nul o jiných věcech. Ty staré auta nejde sledovat (nové auto dnes v reálném čase přesně ví kde je, to pro vaši bezpečnost) ani s nimi na dálku manipulovat. Proč se ekologie letecké a lodní dopravy řeší tak vlažně? Letadla a lodě jsou pod kontrolou dávno z celkem logických důvodů a tak to není potřeba maskovat za jiné zájmy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2021 14:19 Reaguje na Jirka Černý
Je zajímavé, že o místních chtějí vědět úředníci z Brusele prakticky všechno, ale to, že se po Evropě courají statisíce neregistrovaných migrantů, je nechává klidnými.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.3.2021 17:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Migranty nelze přece sledovat tak, jako Evropany, to by bylo nekorektní a mohli by si to to špatně vykládat, ti migranti.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.3.2021 14:14
Snad těm devíti zemím nikdo nebrání, aby od zítřka u sebe zakázaly prodej aut na fosilní paliva. Nebo potřebují, aby jim to zakázal někdo zhora? To se bez příkazu ani nevytento?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2021 15:26
Vše souvisí se vším, musíte číst mezi řádky. Na červen EK chystá tzv. klimatický zákon a potřebuje "veřejnou" objednávku na tvrdá ustanovení.
Ještě bych tipl, že se objeví Gréta na nějakém Europarlamentu a všem vynadá, že na to kašlou a sledi v pobřežních vodách už jsou celý uvařený.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

15.3.2021 19:11
Strašné jak ničím nepodložená zelená ideologie diktuje světu co má dělat. I takové zelené Rakousko nemá čím ty elektromobily nakrmit. Jedině stavět plynové elektrárny, k tomu nové rozvodné sítě a transformátory a nakonec šíleně drahé a složité nabíječky. A účinnost toho všeho se stěží vyrovná tomu, když ten plyn přímo spalujete v motoru. Opravdu ekologie!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist