https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-opatrenim-proti-sireni-viru-je-cistsi-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky opatřením proti šíření viru je čistší ovzduší

18.3.2020 00:23 | MILÁN (ČTK)
Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením nového typu koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší.  / Ilustrační foto
Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením nového typu koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Gregory Heath / CSIRO
Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením nového typu koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Informovali o tom odborníci z evropského programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí. Změny jsou patrné především na severu Itálie, který patří ke světovým oblastem, jež byly pandemií nového koronaviru postiženy nejvíce. Od poloviny února se tam koncentrace oxidu dusičitého snižuje o deset procent týdně.
 

"Satelitní pozorování zjistilo náhlé snížení lidské aktivity v severní Itálii. Oblast, která běžně vykazuje husté povrchové znečištění oxidem dusičitým (NO2), zaznamenala postupný trend snižování koncentrace NO2 asi o deset procent týdně během posledních čtyř až pěti týdnů," uvedli v tiskové zprávě experti z programu Copernicus, na jehož provozu se podílejí Evropská unie a Evropská kosmická agentura (ESA).

Příkladem města, kde se ovzduší výrazně zlepšilo, je podle programu Copernicus Milán. "Zatímco během prvních pěti týdnů roku žádný jasný trend patrný není, od šestého týdne dále pozorujeme trend mírného poklesu. Průměrné koncentrace NO2 se v lednu pohybovaly kolem hodnoty 65 mikrogramů na metr krychlový, v únoru již poklesly na 45 mikrogramů na metr krychlový a v první polovině března dosahovaly hodnoty přibližně 35 mikrogramů na metr krychlový," píší vědci podílející se na programu Copernicus. "Podobné klesající trendy se vyskytují i v dalších městech v severní Itálii, jako je Turín nebo Bergamo."

V Itálii se již koronavirem nakazilo 27.980 lidí a 2158 jich na nemoc COVID-19 zemřelo. Země tak má druhý nejvyšší počet infikovaných po Číně, odkud se nový typ koronaviru začal do světa šířit. Více než polovina nakažených je ze severoitalské Lombardie. Italské úřady přijaly v reakci na pandemii přísná opatření, včetně omezení dopravy, uzavření škol, restaurací, barů, muzeí a dalších zařízení. "Jsme přesvědčeni, že snížení emisí, kterého jsme svědky, souvisí s karanténními opatřeními v Itálii, jejichž důsledkem je méně dopravy i průmyslových aktivit," uvedl Claus Zehner z programu Copernicus.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2020 05:52
To ovzduší se celkově zklidnilo, i síla větrů je přijatelná, nevysušují tolik krajinu. Holt, ten efekt tisíců "motýlích křídel" boeingů nad Evropou se někde musí projevit. Ale jelikož nemáme srovnávací vzorek, je to jen domněnka:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist